dwie Francuzki w rodzie o mocno tajemniczych życiorysach, trudnych dla mnie do odtworzenia, skłaniają do skwapliwego skorzystania z Pana uprzejmej oferty pomocy
Pierwsza, moja pra...babka: Catherine de Charmoy (Charmoix – pisane w rodzinnych wspomnieniach), urodzona ok. 1773 w Nancy (miejscowość podawała ona - wg świadectw urodzenia jej synów z Niemirowa). Żona Beniamina de Knothe (“le Franc” – dopisano przy jego nazwisku w spisie Podolan w 1803, wiek Katarzyny tamże – 30 l.).
Druga: Marie Le Brun, synowa w/w Katarzyny, żona Chrystiana Adolfa Knothe (ślub 1823 Wilno). Czy urodziła się (ok. 1800) w Wilnie, cz też we Francji – nie wiem, ale... rodzinne zapiski podają imię ojca – Juliusz – i dedykowany jej (kuzynce) szkic malarki Vigee Le Brun (wiem, że po mężu).
Zapiski podają również, że mogła być bratanicą Andre Le Brun (*1737 Paryż) – profesora wileńskiego Uniwersytetu.
Być może Juliusz Le Brun urodził się we Francji i ta postać, oraz Andre, jest dobrym tropem ??
Jeżeli powyższe zapytanie nie przekracza Pana czasowych możliwości i udałoby się rzucić nowe światło na te skąpe dzisiaj życiorysy, będę szczerze zobowiązany.
Pozdrawiam
Włodzimierz Stefani