Ministry of Defense, Ministerstwo Obrony- Anglia
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- sponikowski

The Ministry of Defense
Niestety tak... no chyba, że jesteś bezpośrednio spokrewniona to wtedy za free
- Kaczmarek_Aneta

The Ministry of Defense
To był brat mojego pradziadka, więc linia boczna 
Archiwum w UK
Witam
Otrzymałem nie dawno informację z Ministry of Defense dotyczącą moim przodków w Armi Polskiej na zachodzi, jednak mam problem z zapłaceniem, ponieważ akceptują tylko czeki bankierski. Pytałem w PKO nawet dzwoniłem do centrali oraz paru innych bankach i okazuje się, iż w Polsce nie jest to takie proste.Czeki wyszły już z użycia. Chyba prościej byłoby mi poprosić kogoś kto mieszka w UK aby wystawił za mnie taki czek a ja przeleją równowartość 30 funtów na polskie konto?
Czy ktoś z forumowiczów miałby taką możliwość? lub jakiś pomyśł jak inaczej mógłbym zapłacić za tą usługę?
Pozdrawiam
Otrzymałem nie dawno informację z Ministry of Defense dotyczącą moim przodków w Armi Polskiej na zachodzi, jednak mam problem z zapłaceniem, ponieważ akceptują tylko czeki bankierski. Pytałem w PKO nawet dzwoniłem do centrali oraz paru innych bankach i okazuje się, iż w Polsce nie jest to takie proste.Czeki wyszły już z użycia. Chyba prościej byłoby mi poprosić kogoś kto mieszka w UK aby wystawił za mnie taki czek a ja przeleją równowartość 30 funtów na polskie konto?
Czy ktoś z forumowiczów miałby taką możliwość? lub jakiś pomyśł jak inaczej mógłbym zapłacić za tą usługę?
Pozdrawiam
Paweł
- sponikowski

Archiwum w UK
Czeki bankierskie nie wyszły z użycia. To raczej pracownicy większości oddziałów PKO są nieprzygotowani do obsługi tego rodzaju płatności. Chcąc dokonać płatności za pomocą czeku bankierskiego obszedłem kilka oddziałów PKO i w każdym mnie odprawiano, za każdym razem podając jeden z trzech powodów: po pierwsze - że wyszły z użycia, po drugie - że to tylko w tzw. "centrali" można zrobić, po trzecie - że muszę mieć rachunek w ich banku... Zmęczony bieganiem i ciągłym odprawianiem mojej osoby, pozwoliłem sobie zatelefonować na infolinię, gdzie uzyskałem informację, z której wynika, że żaden z w/w powodów nie jest prawdziwy. Moje zgłoszenie zostało "gdzieś" odnotowane, bo wskazano mi, że jeśli jeszcze raz zostanę w jakimkolwiek oddziale w ten sposób odprawiony to mam zażądać rozmowy z kierownikiem oddziału, a jeśli ten mnie odprawi, mam "polecić" mu kontakt z infolinią i powołanie się na moje zgłoszenie... bo takie zachowanie godzi w markę banku. Koniec końców (wyczuwając wiszącą nad potencjalnie niedoinformowanymi pracownikami PKO wizją wyciągania konsekwencji służbowych) podszedłem do tematu "na miękko". Temat udało się w końcu załatwić. Aha... pamiętam, że kwota 30 Funtów została przeze mnie zapłacona w walucie polskiej według kursu sprzedaży PKO. Pytano mnie też czy czek po wystawieniu ma zostać od razu wysłany do adresata, czy też do mnie, a ja go prześlę we własnym zakresie. Wybrałem oczywiście tę pierwszą opcję, dodatkowo pokrywając koszt przesyłki.
Pozdrawiam - Sławek
ps. ostatecznie możesz pofatygować kogoś w UK ... ale po co zawracać komuś gitarę, skoro można to samemu zrobić z Polski.
Pozdrawiam - Sławek
ps. ostatecznie możesz pofatygować kogoś w UK ... ale po co zawracać komuś gitarę, skoro można to samemu zrobić z Polski.
- 33szuwarek

Archiwum w UK
Nie miałem żadnych problemów z czekiem bankierskim, skierowali mnie tlko do głównego Banku PKO w Trójmieście, realizacja czeku poszło szybko.
Piotr
Piotr
The Ministry of Defense
Witam
Dziękuję za rady. Bezpłatne są tylko dla małżonki natomiast, dzieci, lub wnuki muszą zapłacić 30 funtów. Dzwoniłem na infolinię PKO i faktycznie istnieje możliwość wykupu czeku bankierskiego natomiast oddziały w moim pobliżu nic o tej formie płatności nie wiedzą więc musze znaleźć odział PKO, który będzie miał doświadczenie w czekach:) Nie wiedziałem że w Unii Europejskiej w 2013 roku przelanie 30 funtów z Polski do UK będzie mnie kosztować tyle wysiłku:) a MoD innej formy jak czek też nie akceptuje. Mam jeszcze pytanie do osób które wypełniały taki czek. Jakie dane należy wpisać w polu odbiorca? Czy jakiś numer referencyjny lub tytuł przelewu powinnienem dostać od MoD? Mógłby mi ktoś podesłać dane odbiorcy jakie powinnien wpisać wykupując taki czek? bo nie chciałbym 3 razy chodzić do oddziału, iż coś źle wypełniłem a sam też nie mam doświadczenia w takich przelewach.
Pozdrawiam
Paweł
Dziękuję za rady. Bezpłatne są tylko dla małżonki natomiast, dzieci, lub wnuki muszą zapłacić 30 funtów. Dzwoniłem na infolinię PKO i faktycznie istnieje możliwość wykupu czeku bankierskiego natomiast oddziały w moim pobliżu nic o tej formie płatności nie wiedzą więc musze znaleźć odział PKO, który będzie miał doświadczenie w czekach:) Nie wiedziałem że w Unii Europejskiej w 2013 roku przelanie 30 funtów z Polski do UK będzie mnie kosztować tyle wysiłku:) a MoD innej formy jak czek też nie akceptuje. Mam jeszcze pytanie do osób które wypełniały taki czek. Jakie dane należy wpisać w polu odbiorca? Czy jakiś numer referencyjny lub tytuł przelewu powinnienem dostać od MoD? Mógłby mi ktoś podesłać dane odbiorcy jakie powinnien wpisać wykupując taki czek? bo nie chciałbym 3 razy chodzić do oddziału, iż coś źle wypełniłem a sam też nie mam doświadczenia w takich przelewach.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
- sponikowski

The Ministry of Defense
Dane, które mają być wpisane na czeku podajesz pracownikowi w oddziale banku w momencie składania wniosku o wystawienie czeku i uiszczania płatności. Te dane wypełnia bank w momencie wystawiania go. Jeśli chcesz osobiście wysłać do adresata czek, oczekujesz około 1 tygodnia na informację z banku o możliwości jego odbioru we wskazanym oddziale banku. W poprzednim poście omyłkowo napisałem, że "wybrałem pierwszą opcję" tj bezpośrednią wysyłkę czeku z banku do adresata. Przypomniałem sobie, że faktycznie taką opcję brałem pod uwagę jako najrozsądniejszą, ale w ostatniej chwili zdecydowałem się jednak czek odebrać osobiście. Po odebraniu zrobiłem sobie skan czeku na ewentualny wypadek zagubienia przez pocztę przesyłki go zawierającej. Czek zaś za pismem wysłałem do MOD. Jeśli chcesz, aby to bank wysłał czek do MOD, proponuję dodatkowo wskazać numer jaki w MOD nadany został dla Twojego wniosku o udostępnienie informacji. To zapewne pomoże MOD w identyfikacji, czego płatność dotyczy. Numer ten powinieneś mieć na piśmie, które otrzymałeś z MOD.
pozdrawiam - Sławek
ps. wniosek o wystawienie czeku bankierskiego może przyjąć każdy oddział. Czynność przeprowadzana jest w systemie informatycznym PKO. Pracownik musi jedynie wiedzieć "gdzie i w co kliknąć". Jeśli ma z tym problem to powinien chwycić za telefon i poradzić się bardziej obytego od siebie. Jeśli więc oddziały w Twoim pobliżu nic o tym nie wiedzą, niech się dokształcą... a przynajmniej szef wszystkich szefów danego oddziału. W końcu to Ty jesteś klientem
pozdrawiam - Sławek
ps. wniosek o wystawienie czeku bankierskiego może przyjąć każdy oddział. Czynność przeprowadzana jest w systemie informatycznym PKO. Pracownik musi jedynie wiedzieć "gdzie i w co kliknąć". Jeśli ma z tym problem to powinien chwycić za telefon i poradzić się bardziej obytego od siebie. Jeśli więc oddziały w Twoim pobliżu nic o tym nie wiedzą, niech się dokształcą... a przynajmniej szef wszystkich szefów danego oddziału. W końcu to Ty jesteś klientem
ok. Dziękuję za odpowiedź. Do Banku P. już nie mam sił. Na centrali niby można a w oddziałach w moim pobliżu miejsca zamieszkania pracownicy nie mają pojęcia jak się za to zabrać. Odsyłają mnie z oddziału do oddziału. Poproszą w takim razie kogoś kto mieszka w UK aby wystawił za mnie taki czek. Tak chyba będzie najtaniej i najszybciej
Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
Czasem osoby przy telefonach w odziałach bankowych nie orientują się w czekach, ponieważ jest to już dość archaiczna forma płatności, szczególnie czeki bankierskie. Najlepiej iść do głównego odziału banku w mieście wojewódzkim. Ja odbierałem czek w Warszawie i także chodziłem od odziału do odziału. Nie wiem czy uda się komuś w UK wystawić czek w Twoim imieniu. Jeżeli tak to będzie musiał Ci go przysłać ponieważ wkładasz czek do koperty razem z resztą formularzy i wysyłasz do MOD.
Piotrek
Piotrek
Re: The Ministry of Defense
Witam!sponikowski pisze:Przyznam, że po raz pierwszy widzę ten adres... Jeśli chodzi o mnie to pisałem pod zamieszczony poniżej, a odpowiedź (z n/w adresu) otrzymałem w ciągu 3 miesięcy:
MINISTRY OF DEFENCE
APC POLISH ENQUIRIES
Building 28 B, RAF Northolt
West End Road
Ruislip, Middlesex HA4 6NG
W nagłówku ich pisma znajduje się mail:
NOR-PolishDiscOfficeAsst(at)mod.uk
telefon: 020 8833 8603; fax. 020 8833 8866 (oczywiście należy je poprzedzić naszym kierunkowym do UK)
Wysłałem kilka dni temu pod podany mail info z zapytaniem o mojego Dziadka. Walczył w 13 Wileńskim Batalionie Strzeleckim, 5 Kresowej Dywizji Piechoty, 2 Korpusu Polskiego.
Dziś dostałem odpowiedź od pani Barbary Kroll
W załączniku dostałem Certificate of Kinship i przykładowe skany czeków z informacją że moge je wysłać w dwóch bankach BANK Polska Kasa Opieki SA i Bank PKO BP.
Z tym drugim sobie jakoś poradzę ale mam problem z wypełnieniem tego dokumentu Certificate of Kinship.
Opisze jak sprawa wygląda. Jestem jednym z iluś żyjących wnuków. Od urodzenia mieszkałem z dziadkiem/babcią i moją rodziną pod tym samym adresem. Mój ojciec to syn Dziadka prócz niego są jeszcze dwie córki i jeszcze jeden syn + dwóch już nie żyje.
Posiadam Akt zgonu dziadka, jego akt ślubu, akt zgonu babci, akt ślubu moich rodziców i mój akt urodzenia.
Czy z takimi dokumentami coś zdziałam ?
Czy muszę mieć jeszcze jakieś zgody rodzeństwa mojego ojca ?
Z rodziny nikt nie ma nic przeciwko że to załatwiam wręcz się ucieszyli.
pozdrawiam i czekam na jakąkolwiek pomoc w wypełnieniu tego dokumentu
Marcin
- sponikowski

Witaj! Trudno mi powiedzieć jednoznacznie... no ale skoro jesteś krewnym w linii prostej to nie powinno być problemu w uzyskaniu kserokopii materiałów czy nawet skanu fotografii swojego przodka. Sądzę, że zgoda pozostałych krewnych w linii prostej nie jest konieczna. No ale to tylko moje zdanie. Co do certyfikatu - niestety nie zeskanowałem go. Myślę jednak, że nie miałbym problemu z ponownym jego wypełnieniem. Jeśli masz problem z konkretnymi rubrykami to pytaj. Pozdrawiam - Sławek
- Kaczmarek_Aneta

Z tego co pamiętam, powinna być zgoda najbliższego żyjącego krewnego osoby poszukiwanej.
W moim przypadku była to babcia (dla poszukiwanego bezdzietnego - bratanica). Oprócz wypełnionego certyfikatu, przedstawiłam krótki wywód, aby lepiej zobrazować zachodzące pokrewieństwo. Załączyłam oczywiście dowody w postaci kopii asc.
Pismo podpisałyśmy obie, ale adres korespondencyjny podałam już swój.
Pozdrawiam
Aneta
W moim przypadku była to babcia (dla poszukiwanego bezdzietnego - bratanica). Oprócz wypełnionego certyfikatu, przedstawiłam krótki wywód, aby lepiej zobrazować zachodzące pokrewieństwo. Załączyłam oczywiście dowody w postaci kopii asc.
Pismo podpisałyśmy obie, ale adres korespondencyjny podałam już swój.
Pozdrawiam
Aneta
Do w/w instytucji pisałem w j. Polskim.
W odpowiedzi mail:
"Thank you for your email. I confirm we hold your grandfather’s service record and I attach two documents, which explain what is required before we can disclose information from service records. Also attached are examples of ‘czeki bankierskie’ issued in Poland.
I look forward to hearing from you.Regards"
Dostałem taki list: http://unimor.info/mod/nok.doc (usunąłem swoje dane)
Taki formularz w pliku doc (można go wypełniać i zapisywać)
http://unimor.info/mod/NOK_Form.doc
http://unimor.info/mod/czeki_bankierskie.jpg
Ogólnie żeby nie strzelić gafy prosiłbym o przykładowe wypełnienie przez ciebie dla mnie i innych.
Co do tych czeków dziś byłem już w dwóch bankach i ogólnie dla ludzi tam pracujących to jest jakaś "nowość" pani z PKO BP powiedziała mi że mam przyjść "jutro" bo będzie koleżanka która się tym zajmuje ;] ...no i nie mogła mi odpowiedzieć czy muszę czy nie muszę mieć u nich konta ....
Oby nie..... jak było u was ?
Mam rozumieć taki formularz będę musiał wypełnić ?
http://unimor.info/mod/Zlecenie_potwier ... izowym.pdf
Czek odebrać osobiście ? (zrobię sobie wtedy kopię)
Wtedy będę musiał oryginał wysłać do nich listem poleconym ? Skanów nie przyjmują lub potwierdzenie meilowego ?
EDIT:
Czyli jak ? Potrzebowałbym jeszcze podpisy synów i córek Dziadka ? Ale to chyba już musi być robione jakoś notarialnie ? Bo przecież kto mi uwierzy że dany podpis jest od tej osoby.....
W 1989 roku do innej instytucji Bourne Avenue Hayes Middlesex... pisała moja ciotka (córka Dziadka) dostałą od nich krótką odpowiedź odnośnie służby tyle że owy dokument zaginął (oryginał w j. angielskim) i dała sobie spokój (śmierć Dziadka 1991r.). Ostatnio zmarła moja Babcia (2014) i znalazłem tłumaczenie przez tłumacza przysięgłego (trochę w kiepskim stanie) gdzie było napisane że Dziadek nie odebrał medali Brytyjskich ... czy pisząc do tej instytucji co w poprzednim poście jest szansa na ich odzyskanie ?
W odpowiedzi mail:
"Thank you for your email. I confirm we hold your grandfather’s service record and I attach two documents, which explain what is required before we can disclose information from service records. Also attached are examples of ‘czeki bankierskie’ issued in Poland.
I look forward to hearing from you.Regards"
Dostałem taki list: http://unimor.info/mod/nok.doc (usunąłem swoje dane)
Taki formularz w pliku doc (można go wypełniać i zapisywać)
http://unimor.info/mod/NOK_Form.doc
http://unimor.info/mod/czeki_bankierskie.jpg
Ogólnie żeby nie strzelić gafy prosiłbym o przykładowe wypełnienie przez ciebie dla mnie i innych.
Co do tych czeków dziś byłem już w dwóch bankach i ogólnie dla ludzi tam pracujących to jest jakaś "nowość" pani z PKO BP powiedziała mi że mam przyjść "jutro" bo będzie koleżanka która się tym zajmuje ;] ...no i nie mogła mi odpowiedzieć czy muszę czy nie muszę mieć u nich konta ....
Oby nie..... jak było u was ?
Mam rozumieć taki formularz będę musiał wypełnić ?
http://unimor.info/mod/Zlecenie_potwier ... izowym.pdf
Czek odebrać osobiście ? (zrobię sobie wtedy kopię)
Wtedy będę musiał oryginał wysłać do nich listem poleconym ? Skanów nie przyjmują lub potwierdzenie meilowego ?
EDIT:
Czyli jak ? Potrzebowałbym jeszcze podpisy synów i córek Dziadka ? Ale to chyba już musi być robione jakoś notarialnie ? Bo przecież kto mi uwierzy że dany podpis jest od tej osoby.....
W 1989 roku do innej instytucji Bourne Avenue Hayes Middlesex... pisała moja ciotka (córka Dziadka) dostałą od nich krótką odpowiedź odnośnie służby tyle że owy dokument zaginął (oryginał w j. angielskim) i dała sobie spokój (śmierć Dziadka 1991r.). Ostatnio zmarła moja Babcia (2014) i znalazłem tłumaczenie przez tłumacza przysięgłego (trochę w kiepskim stanie) gdzie było napisane że Dziadek nie odebrał medali Brytyjskich ... czy pisząc do tej instytucji co w poprzednim poście jest szansa na ich odzyskanie ?
- sponikowski

Hmm... jak sięgam pamięcią certyfikat, który otrzymałem do wypełnienia zupełnie inaczej wyglądał. Taki jak zalinkowałeś widzę po raz pierwszy. Co do przygód z czekiem bankierskim to opisywałem je powyżej. Radzę więc podrążyć temat z koleżanką pani, z którą rozmawiałeś. Na czekach bankierskich niestety mało kto się zna
Na pewno nie trzeba mieć rachunku w banku, który go wystawia. W kwestii zgody pozostałych żyjących krewnych w linii prostej - chyba rozsądnym będzie zrobić tak jak zrobiła to Aneta. Napisz list w imieniu własnym i najstarszego żyjącego krewnego w linii prostej i obydwoje / obydwaj się podpiszcie, dołącz wypełniony certyfikat, kserokopie odpisów aktów potwierdzających Twoje pokrewieństwo i dodatkowo odpisu aktu urodzenia w/w najstarszego żyjącego krewnego, który z Tobą się w liście podpisał. No i czekaj... pozdrawiam - Sławek