Dwór w Osiecku

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Kolank0

Sympatyk
Adept

Post autor: Kolank0 »

Pani Mirosławo proszę o kontakt - moi pradziadkowie pochodzili z tych stron. pradziadek urodził się w Gocławiu a prababcia prawdopodobnie w Choinach par. Parysów. Wciąż w okolicy (Gocław, Pilawa, Niesadna, Żelazna, Choiny) mieszkają moi krewni, do których nie udało mi się dotrzeć.

Jeśli chodzi o folwark Żelazna (położony po sąsiedzku do wsi Gocław) to, jeśli pamięć mnie nie myli, należał do klucza osieckiego. Garwolin i okolice nazywano Mazowszem Leśnym. Wiele wiosek tu położonych powstało w XVIII - XIX wieku w wyniku wyrębu okolicznych lasów, a rozwinęły się dzięki powstałej linii kolejowej. Okoliczna ludność, która była bardzo biedna, wywodziła się głownie z włościan. Możliwe, że byli tu osadnicy wywodzący się ze zubożałej szlachty, którzy brali w dzierżawę grunty należące do większych właścicieli. Między Garwolinem i Otwockiem było wiele majątków i Folwarków. Chociażby w spomniane dobra osieckie, folwark Żelazna, dobra Sufczyńskie, Rudno i wiele innych, które w II połowie XIX wieku zostały rozparcelowane między włościan.
Dla wyjaśnienia, włościanin nie był równoznaczny chłopu, ale w XIX wieku zaliczano tu rownież zubożałą szlachtę.

Jeśli chodzi o "chodzenie na slużbę". Polecam lekturę książek Kraszewskiego, w których barwnie odmalowano świat, który odszedł już w zapomnienie, a które obdarzone są licznymi przypisami i wyjasnieniami. Można się wiele dowiedzieć. W każdym bądź razie biedniejsza szlachta też szła na służbę do bogadszych krewnych lub sąsiadów lub.... Z tą tylko różnicą, że zakres ich zajęć różnił się nieco od zwykłego parobka. proszę sobie przypomnieć III tom sienkiewiczowskiej Trylogii. Jako służący Pana Wołodyjowskiego wymieniany jest niejaki Piętka, szlachcic z Podlasia. A przykład Rzędziana? Róznica jest tylko taka, że opisywane wydarzenia miały miejsce 300 lat przed interesującym nas okresem, ale praktyka ta napewno jeszcze długo się utrzymywała.
Pozdrawiam
Wojciech P.
MirosławaP

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MirosławaP »

Panie Wojtku :D czemu tak oficjalnie,? Po prostu Mirosława , napisałam na pw
Dziękuję za informacje o folwarku Żelazna. Muszę sobie jeszcze dokładnie poukładać te miejscowości Mazowieckie, bo Warszawa jest dla mnie taką "zaporą mentalną" , jesli coś znajduje się np. na południowy zachód od Warszawy, a inna miejscowośc na południe od Warszawy - to dla mnie te miejscowości sa po drugiej stronie Warszawy i przez to wydaje mi się ciągle, że sa bardziej oddalone od siebie niż w rzeczywistości. ( to odnośnie miejsc urodzenia moich pradziadków) pewnie dlatego, że mieszkam w Warszawie i zawsze stąd staruję .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”