Zacżeło się od pytania o mapę IRP z parafiami i bardzo szybko rozszerzyło się o potrzebę przydatność dla genealogów mapy ujmującej jak najszerzej tereny genealogów z Polski interesujące. Po za tym o ile IIRP czy tereny jakoś zbliżone do współczesnych można gdzieś od biedy opracowane znaleźć to te dalsze kresy już trudniej.Bea pisze:trochę nie rozumiem idei, najpierw mowa o I Rzeczpospolitej, a potem o mapkach z parafiami i datą eregrynacji
Mapę wicego znam ale dzięki za przypomnienie linku do niej. Na pewno ograniczenie ilościowe da się obejść, muszę po prostu więcej poczytać, dlatego dzięki za link do poradnika.Mapkę woj łódzkiego swego czasu zrobił @wicy. Jest dostepna pewnie od prawie dwóch lat. http://forgen.pl/parafie/index3.php
Jak poczytam i popróbuję, to się jeszcze odezwę na priv w razie potrzeby, licząc na drobną pomoc.Na kanwie projektu @wicego zrobiłam uproszczoną mapkę diecezji płockiej: http://www.beata.kgb.pl/d_plocka/index.html
No i co mi z tego że masz własną mapkę skoro dopiero dziś się podzieliłaś tą wiadomością a jutro i tak zapomnę adresu, mam sobie kolekcjonować 50 adresów czyichś prywatnych mapek? Nie można tego zrobić we wspólnym projekcie, tak jak indeksację, gdzie każdy ma swój kawałek ale dopiero całość stanowi znaczną wartość dodaną?Każdy może stworzyć mapkę. Własną.
Też podobnie choć nie wiem czy do tego etapu dojdziemyKolank0 pisze:sama mapa zas...
Oczami wyobrazni widzę mapę dynamiczna, zrobiona np we flashu.
Podobnie to działa na serwisie kami z kesami IIRP i to jest nawet dość łatwe do zrobienia w każdym razie tam jest to prosty htm podkładem są mapy z WIG, a grafik jako map konturowych mało.Popusczajac dalej wodze fantazji widze wyszukiwarke miejscowosci, ktora w odpowiedz na zapytanie podaje liste miejscowosci do wyboru.
W ramach większej całości tak jak pisałem lubelskie, albo w ujęciu diecezjalnym lubelska siedlecka jak najbardziej, w kodowanie danych danych dla map Warszawy pchał się nie będę a pewnie o takich doświadczeniach mówisz. Lubelszczyznę i tak zrobię niezależnie czy coś ogólnopolskiego powstanie, tyle że lepiej zrobić to tak by dało się zszyć w większą całość niż potem powielać robotę, nie lubię się powtarzać.Sroczyński_Włodzimierz pisze:będą chętni do zrobienia, czy też współuczestnictwa: jeśli nie "na mapę od razu" to dane do mapki/map
Nie obrazimy się.Zatoka pisze: Nie obraźcie się ale zarówno ta dyskusja jak i na innych forach zawierają sporo naiwności. Nie macie świadomości ile trudu trzeba ponieść by dojść do tego etapu.
Praktycznie każdy w tym wątku ma świadomość, że to dużo roboty. Popatrz indeksacja jest jeszcze większym wyzwaniem, a jest robiona, każdy robi jakiś wycinek, są osoby które to sklejają do jednej bazy i efekt jest, w porównaniu z indeksacją opracowanie sieci parafialnej to znacznie mniej roboczogodzin.
Najdłuższą nawet drogę rozpoczyna się od tego pierwszego kroku, a jak się umiejętnie podzieli pracę, to zamiast pokonywać całą drogę każdy w sztafecie zrobi swój odcinek. Mnie najbardziej zależy na ustaleniu generalnych założeń w czym to ma być robione jaki format danych etc. Budowa modułowa, tak aby robiąc kolejny etap nie trzeba było powtarzać pracy z poprzedniego etapu, a jedynie ją rozwinąć. Jak to będzie to zrobię swój kawałek, parę schematyzmów już spisywałem ale te są zawsze wycinkowe terytorialnie i czasowo (dana diecezja i rok). Również robiłem takie szczegółowe zestawienia na podstawie dokumentów dla poszczególnych parafii i wiem ile czasu to zajmuje.
Chętnie przeczytam.opublikuję kompleksowy artykuł omawiający założenia i sposób wykorzystania zawartych w nim informacji.