Według jakiego kalendarza świętowano?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Wszędzie? Zaczęto jak pisać, sprecyzuj?
Bo na pewno nie w aktach metrykalnych guberni lubelskiej i siedleckiej, które miałem okazję przeglądać, czyli nie wszędzie. Sądownictwo i notariat nie są regulowane tym samym prawem, co ASC, stąd inne lata wejścia w życie zmian. Nacisk rusyfikacyjny nie był liniowy, nasilał się po zdławieniu powstań, a lżał jak Imperium dostawało w skórę, jak po wojnie krymskiej czy rosyjsko-japońskiej. Nacisk naciskiem ale koncentrujmy się na zmianach w prawie, a te dotyczące ASC w zakresie stosowanego języka i kalendarza zmieniły się po powstaniu styczniowym.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Białobrzeski_Marek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Białobrzeski_Marek »

No ja akurat przeglądałem z terenów guberni płockiej i łomżyńskiej, ale to jednak to samo państwo, w tym czasie )czyli od połowy lat 30tych XIX wieku) zaczęto też pisać podwójne daty w aktach notarialnych :). Pewnie, że inny akt prawny regulował sądownictwo i notariat, skoro podałem dwie różne daty we wcześniejszych wypowiedziach odnośnie ASC i wymiaru sprawiedliwości, to trudno żebym sam o tym nie wiedział :D. Sprawę datacji regulowało: Postanowienie Komitetu Urządzającego z dnia 10 listopada 1868 roku o datowaniu aktów stanu cywilnego, a sprawę języka: Postanowienie Komitetu Urządzającego z dnia 10 (22) listopada 1867 roku, po drodze jeszcze było Postanowienie Komitetu Urządzającego z dnia 7 maja 1868 roku, które nakazywało sporządzanie metryk z datami z obydwu kalendarzy. Amen :D
Pzdr!

Marek
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Białobrzeski_Marek pisze:trudno żebym sam o tym nie wiedział.
Nie chodzi o to co Ty wiesz, czy o to, co ja wiem, tylko o to, czy wiedzę tą jesteś w stanie w sposób jasny przekazać komuś, kto jej nie ma.
Wtrącanie co chwilę, jak to było w notariacie, z podkreślaniem, że tak było wszędzie, sprawia u nie zorientowanego odbiorcy wrażenie, że również tak było w ASC a o ASC przecież się pyta, a nie o notariaty.
Dlatego prosiłem o sprecyzowanie wypowiedzi.
Za wykaz aktów prawnych dziękuję, od tego powinno się zacząć wyjaśnianie.
Amen :-)
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, wiedza na temat świąt w Polsce jest jasna, czy był jeden kalendarz i jedna data ta nowa, czy było dwie daty to świętowali u nas z datą drugą, czyli wyprzedza i dzisiaj Rosję o 13 dni. Jak u nas 25 grudzień, to w Rosji jeszcze 12 grudnia, do świąt mają prawie dwa tygodnie.
Tu nasuwa mi się inne pytanie ; kto ma grzech jak ja np. 7 stycznia w roboczy dzień rąbię drzewo, a w Rosji świętują, albo odwrotnie, u nas Boże Narodzenie, w Rosji w ten dzień 12 grudnia idą do pracy. Bóg jest jeden i komu przypisze ze grzeszy, bo nie świętuje na tej samej ziemi, oto jest pytanie : Julian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”