Geneteka - Genealogiczna Kartoteka (wyszukiwanie)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Pieniążek_Stanisław

Dziękuję Mario - rzeczywiście chodziło o GENETEKĘ. Już poprawiłem swój błąd
Czy potrzebne byłoby do tego biuro? Nie sądzę. Wystarczyłoby zmodyfikowanie serwisu, dodanie listy osób wraz z obsługa statusów, koordynator + reszta na zasadzie wolontariatu. Jedni mają większe możliwości i chęci do robienia kopii, a mniejsze do indeksacji. Inni nie lubią bądź nie mają możliwości chodzenia po archiwach, a mogliby poindeksować skany w domu.
W zasadzie koordynacją mógłby zajmować się system informatyczny.
Czy potrzebne byłoby do tego biuro? Nie sądzę. Wystarczyłoby zmodyfikowanie serwisu, dodanie listy osób wraz z obsługa statusów, koordynator + reszta na zasadzie wolontariatu. Jedni mają większe możliwości i chęci do robienia kopii, a mniejsze do indeksacji. Inni nie lubią bądź nie mają możliwości chodzenia po archiwach, a mogliby poindeksować skany w domu.
- Piotr_Młynarczyk

- Kontakt:
Witaj Mirku
A może skoro tak dokładnie to rozpisałeś teoretycznie zaproponujesz Jackowi wykonywanie tego co właśnie ogłosiłeś i sam byłbyś administratorem Geneteki.
Jednak to sprawa do omówienia bezpośrednio z właścicielem pomysłu na Genetekę. Na pewno zmuszanie Jacka do takiego sformalizowania prac indeksacyjnych osobiście nie jest uczciwe - dość robi społecznie i dodatkowych obowiązków nie potrzebuje.
Piotr Młynarczyk
A może skoro tak dokładnie to rozpisałeś teoretycznie zaproponujesz Jackowi wykonywanie tego co właśnie ogłosiłeś i sam byłbyś administratorem Geneteki.
Jednak to sprawa do omówienia bezpośrednio z właścicielem pomysłu na Genetekę. Na pewno zmuszanie Jacka do takiego sformalizowania prac indeksacyjnych osobiście nie jest uczciwe - dość robi społecznie i dodatkowych obowiązków nie potrzebuje.
Piotr Młynarczyk
Piotrze
Źle się rozumiemy. Nie mam zamiaru nikogo do niczego zmuszać. Nigdzie nie napisałem, że żądam aby ktoś stworzył taki system. Napisałem, że "marzy mi się taki system" - a marzyć każdy może. Po prostu rzuciłem tylko pomysł. Być może jest kiepski, być może nie. Ja tego nie mogę oceniać. Może znajdzie się jakiś zapalony informatyk i stworzy taki system, może ktoś coś zaczerpnie z tego pomysłu, może za tydzień nikt już o tym poście nie będzie pamiętał.
Źle się rozumiemy. Nie mam zamiaru nikogo do niczego zmuszać. Nigdzie nie napisałem, że żądam aby ktoś stworzył taki system. Napisałem, że "marzy mi się taki system" - a marzyć każdy może. Po prostu rzuciłem tylko pomysł. Być może jest kiepski, być może nie. Ja tego nie mogę oceniać. Może znajdzie się jakiś zapalony informatyk i stworzy taki system, może ktoś coś zaczerpnie z tego pomysłu, może za tydzień nikt już o tym poście nie będzie pamiętał.
- Młochowski_Jacek

- Kontakt:
Geneteka wymaga modyfikacji i zastanawiam się nad tym od dłuższego czasu. Ostatnio byłem 2 tygodnie odcięty od internetu (zaglądałem na stronę z innych lokalizacji ale nie odbierałem poczty) i znowu napłynęło trochę danych. Jednocześnie obowiązki zawodowe w gorącym okresie końca roku nie pozwalają mi natychmiast nadrobić zaległości. Wiem, że powinienem tak przebudować Genetekę aby umożliwić poprzez narzędzia administracyjne obsługę kilku osobom. Obecnie trzymam wszystko w swoich rękach ze względu na niedoskonałość narzędzi administracyjnych Geneteki. Chciałbym aby z Geneteką było podobnie jak z Deklaracją o podziwie i przyjaźni do której "klucze" przekazałem Wiktorowi Tyburskiemu i on sam ze wszystkim sobie radzi.miras121 pisze: ...Czy potrzebne byłoby do tego biuro? Nie sądzę. Wystarczyłoby zmodyfikowanie serwisu, dodanie listy osób wraz z obsługa statusów, koordynator + reszta na zasadzie wolontariatu. Jedni mają większe możliwości i chęci do robienia kopii, a mniejsze do indeksacji. Inni nie lubią bądź nie mają możliwości chodzenia po archiwach, a mogliby poindeksować skany w domu.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Jacek Młochowski
Pra-pra babko daj się odnaleźć
Dotyczy nazwisk po kądzieli.
Po przejrzeniu indeksów rocznych z 70-ciu lat od 1808-77 ,spotkałem
jedynie 2x interesujące mnie nazwisko i stwierdziłem ,że nie mam przodków
w tej parafii.Powtórzyłem błąd i metodę,która stosowana jest nagminnie
tak w parafiach jak i w archiwach państwowych.Jeśli pytamy o nazwisko
prababki,xprababki to najczęściej zdarza się że możemy uzyskać odpowiedź
negatywną - to nazwisko nie występuje w parafii.Udzielający odpowiedzi
przeglądają spisy roczne danego zdarzenia(urodzenia,zgony,małżeństwa)
i nie znajdują szukanego nazwiska,ponieważ w spisach tych są jedynie
nazwiska osób pierwszo-planowych.Osoby 2-go planowe (ojciec,matka,
świadkowie) wymieniane są w akcie metrykalnym zdarzenia.
Przejrzenie wszystkich aktów to zbyt wiele pracy i czasu ,szczególnie
jeśli chodzi o duży przedział czasowy do odszukania.Błąd
polega na tym ,ze nie ma spisu wszystkich nazwisk przypisanych do
Numeru aktu w wykazie rocznym i tak np.matką Jana Kowalskiego jest
Zofia zd."Iksińska" ,a my poszukujemy właśnie Iksińskiej,a od niej
po nitce do kłębka np.lini męskiej Iksińskich.Zdziwienie było duże
kiedy po przejrzeniu zapisów w aktach,nazwisko Iksiński powtarzało
się nawet kilka razy w jednym roku,a na pierwszy rzut oka
(spisy roczne) nie występowało ani razu.
Wniosek jest jeden,aby ulepszyć np Genetekę należałoby umieszczać
conajmniej nazwiska rodowe kobiet(matek) przypisując je do Nr aktu
osoby pierwszoplanowej,z korzyścią dla wszystkich poszukujących.
Z pewnością znalazłoby się wiele prababek w tych parafiach w
których poprzednie poszukiwania nie przyniosły skutku.
Pozdrawiam poszukujących
Po przejrzeniu indeksów rocznych z 70-ciu lat od 1808-77 ,spotkałem
jedynie 2x interesujące mnie nazwisko i stwierdziłem ,że nie mam przodków
w tej parafii.Powtórzyłem błąd i metodę,która stosowana jest nagminnie
tak w parafiach jak i w archiwach państwowych.Jeśli pytamy o nazwisko
prababki,xprababki to najczęściej zdarza się że możemy uzyskać odpowiedź
negatywną - to nazwisko nie występuje w parafii.Udzielający odpowiedzi
przeglądają spisy roczne danego zdarzenia(urodzenia,zgony,małżeństwa)
i nie znajdują szukanego nazwiska,ponieważ w spisach tych są jedynie
nazwiska osób pierwszo-planowych.Osoby 2-go planowe (ojciec,matka,
świadkowie) wymieniane są w akcie metrykalnym zdarzenia.
Przejrzenie wszystkich aktów to zbyt wiele pracy i czasu ,szczególnie
jeśli chodzi o duży przedział czasowy do odszukania.Błąd
polega na tym ,ze nie ma spisu wszystkich nazwisk przypisanych do
Numeru aktu w wykazie rocznym i tak np.matką Jana Kowalskiego jest
Zofia zd."Iksińska" ,a my poszukujemy właśnie Iksińskiej,a od niej
po nitce do kłębka np.lini męskiej Iksińskich.Zdziwienie było duże
kiedy po przejrzeniu zapisów w aktach,nazwisko Iksiński powtarzało
się nawet kilka razy w jednym roku,a na pierwszy rzut oka
(spisy roczne) nie występowało ani razu.
Wniosek jest jeden,aby ulepszyć np Genetekę należałoby umieszczać
conajmniej nazwiska rodowe kobiet(matek) przypisując je do Nr aktu
osoby pierwszoplanowej,z korzyścią dla wszystkich poszukujących.
Z pewnością znalazłoby się wiele prababek w tych parafiach w
których poprzednie poszukiwania nie przyniosły skutku.
Pozdrawiam poszukujących
- Młochowski_Jacek

- Kontakt:
Geneteka - nasze wspólne dzieło
Geneteka od pewnego czasu ma nowy wygląd z podziałem na województwa wg obecnego podziału administracyjnego. Mam nadzieję, że będzie przez to czytelniejsza. Najważniejsze jest jednak to, że nasza baza dzięki autorom indeksów zawiera już ponad 265 tysięcy rekordów.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Jacek Młochowski
Witam!
Chciałbym się dowiedzieć, do kogo zgłosić się z chęcią uczestniczenia w projekcie. Wygląda na to, że będę miał wszystkie mikrofilmy dot. parafii Ryńsk (kujawsko-pomorskie) i Mąkowarsko (wielkopolska?), plus jeszcze Sieniawa (podkarpacie). Myślę, że dałbym radę przeprowadzić ew. indeksację.
Proszę dać znać!
Chciałbym się dowiedzieć, do kogo zgłosić się z chęcią uczestniczenia w projekcie. Wygląda na to, że będę miał wszystkie mikrofilmy dot. parafii Ryńsk (kujawsko-pomorskie) i Mąkowarsko (wielkopolska?), plus jeszcze Sieniawa (podkarpacie). Myślę, że dałbym radę przeprowadzić ew. indeksację.
Proszę dać znać!
Pozdrawiam,
Karol.
Karol.
-
Joanna_Januszewska

Witaj Jacku,
piszę do Ciebie jako koordynatora projektu. Znalazłam w parafii Górzno w województwie mazowieckim dwie interesujące mnie osoby z rodziny Pniewskich (chodzi o akty urodzeń). Czy jest taka możliwość, aby "dostać" się do oryginałów?
Te wpisy dodał Stanisław Pieniążek.
Pozdrawiam
Joanna Januszewska![Obrazek]()
piszę do Ciebie jako koordynatora projektu. Znalazłam w parafii Górzno w województwie mazowieckim dwie interesujące mnie osoby z rodziny Pniewskich (chodzi o akty urodzeń). Czy jest taka możliwość, aby "dostać" się do oryginałów?
Te wpisy dodał Stanisław Pieniążek.
Pozdrawiam
Joanna Januszewska
- Młochowski_Jacek

- Kontakt:
Indeksy można przysyłać na adres admina (do mnie) w stopce strony.Vasquez pisze:Chciałbym się dowiedzieć, do kogo zgłosić się z chęcią uczestniczenia w projekcie. Wygląda na to, że będę miał wszystkie mikrofilmy dot. parafii Ryńsk (kujawsko-pomorskie) i Mąkowarsko (wielkopolska?), plus jeszcze Sieniawa (podkarpacie). Myślę, że dałbym radę przeprowadzić ew. indeksację.
Pytaj Staszka. On o tej parafii wie (prawie) wszystko i z pewnością Ci pomoże.Joanna_Januszewska pisze:Znalazłam w parafii Górzno w województwie mazowieckim dwie interesujące mnie osoby z rodziny Pniewskich (chodzi o akty urodzeń). Czy jest taka możliwość, aby "dostać" się do oryginałów?
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Jacek Młochowski
-
Rafal_Ptas

indeksacja
Witam !
Mam pewien problem z wyszukiwaniem w Genetece - dla nazwiska PODLEWSKI występuje 1 wpis w zakresie urodzeń dla województwa lubelskiego (wybierając opcję Sprawdź występowanie nazwiska).
Wchodząc w szczegóły w całym woj. lubelskim dla urodzeń nie wyświetla się ani jeden rekord .
Dlaczego - czy może postępuję nieprawidłowo ?
Pozdrawiam,
Rafał Ptaś
Mam pewien problem z wyszukiwaniem w Genetece - dla nazwiska PODLEWSKI występuje 1 wpis w zakresie urodzeń dla województwa lubelskiego (wybierając opcję Sprawdź występowanie nazwiska).
Wchodząc w szczegóły w całym woj. lubelskim dla urodzeń nie wyświetla się ani jeden rekord .
Dlaczego - czy może postępuję nieprawidłowo ?
Pozdrawiam,
Rafał Ptaś
indeksacja
Ja widzę urodzenia 1 ale Kujawsko-pomorskie dla nazwiska Podlewski
pozdrawiam Eliza
pozdrawiam Eliza
pozdrawiam serdecznie
Eliza
poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
Eliza
poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
-
Mączka_Arkadiusz

Witam,
Mam takie pytanie. Dlaczego przeglądając wpisy w genetece nie można zobaczyć pełnej listy osób o danym nazwisku. Wyszukiwarka pokazuje tekst: "znaleziono np. 14 osób...", a wylistowanych jest tylko 5. Zmieniałem kilka razy, przy różnych nazwiskach ilość pozycji, które można wyświetlić i nic to nie daje. Zawsze jest pokazanych maksymalnie 5 wyników.
pozdrawiam
Arek Mączka
Mam takie pytanie. Dlaczego przeglądając wpisy w genetece nie można zobaczyć pełnej listy osób o danym nazwisku. Wyszukiwarka pokazuje tekst: "znaleziono np. 14 osób...", a wylistowanych jest tylko 5. Zmieniałem kilka razy, przy różnych nazwiskach ilość pozycji, które można wyświetlić i nic to nie daje. Zawsze jest pokazanych maksymalnie 5 wyników.
pozdrawiam
Arek Mączka
Moim skromnym zdaniem popełniasz jeden drobny błąd
mianowicie wpisując do wyszukiwarki nazwisko nie wybierasz konkretnej Księgi tylko WSZYSTKIE księgi - dlatego nawet zmieniając ilość pozycji na stronie będziesz widział max 5 pozycji
Radze wybrać konkretna księgę po stwierdzeniu ze znajdują się w niej interesujące nazwiska i wtedy dopiero zmienić ilość wyświetlanych osób na stronie
Powinno pomóc
mianowicie wpisując do wyszukiwarki nazwisko nie wybierasz konkretnej Księgi tylko WSZYSTKIE księgi - dlatego nawet zmieniając ilość pozycji na stronie będziesz widział max 5 pozycji
Radze wybrać konkretna księgę po stwierdzeniu ze znajdują się w niej interesujące nazwiska i wtedy dopiero zmienić ilość wyświetlanych osób na stronie
Powinno pomóc
Pozdrawiam
Żaneta
Żaneta