Odnalezienie aktu urodzenia

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Mdek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Mdek »

W moim przypadku w akcie ślubu i zgonu jest tylko jedna miejscowość - Włocławek
Piotr_Romanowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Piotr_Romanowski »

Ale można założyć (jeśli we Włocławku aktu ur. nie ma) choćbyna moim przykładzie, że w aktach wpisano błędne nazwy miejscowości.
Okazuje się, że wcale nierzadko tak bywało. Zwłaszcza w XIX wieku.
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

po pierwsze trzeba sprawdzić czy do tego ślubu w latach 20. nie ma allegat - dołączonego odpisu metryki - to by rozwiązywało problem - to raz. Dwa, jeżeli ktoś urodził się pod samym Włocławkiem - np. w parafii Wieniec, mogło się zdarzyć, że uogólniano, zapisując, że urodzony we Włocławku.

Pozdrowienia

Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
Mdek

Sympatyk
Nowicjusz

Wiktor_Witek pisze: Dwa, jeżeli ktoś urodził się pod samym Włocławkiem - np. w parafii Wieniec, mogło się zdarzyć, że uogólniano, zapisując, że urodzony we Włocławku.
Bardzo cenna rada z Twojej strony. Oczekuję na odpowiedz z AD zobaczymy co uda się ustalić:) Poinformuję jak sprawa się rozstrzygnęła.
Pozdrawiam, Mateusz
Mdek

Sympatyk
Nowicjusz

Niestety moje poszukiwania znów trafiły do punktu wyjścia.
Zgłosiłem się do AD Włocławek niestety z negatywnym skutkiem gdyż nie odnaleziono dokumentu. AD posiada tylko dokumenty z miasta Włocławek, nie posiada z pobliskich miejscowości (taką informację otrzymałem). Osoba, która zajmowała się moimi poszukiwaniami pokierowała mnie bym ponownie zgłosił się do AP Włocławek bym tam szukał pomocy w odszukaniu dokumentu. AP przeszukało dokumenty z pobliskich miejscowości tj. Wieniec, Zbrachlin, Lubanie, Raciążek, Nieszawa i Włocławek ze skutkiem niestety negatywnym. Nie wiem już gdzie mam szukać aktu. Czy widzicie jakąś szanse w odnalezieniu aktu?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam, Mateusz
Wiktor_Witek

Sympatyk

Dowiedziałeś się czy z roku, kiedy zawarty był ślub zachowały się allegaty (aneksy) w których może być odpis aktu metryki?

Serdeczne pozdrowienia

Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Właśnie mam przed sobą metrykę: dziecko urodzone w jednej parafii w 1842 zostało ochrzczone zupełnie gdzie indziej, a do tej pierwszej parafii zgłoszone zostało w 1846.
Takich przypadków miałam i w swojej rodzinie kilka. Do dziś nie potrafię odnaleźć aktu urodzenia pra... dziadka, mimo że w swoim akcie ślubu podał wiek i miejsce urodzenia. Nie ma.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Mdek

Sympatyk
Nowicjusz

Wiktor_Witek pisze:Dowiedziałeś się czy z roku, kiedy zawarty był ślub zachowały się allegaty (aneksy) w których może być odpis aktu metryki?

Serdeczne pozdrowienia

Wiktor
Tzn. posiadam kserokopię aktu ślubu z 1927 i na marginesie ani pod aktem nie ma żadnego dopisku... dokument mieści się na całej stronie księgi także na pewno cały był skserowany...
Powinienem zgłosić się ponownie do USC? Alegaty może być zapisane na innej stronie?

Jolu tylko tkwie w takim problemie że nic nie wiem o rodzicach pradziadka (poza imionami i nazwiskiem panieńskim matki, którgo nigdzie nie spotkałem. NIKT takiego nawziska nie nosi Polsce a nie jest raczej nazwiskiem spoza Polski) nic nie wiem. Nawet przybliżonych dat urodzenia...

Mateusz
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Alegaty mogą być z tyłu księgi. Ale chyba mogą być też osobno.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 9 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Mdek pisze: .. nic nie wiem o rodzicach pradziadka (poza imionami i nazwiskiem panieńskim matki, którgo nigdzie nie spotkałem. NIKT takiego nawziska nie nosi Polsce a nie jest raczej nazwiskiem spoza Polski) nic nie wiem.
Mateusz
Mateusz,
Jesli mozesz podaj nazwisko panienskie matki.

Pozdrawiam
Grazyna
Mdek

Sympatyk
Nowicjusz

Jolu, napisałem do USC z prośba o odszukanie ewentualnej alegaty.

Grażynko, nazwisko panieńskie matki to "Niedodaj", tak jest podane w akcie ślubu i zgonu jej syna, którego poszukuje akt ur.
Wiktor_Witek

Sympatyk

Mateuszu, allegaty były trzymane w osobnej księdze/poszycie/teczce.

Pozdrowienia

Wiktor
Farmer1979

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Farmer1979 »

Witaj Mateuszu,

poszukaj może po drugiej stronie Wisły.
Wsie leżące na prawym brzegu w 1927 roku zostały przyłączone do Włocławka.
Wcześniej była to gmina Szpetal Górny.

Jeżeli możesz to podaj imię i nazwisko pradziadka.
Ostatnio zmieniony czw 23 maja 2013, 09:52 przez Farmer1979, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam
Jarosław Wysocki
http://www.JaroslawWysocki.pl
Poszukuję
Wysocki,Korda,Rakowski,Sztuczka,Bieda....
Siecień, Fabianki,Chełmica Duża,Unieck,Szpetal Górny, Brzesko, Tymowa , Poręba Spytkowska, Okocim
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Wiktor.
Moje były z tyłu księgi Sulisławice 1829. Niech lepiej sprawdzą tu i tu.
Ostatnio zmieniony czw 23 maja 2013, 21:46 przez jakozak, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Wiktor_Witek

Sympatyk

Słuszna uwaga:-)

Pozdrowienia

Wiktor
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”