Odnalezienie aktu urodzenia
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Piotr_Romanowski

-
Wiktor_Witek

po pierwsze trzeba sprawdzić czy do tego ślubu w latach 20. nie ma allegat - dołączonego odpisu metryki - to by rozwiązywało problem - to raz. Dwa, jeżeli ktoś urodził się pod samym Włocławkiem - np. w parafii Wieniec, mogło się zdarzyć, że uogólniano, zapisując, że urodzony we Włocławku.
Pozdrowienia
Wiktor
Pozdrowienia
Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
Bardzo cenna rada z Twojej strony. Oczekuję na odpowiedz z AD zobaczymy co uda się ustalić:) Poinformuję jak sprawa się rozstrzygnęła.Wiktor_Witek pisze: Dwa, jeżeli ktoś urodził się pod samym Włocławkiem - np. w parafii Wieniec, mogło się zdarzyć, że uogólniano, zapisując, że urodzony we Włocławku.
Pozdrawiam, Mateusz
Niestety moje poszukiwania znów trafiły do punktu wyjścia.
Zgłosiłem się do AD Włocławek niestety z negatywnym skutkiem gdyż nie odnaleziono dokumentu. AD posiada tylko dokumenty z miasta Włocławek, nie posiada z pobliskich miejscowości (taką informację otrzymałem). Osoba, która zajmowała się moimi poszukiwaniami pokierowała mnie bym ponownie zgłosił się do AP Włocławek bym tam szukał pomocy w odszukaniu dokumentu. AP przeszukało dokumenty z pobliskich miejscowości tj. Wieniec, Zbrachlin, Lubanie, Raciążek, Nieszawa i Włocławek ze skutkiem niestety negatywnym. Nie wiem już gdzie mam szukać aktu. Czy widzicie jakąś szanse w odnalezieniu aktu?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam, Mateusz
Zgłosiłem się do AD Włocławek niestety z negatywnym skutkiem gdyż nie odnaleziono dokumentu. AD posiada tylko dokumenty z miasta Włocławek, nie posiada z pobliskich miejscowości (taką informację otrzymałem). Osoba, która zajmowała się moimi poszukiwaniami pokierowała mnie bym ponownie zgłosił się do AP Włocławek bym tam szukał pomocy w odszukaniu dokumentu. AP przeszukało dokumenty z pobliskich miejscowości tj. Wieniec, Zbrachlin, Lubanie, Raciążek, Nieszawa i Włocławek ze skutkiem niestety negatywnym. Nie wiem już gdzie mam szukać aktu. Czy widzicie jakąś szanse w odnalezieniu aktu?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam, Mateusz
-
Wiktor_Witek

Dowiedziałeś się czy z roku, kiedy zawarty był ślub zachowały się allegaty (aneksy) w których może być odpis aktu metryki?
Serdeczne pozdrowienia
Wiktor
Serdeczne pozdrowienia
Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
Właśnie mam przed sobą metrykę: dziecko urodzone w jednej parafii w 1842 zostało ochrzczone zupełnie gdzie indziej, a do tej pierwszej parafii zgłoszone zostało w 1846.
Takich przypadków miałam i w swojej rodzinie kilka. Do dziś nie potrafię odnaleźć aktu urodzenia pra... dziadka, mimo że w swoim akcie ślubu podał wiek i miejsce urodzenia. Nie ma.
Takich przypadków miałam i w swojej rodzinie kilka. Do dziś nie potrafię odnaleźć aktu urodzenia pra... dziadka, mimo że w swoim akcie ślubu podał wiek i miejsce urodzenia. Nie ma.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Tzn. posiadam kserokopię aktu ślubu z 1927 i na marginesie ani pod aktem nie ma żadnego dopisku... dokument mieści się na całej stronie księgi także na pewno cały był skserowany...Wiktor_Witek pisze:Dowiedziałeś się czy z roku, kiedy zawarty był ślub zachowały się allegaty (aneksy) w których może być odpis aktu metryki?
Serdeczne pozdrowienia
Wiktor
Powinienem zgłosić się ponownie do USC? Alegaty może być zapisane na innej stronie?
Jolu tylko tkwie w takim problemie że nic nie wiem o rodzicach pradziadka (poza imionami i nazwiskiem panieńskim matki, którgo nigdzie nie spotkałem. NIKT takiego nawziska nie nosi Polsce a nie jest raczej nazwiskiem spoza Polski) nic nie wiem. Nawet przybliżonych dat urodzenia...
Mateusz
Alegaty mogą być z tyłu księgi. Ale chyba mogą być też osobno.
Pozdrowienia. Jola Kozak
- Grazyna_Gabi

- Otrzymał podziękowania: 9 times
Mateusz,Mdek pisze: .. nic nie wiem o rodzicach pradziadka (poza imionami i nazwiskiem panieńskim matki, którgo nigdzie nie spotkałem. NIKT takiego nawziska nie nosi Polsce a nie jest raczej nazwiskiem spoza Polski) nic nie wiem.
Mateusz
Jesli mozesz podaj nazwisko panienskie matki.
Pozdrawiam
Grazyna
-
Wiktor_Witek

-
Farmer1979

- Kontakt:
Witaj Mateuszu,
poszukaj może po drugiej stronie Wisły.
Wsie leżące na prawym brzegu w 1927 roku zostały przyłączone do Włocławka.
Wcześniej była to gmina Szpetal Górny.
Jeżeli możesz to podaj imię i nazwisko pradziadka.
poszukaj może po drugiej stronie Wisły.
Wsie leżące na prawym brzegu w 1927 roku zostały przyłączone do Włocławka.
Wcześniej była to gmina Szpetal Górny.
Jeżeli możesz to podaj imię i nazwisko pradziadka.
Ostatnio zmieniony czw 23 maja 2013, 09:52 przez Farmer1979, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam
Jarosław Wysocki
http://www.JaroslawWysocki.pl
Poszukuję
Wysocki,Korda,Rakowski,Sztuczka,Bieda....
Siecień, Fabianki,Chełmica Duża,Unieck,Szpetal Górny, Brzesko, Tymowa , Poręba Spytkowska, Okocim
Jarosław Wysocki
http://www.JaroslawWysocki.pl
Poszukuję
Wysocki,Korda,Rakowski,Sztuczka,Bieda....
Siecień, Fabianki,Chełmica Duża,Unieck,Szpetal Górny, Brzesko, Tymowa , Poręba Spytkowska, Okocim
Wiktor.
Moje były z tyłu księgi Sulisławice 1829. Niech lepiej sprawdzą tu i tu.
Moje były z tyłu księgi Sulisławice 1829. Niech lepiej sprawdzą tu i tu.
Ostatnio zmieniony czw 23 maja 2013, 21:46 przez jakozak, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrowienia. Jola Kozak
-
Wiktor_Witek