Odczytywanie miejsca śmierci

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

bartek99

Sympatyk

Odczytywanie miejsca śmierci

Post autor: bartek99 »

Racja nawet po wojnie rozstrzeliwano żołnierzy, gdyż mieli już dość "wojny", która się "skończyła" i dezerterowali. Za gwałty też OFICJALNIE groziła kara śmierci. Co do opowiadań wujka to chyba faktycznie prawdą jest, że to legenda :)
Na koniec jeszcze takie pytanie, czy jest jakaś różnica pomiędzy gwardią, a zwykłą armią?
Pozdrawiam,
Bartek
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Z punktu widzenia żołnierza?
Szansa na spotkanie weterana, dzięki któremu można (ucząc się) zwiększyć szansę na przeżycie
chyba, że jako gwardyjska zostanie użyta w założeniu w cięższej "misji"
Awatar użytkownika
adam.nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: adam.nojszewski »

Gwardyjskie - początkowo przemianowywano tak szczególnie zasłużone jednostki, zmieniając im przy okazji numer. Przysługiwało im zwiększenie etatów (np. więcej i lepsze uzbrojenie, wyższy żołd). Wspomniana jednostka to 78. Gwardyjska [odznaczona] Orderem Suworowa Stalingradzko-Wiślińska Dywizja Strzelecka [odznaczona] Orderem Czerwonego Sztandaru, 223 [odznaczony] Orderem Czerwonego Sztandaru Pułk Strzelecki.

W późniejszym okresie formowano od razu jednostki gwardyjskie, co oznaczało w zasadzie tylko zwiększenie etatów.
pozdrawiam
Adam Nojszewski // @anojszewski // www.facebook.com/anojszewski
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

grube uproszczenie z tym późniejszym
i "na początku" były formowane gwardyjskie (nie bez przyczyny)
a "później" to formowanie od razu gwardyjskich polegało na nowej jednostce, ale w oparciu o kadrę frontowców -przynajmniej porządny szkielet

chyba nie ma przypadku (także "później") aby jakaś gwardyjska jednostka była ze świeżych żołnierzy
ani jednego

z żołdem - nie czytałem o tym
z wyposażeniem - zdecydowanie się nie zgadzam, jeśli ma być to zasada (alternatywnie zgłaszam uwagę typu wiele wyjątków od tego było, bardzo wiele)
etaty - na poziomie pułku? dywizji? dyskusyjne, ale powiedzmy 50/50, nie będę kruszył kopii;)
bartek99

Sympatyk

Re: Odczytywanie miejsca śmierci

adam.nojszewski pisze:A, ten numer już coś mówi.
W jaki sposób odczytałeś jaki to oddział?
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Mały przyczynek do dyskusji:
Z informacji zawartych w http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 1%82%D0%B0 wynika, że:
Dla oznaczenia wysyłki poczty polowej do żołnierzy jednostek wojskowych znajdujących się poza terytorium ZSRR, stosowano skrótowy zapis w postaci: «пп xxxxx-„litera“», gdzie:
«пп xxxxx = номер ППС (почтовoй полевoй станции), nie jest tożsamy z numerem jednostki
„litera“ = внутреннее подразделение данной части до уровня роты (батареи) либо отдельного взвода ?.
Ostatnio zmieniony czw 04 lip 2013, 20:14 przez Aftanas_Jerzy, łącznie zmieniany 2 razy.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
adam.nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Bartek: wygooglałem. Znajomość rosyjskiego pomaga.

Włodzimierz: czytałem o innych etatach kiedyś, nie pomnę źródła. Na szybko znalazłem ciekawa dyskusje na ten temat: http://www.dws.org.pl/viewtopic.php?f=55&t=129682

(Edit) Jerzy: Czyli litera oznacza pododdział do poziomu plutonu.
Ostatnio zmieniony czw 04 lip 2013, 20:13 przez adam.nojszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

stąd nie będę kruszył kopii
tj nie będę się upierał przy mojej interpretacji (hasłowo mojej, bo prochu nie wymyśliłem): przed skierowaniem do danego zadania jednostki były wzmacniane powyżej zwyczajnych etatów

gwardyjskie też:)

a ponieważ gwardyjskich "potem" było więcej i co oczywiste były kierowane z uwagi na doświadczenie do operacji, które wymagały wzmocnionych sił...
bartek99

Sympatyk

numer poczty: п/п 57304 "М"
Czy litera coś oznacza?
"Bo ty tak jak każde istnienie masz wpływ na jej błysk
jak każde z tych z których się wywodzisz, ziemie
z których ty pochodzisz to marzenie tych
którzy odeszli za młodzi"
Zipera

Pozdrawiam,
Bartek
Awatar użytkownika
adam.nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Tak, "M" to oznaczenie pododdziału (np. plutonu).
pozdrawiam
bartek99

Sympatyk

To w takim układzie co oznacza?
"Bo ty tak jak każde istnienie masz wpływ na jej błysk
jak każde z tych z których się wywodzisz, ziemie
z których ty pochodzisz to marzenie tych
którzy odeszli za młodzi"
Zipera

Pozdrawiam,
Bartek
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

bartek99 pisze:numer poczty: п/п 57304 "М"
Czy litera coś oznacza?
Wg tego co podano w źródle cytowanym wyżej, literowe oznaczenie odpowiada podziałowi jednostki do plutonu włącznie.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
adam.nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Oznacza pododdział o kryptonimie "M". Tak jak numery poczty polowej nie pokrywają się z numerami jednostek (m.in. w celu utrudnienia śledzenia ruchów wojsk) tak kryptonimy plutonów tez się pewnie z niczym nie wiążą.

Na szybko nie znalazłem nic, co by wskazywało jakąkolwiek regularność (np. "M" = "medyczny"). Co nie oznacza, że jej nie było. Trzeba się zagłębić w literaturę tematu lub popytać na specjalistycznych forach dotyczących Armii Czerwonej.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Adamie,
masz rację. bo np spotkałem inne (niejasne dla mnie) rozszyfrowanie analogicznej numeracji w artykule http://nvinder.ru/article/vypusk-no-44- ... -kartoteku
Cytuję:
Последнее место его службы – полевая почта 22229 «М». Была сделана приписка, что данная полевая почта принадлежала 2375-й военно-почтовой станции, а та, в свою очередь, входила в 79-й укрепленный район (Ленинградская область). Информацию об этом вы можете найти в книге И. Смирнова «79-й укрепленный район на защите Ленинграда».
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
bartek99

Sympatyk

Postaram się coś znaleźć co do "M", czy znajdują się jakieś strony internetowe lub książki dokładnie opisujące szlak bojowy 4-ej Armii Gwardyjskiej. Wiem, że jest jej poświęcona jakaś strona internetowa, lecz nie ma tam opisu bitew w jakich ona uczestniczyła. Zastanawiam się czy do gwardii przydzielano rekrutów pod jakimiś kryteriami czy może była to rola przypadku.
Pozdrawiam,
Bartek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”