Tajemnicza obrączka

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

No to czekamy, aż pomysłodawca to uczyni ;)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Mirek.Kozak.
Co z Tobą? Dlaczego jesteś zirytowany? Masz zły dzień? Idź się wyżywać gdzie indziej - wybij okno, albo co...
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
Mirek.Kozak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Mirek.Kozak »

ide sie napic mleka
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

jakozak pisze:Tak - skarbnik gubernialny. :D
Pozwalam sobie na małe sprostowanie:
Podane w akcie stanowisko "кассир губернского казначейства" to 'kasjer' w gubernialnym urzędzie skarbowym. Na czele takiego urzędu stał 'skarbnik gubernialny' (губернский казначей), podporządkowany tylko formalnie gubernatorowi pracownik Ministerstwa Finansów. W takich urzędach zatrudniano 40-70 urzędników (kasjerów, księgowych, kontrolerów) .
Ostatnio zmieniony pt 19 lip 2013, 17:58 przez Aftanas_Jerzy, łącznie zmieniany 1 raz.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Dziękuję Jerzy.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Jolu,
umieść ten link do aktu w podforum 'Tłumaczenia'. Na pewno ktoś przetłumaczy.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Ja już go sobie przetłumaczyłam, Jurek. :-)

Szkoda, że poczekalnia nieczynna. Już sobie ostrzę zęby na akty zgonów Ignacego Chrzanowskiego i Pauliny z Pakielewiczów Chrzanowskiej po 26 kwietnia 1902 roku.
Pozdrowienia. Jola Kozak
majkuss

Sympatyk
Adept

Post autor: majkuss »

Moi Majewscy pochodzą z terenów dzisiejszego powiatu konińskiego.

Nie spodziewałem się, że swoją pomocą spowoduję zamieszanie :)
Pozdrawiam,
Maciej Majewski
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

"Moi" z okolic Niewierszyna, potem Opoczno, Radom i Warszawa.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

A w jakiej parafii mają być te zgony? :)

Edit:
Doczytałem w akcie. Zamieszkała w Łodzi przy rodzicach :)

Księgi z par. św. Krzyża w Łodzi są tu: http://metryki.genealodzy.pl/ar3-zs1563d
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

No myślę, że właśnie w " Krzyżu". Oni wówczas mieli 55 i 56 lat.
Ignacy urodził się w 1846 w Kaskach, a Paulina w 1845 w Rawie Mazowieckiej. Zawsze myslałam, że zostali już w Brzezinach do śmierci. Na zdjęciach, które mam, są mocno starzy a fragment pieczątki na tychże zdjęciach, wyrwanych kiedyś zapewne z dowodów tożsamości, jest po niemiecku.

O! Dziękuję za linka. Będę sobie szukać. :-)

Nie będę szukać. Łódź po niemiecku to dopiero 1914-18.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Awatar użytkownika
Mirek.Kozak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Mirek.Kozak »

jakozak pisze:Mirek.Kozak.
Co z Tobą? Dlaczego jesteś zirytowany? Masz zły dzień? Idź się wyżywać gdzie indziej - wybij okno, albo co...
gdybym to ja napisal, ze kasjer to kasjer a nie skarbnik - to nie bylbym wiarygodny...

mam drzewo twego Waclawa Podczaskiego, a praprapra Waclawa - Kajetan - ur. 1702 - ale to juz historia...
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: kwroblewska »

jakozak pisze:No myślę, że właśnie w " Krzyżu". Oni wówczas mieli 55 i 56 lat.
Ignacy urodził się w 1846 w Kaskach, a Paulina w 1845 w Rawie Mazowieckiej. Zawsze myslałam, że zostali już w Brzezinach do śmierci.

Nie będę szukać. Łódź po niemiecku to dopiero 1914-18.
Pewna jesteś, że zamieszkali i zmarli w Łodzi, to, że brali ślub w łódzkiej parafii o niczym nie świadczy.
Mirek.Kozak pisze: mam drzewo twego Waclawa Podczaskiego, a praprapra Waclawa - Kajetan - ur. 1702 - ale to juz historia...
Mirek i tak "dobra dusza" w Tobie drzemie, pokazałeś że warto szukać do początku XVIIIw.

___
Krystyna
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Mirek. :-).
Najpierw warczysz, a potem wyciągasz królika z kapelusza. Nie bądź paskuda: daj drzewo, co?
Pozdrowienia. Jola Kozak
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”