Dane rodziców

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Re: Dane rodziców

Post autor: Marynicz_Marcin »

EWAFRA pisze:Wstawił fragment o który pyta. Nie sądzę, żeby uwidocznienie drugiej połowy strony na której jest inny, równie zniszczony akt cokolwiek zmieniło. Nie da się po prostu odczytać imion rodziców dziecka. I tyle można powiedzieć.
Tu nie chodzi o to, czy wstawi stronę obok lub poprzednią, ale o to, że aby coś odszyfrować trzeba mieć porównanie. Można jedynie przypuszczać, że na zdjęciu są dwie różne karty - na pierwszym planie ta, o którą pyta Marek, a na drugim - strona kolejna (lub też dopasowany brakujący element)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Ewafra

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Post autor: Ewafra »

Nie Marcinie. Na zdjęciu jest tylko jedna, jedyna strona. Nie ma żadnego pierwszego, ani drugiego planu. Tym bardziej dopasowywanych elementów.
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Czyli prawa strona zdjęcia tworzy jedność z pozostałością?

Chyba muszę się wybrać do okulisty...
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Ewafra

Sympatyk

Tak. Dokładnie. :)
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

http://img35.imageshack.us/img35/1097/xnec.jpg

Jak dla mnie 1 i 2 to dwie różne metryki. Można to zauważyć chociażby po różnej długości słów i chyba mało pasującej treści :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: kwroblewska »

To może Marku podaj link do całego foto,lewej i prawej strony,
co by nie szukać po parafii, ty pewnie masz to pod ręką

___
Krystyna
marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marekzaborski »

Dziekuje za pomoc w liczeniu metryk.
Wycofuje pytanie i koncze watek.
pozdrawiam
Marek
Ewafra

Sympatyk

Owszem. Z boku jest obcy kawałek. Podklejone, albo przebitka jakaś. Raczej podklejone kawałkiem papieru z innej księgi, albo innego miejsca tej samej księgi, żeby się nie rozpadło. Nie wydaje mi się, żeby miało to jakis związek z pytaniem Marka. Tak wygląda strona w księdze i tak trzeba ją odczytywać.
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Co prawda Marek zrezygnował ale podaję link do pełnego zdjęcia sami zdecydujcie kto z was powinien sobie sprawić okulary lub nowe soczewki. ;-)
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... ik=006.jpg
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Ewafra

Sympatyk

No nie bardzo wiem. Ja czy Marek, a może ktoś inny? Ani ja, ani Marek nie widzieliśmy w tych dwóch kawałkach jednej metryki, jednego zapisu. Tak naprawdę to nie wiem o co tak do końca chodzi.
Marek pytał o ten biały kawałek, nie o przebitkę drugiej strony. Co to ma ze sobą wspólnego?
dpawlak

Nieaktywny

Spełniłem jedynie prośbę o pokazanie całego zdjęcia, temat okulistyczny mnie nie interesuje.
Skąd pomysł, że matka miała na imię Anna?
Możliwe, że pierwszym imieniem ojca jest Adam lub Wojciech (Adalbertus)
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Ewafra

Sympatyk

Poprzez Brzezie bo Anna Zaborska administratorka dóbr Brzezie występuje w zbliżonym czasie w księgach parafialnych jako chrzestna matka.
dpawlak

Nieaktywny

To może i Zaborski występuje gdzieś jako chrzestny?

Dodatkowe pytanie co dokładnie oznacza wyraz Pratoris (przynajmniej ja tak go czytam) widze że tłumaczycie go jako "majątku/dóbr" - okres łaciński ciągle jeszcze przede mną.
Ewafra

Sympatyk

Marek przeglądał. Przypuszczam, że by go nie przepuścił. Wszystkich Zaborskich wyłapał. Nawet tych z podartych stron. :)
Tam nie ma pratoris Darku. Administratoris de Brzezie. Oni takie s dziwaczne pisali jak p duże i dlatego dzielisz to słowo na dwa admini - pratoris, a rzeczywiście administratoris
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

EWAFRA pisze:Nie Marcinie. Na zdjęciu jest tylko jedna, jedyna strona. Nie ma żadnego pierwszego, ani drugiego planu. Tym bardziej dopasowywanych elementów.
EWAFRA pisze: Owszem. Z boku jest obcy kawałek. Podklejone, albo przebitka jakaś. Raczej podklejone kawałkiem papieru z innej księgi, albo innego miejsca tej samej księgi, żeby się nie rozpadło. Nie wydaje mi się, żeby miało to jakis związek z pytaniem Marka. Tak wygląda strona w księdze i tak trzeba ją odczytywać.
Dwie wykluczające się wzajemnie wypowiedzi. Jednak i tak wychodzi na to, że to ja jestem w błędzie ;)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”