Bochnia ew. Wieliczka - urzędnicy magistratu XIX wiek
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
mika_tomasz

Witam
Dnia 16-09-1890 w Bochni rodzi się Antoni Oryszczak.
Syn Franciszka i Berty zd.Roth
Rodzice Berty to Karol Roth i Franciszka Elbel.
Rodzice Franciszka to Tomasz Oryszczak i Antonina Iwańska.
Dnia 22-02-1893 rodzi się im córka Marianna Józefa Oryszczak.
Dnia 16-09-1890 w Bochni rodzi się Antoni Oryszczak.
Syn Franciszka i Berty zd.Roth
Rodzice Berty to Karol Roth i Franciszka Elbel.
Rodzice Franciszka to Tomasz Oryszczak i Antonina Iwańska.
Dnia 22-02-1893 rodzi się im córka Marianna Józefa Oryszczak.
Bochnia-Urbański, Tyll, Skowronek
Wietrzychowice-Mika, Tabor, Sarna, Krzciuk, Burzawa
Historia Wietrzychowic
https://sites.google.com/site/cmeto2009
Historia Wietrzychowic
- dorocik133

Tomku!
Dzięki za info. Adalberta to może być Berta, ale brakuje jeszcze jednego - najważniejszego dla mnie - syna, bo mojego Dziadka KAROLA Oryszczaka, który się urodził w 1881 (daty ani miejsca nie znam). Karol mieszkał i ożenił się na terenie obecnego Tarnobrzegu i tam od 1899 roku pracował jako poborca podatkowy.
Pozdrawiam
Dorota
Dzięki za info. Adalberta to może być Berta, ale brakuje jeszcze jednego - najważniejszego dla mnie - syna, bo mojego Dziadka KAROLA Oryszczaka, który się urodził w 1881 (daty ani miejsca nie znam). Karol mieszkał i ożenił się na terenie obecnego Tarnobrzegu i tam od 1899 roku pracował jako poborca podatkowy.
Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
-
Mączka_Wiesław

Witam!
J. Gadomski - w przypisach monografii cytowany jako autor:"Wstęp do badańnad małopolskim malarstwem tablicowym XV wieku. (1420-1470)" Folia Historiae Artium, XI 1975
Marta Gadomska- w 1931- tymczasowo dyrektorka Trzechletniej Koedukacyjnej Miejskiej Szkoły Handlowej w Niepołomicach .
Wojciech Bernacki- w latach 40-tych XVIII w. starszy cechu powroźników bocheńskich.
Stanisław Bernacki- rajca miejski w Wiśniczu w roku 1672
Stanisław Bernacki-Dyrektor Liceum Plastycznego w Wiśniczu w latach 1947-1948, Dyrektor Liceum Ogólnokształcącego w Bochni w latach 1948-1950 i 1956-1960 a także Dyrektor Liceum Ogólnokształcącego dla pracujących w latach 1959-1961.
Pozdrawiam .
Wiesław.
J. Gadomski - w przypisach monografii cytowany jako autor:"Wstęp do badańnad małopolskim malarstwem tablicowym XV wieku. (1420-1470)" Folia Historiae Artium, XI 1975
Marta Gadomska- w 1931- tymczasowo dyrektorka Trzechletniej Koedukacyjnej Miejskiej Szkoły Handlowej w Niepołomicach .
Wojciech Bernacki- w latach 40-tych XVIII w. starszy cechu powroźników bocheńskich.
Stanisław Bernacki- rajca miejski w Wiśniczu w roku 1672
Stanisław Bernacki-Dyrektor Liceum Plastycznego w Wiśniczu w latach 1947-1948, Dyrektor Liceum Ogólnokształcącego w Bochni w latach 1948-1950 i 1956-1960 a także Dyrektor Liceum Ogólnokształcącego dla pracujących w latach 1959-1961.
Pozdrawiam .
Wiesław.
Czy może w Bochni pojawia się
Zakrejs Franciszek Bernard Wacław, lekarz, urodzony 1861, dyplom 1890 ?
Potem mieszkał we Lwowie (pomnik na cmentarzu Łyczakowskim)
Był chyba jakoś powiązany z rodziną Hozer.
Zoną mogła być panna Ewerard lub Neudecker.
Zakrejs Franciszek Bernard Wacław, lekarz, urodzony 1861, dyplom 1890 ?
Potem mieszkał we Lwowie (pomnik na cmentarzu Łyczakowskim)
Był chyba jakoś powiązany z rodziną Hozer.
Zoną mogła być panna Ewerard lub Neudecker.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
-
mika_tomasz

W moich zapiskach nie znalazłem nazwiska Zakrejs.
Natomiast Franciszek Hoser był żonaty z Eleonorą Neudecker. Ślub był w roku 1858 w Bochni.
O nazwisku Gadomski nic nie mogę powiedzieć.
W latach 20 XXw. mieszkał w Bochni Karol Bernacki z żoną Anną zd.Maliszczak.
Natomiast Franciszek Hoser był żonaty z Eleonorą Neudecker. Ślub był w roku 1858 w Bochni.
O nazwisku Gadomski nic nie mogę powiedzieć.
W latach 20 XXw. mieszkał w Bochni Karol Bernacki z żoną Anną zd.Maliszczak.
Bochnia-Urbański, Tyll, Skowronek
Historia Wietrzychowic
Historia Wietrzychowic
- dorocik133

Witam jeszcze raz!
Wracając do sprawy Bochni, w grę może wchodzić jako Burmistrz Karol Roth, bo był to bez wątpienia ojciec Berty czyli Adalberty (pod takimi imionami występuje).
Antoni i Marianna to na 100% rodzeństwo mojego dziadka. Ale 11-07-1881 rodzi się syn KAROL, tylko nie wiem czy też w Bochni. Ustaliłam bowiem, że ojciec Karola, Franciszek już w 1875 roku pracował w Starostwie w Tarnobrzegu jako poborca podatkowy. Więc intrygujące są związki z Bochnią.
Może ktoś pomoże mi rozwiązać tę zagadkę, bo już i tak dużo wiem dzięki Wam jak i przekazom rodzinnym - jedno z drugim się uzupełnia.
Wracając do sprawy Bochni, w grę może wchodzić jako Burmistrz Karol Roth, bo był to bez wątpienia ojciec Berty czyli Adalberty (pod takimi imionami występuje).
Antoni i Marianna to na 100% rodzeństwo mojego dziadka. Ale 11-07-1881 rodzi się syn KAROL, tylko nie wiem czy też w Bochni. Ustaliłam bowiem, że ojciec Karola, Franciszek już w 1875 roku pracował w Starostwie w Tarnobrzegu jako poborca podatkowy. Więc intrygujące są związki z Bochnią.
Może ktoś pomoże mi rozwiązać tę zagadkę, bo już i tak dużo wiem dzięki Wam jak i przekazom rodzinnym - jedno z drugim się uzupełnia.
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
- Łaptaszynska_Iwona