Nazwisko: Janiszewski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda

Re: Janiszewscy - problem z nazwą miejscowości koło Opoczna

Post autor: Czerkawska_Ewa »

Moja rodzina znalazła się u Minakowskiego dzięki Czerkawskim, ale Warszawiaków ni w ząb nie mogę rozgryźć, a znalazłam metryki, z których wynika, że mieszkali w Warszawie, z dłuższą lub krótszą przerwą, od 200 lat. W mojej rodzinie był nawet zwyczaj, że jak opuszczali z takich czy innych powodów Warszawę, to śluby brali i dzieci chrzcili w Warszawie. Mam nadzieję, że znajdę pokrewieństwo lub koligację z Galskimi ;)

Pozdrawiam,

Ewa
Awatar użytkownika
Betsy

Sympatyk

Post autor: Betsy »

Witajcie!

Moi Janiszewscy w chwili obecnej pochodzą z okolic Końskich - mówimy tu o latach do 1799.
Dotarłam do Macieja i Katarzyny.
Obocznośc nazwiska to Januszewski, Janiszowski. Zapisywani byli także jako Sadza, ze względu na panieńskie nazwisko żony Macieja.

Jeśli ktoś ma wśród swoich przodków takowych to zapraszam na stronę
http://www.myheritage.pl/site-family-tr ... aniszewski

Pozdrawiam
Beata
Poszukuję
Janiszewscy - okolice Chlewisk ; Kołaccy - okolice Koźmina ; Piaseccy - Masłowo k/Śremu ; Snopek - Przepiórów/Mydłów ; Taszarek - okolice Jarocina ; Zabroni/Zabronny - okolice Żurawicy ; Zgud - Bolechów / Kraków
Awatar użytkownika
Hanna_Iwona

Sympatyk

Post autor: Hanna_Iwona »

Witam dopisuję do listy osoby noszące nazwisko Janiszewscy:
Tomasz Janiszewski i Brygida byli szewcami w Zambrowie urodzeni przed 1790 a zmarłych przed rokiem 1843.

Pozdrawiam
Hanna-Iwona
Pozdrawiam serdecznie
Hanna_Iwona
Awatar użytkownika
bazie

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: bazie »

Janiszewscy pojawiają się także w parafii Janowiec (woj. lubelskie), której metryki indeksuję. Wiem, że moi przodkowie z tej parafii (co prawda nie Janiszewscy) przenieśli się później do Warszawy, więc kto wie...
--
BaZie - Bartłomiej Zieliński
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Witam

Zanim rozpoczęłam poszukiwania na portalu Genealodzy. pl , w 2008 roku założyłam konto na Naszej Klasie o nazwie:" Klan Janiszewskich" i zgłosiło się tam ponad 1500 współcześnie w Polsce żyjących Janiszewskich. Zakładając swoje konto na Twitterze znalazłam bardzo wielu Janiszewskich na całym świecie rozrzuconych, a szczególnie mieszkających w USA. Jest nawet wydana tam specjalna księga o emigrantach Janiszewskich, ale wiem o tym tylko z moich poszukiwań członków rodziny Janiszewskich z Głowna.
Mój protoplasta Grzegorz Janiszewski urodzony ok.1760 roku, ale nie wiem gdzie, ok 1795 roku osiadł w Głownie k/Łodzi i pozostawił licznie rozgałęzioną rodzinę wielopokoleniowych rzemieślników, głównie szewców, rzeźników, cieśli i stolarzy, ale też był zegarmistrz i organista oraz urzędnik państwowy w tej rodzinie.
Na podstawie metryk wiem, że Grzegorz z żoną Agnieszką z Ziętarskich mieszkali wcześniej w Zaosiu parafia Ujazd k/Tomaszowa Mazowieckiego, ale z aktu ślubu Julianny ich córki urodzonej ok. 1783 roku w Nowym Mieście n/Pilicą wiem, że wcześniej dość daleko mieszkali i przemieszczali się lasami wzdłuż Pilicy. Nie wiem także gdzie urodził się ich najstarszy syn Roch, który został szewcem w Głownie i cieszył się dużym poważaniem wybrany jako radny do Rady Miasta Głowna.
Jeśli chodzi o Janiszewskich pochodzenia szlacheckiego to jest 5 lub 6 rodów o odrębnych herbach więc trzeba znać dużo podstawowych danych by powiązać swoją rodzinę z tą szlachtą. W lubelskim także mieszkał liczny ród szlachecki Janiszewskich.
Ja wczoraj odnalazłam dalsze metryki z mojej rodziny Janiszewskich ze Zgierza i Ozorkowa i była zawarta w nich jakś tragiczna historia.
Wykształcony na zegarmistrza jedyny syn Rocha Janiszewskiego - Jan Chrzciciel Piotr poślubił w Szczawinie w 1844 roku pannę Franciszkę Prędecką mieszkającą u rodziny-dziedziców tej wsi, której ojciec zmarł a matka zamieszkała w Warszawie. Nowa rodzina zamieszkała w Zgierzu gdzie urodziło się 3 ich synów, z których najstarszy zmarł w wieku 2 lat, a ojciec Jan Janiszewski zmarł w Ozorkowie w 1861 roku. Na początku 1866 roku zmarł w Ozorkowie najmłodszy syn 10 -letni Stanisław, a kilka miesięcy później zmarła wdowa Franciszka z Prędeckich Janiszewska utrzymująca się z pracy rąk, jak zapisano w akcie zgonu. Nie ustaliłam jeszcze jaki los spotkał Henryka Jakuba Janiszewskiego ich syna urodzonego w 1850 roku, ale ogarnął mnie smutek gdy zobaczyłam jak tragicznie to ich życie się skończyło. Jan Chrzciciel Piotr Janiszewski był chyba oczkiem w głowie Rocha Janiszewskiego i starannie go wykształcił, bo pięknie pisał jako świadek na wielu aktach, miał wielu znamienitych znajomych z burmistrzem Głowna i dziedzicami wsi włącznie, a w Zgierzu chrzestnymi jego dzieci byli złotnicy i farbiarze. Niestety wczesna śmierć zamknęła tę gałaź mojego rodu.
Z relacji mego taty wiedziałam, że babcia urodziła 12 dzieci z czego do dorosłości przeżyło tylko 6 tak wielka była śmiertelność w XIX wieku.

Pozdrawiam
Janina
Awatar użytkownika
Hanna_Iwona

Sympatyk

Post autor: Hanna_Iwona »

Ja również w swoim drzewie posiadam rodzinę bliską dla mnie Janiszewskich z Warszawy szlachetnie urodzonych.Związanych z Rodem Chęcińskich oraz Axentowiczami,Amirowiczami.Ale ich tu nie dopisuję ponieważ nie zajmuję się bezpośrednio nimi.

Powyżej dopisałam Janiszewskich z Zambrowa ale nie jestem bezpośrednio związana z tą rodziną ale posiadam dokumenty i informacje związane z ich córką Joanną ur.1803r.w Zambrowie.
Jeżeli ktoś jest zainteresowany Zambrowem proszę o kontakt,chętnie udzielę informacji.

Pozdrawiam
Hanna-Iwona
Pozdrawiam serdecznie
Hanna_Iwona
radek_ol

Post autor: radek_ol »

Witam
Również zajmuję się poszukiwaniem Janiszewskich to moi bezpośredni przodkowie ,pochodzą z okolic Aleksandrowa Łódzkiego. Ignacy ur w 1836 we wsi Bugaj. Jego ojciec Marcin ur ok 1806 w 1833 r wziął ślub z Rozalią z domu Rybczyńską w Bełdowie byli to chłopi ew osadnicy,
Jeżeli ktoś jest zainteresowany proszę o kontakt.

Pozdrawiam Radek
Awatar użytkownika
Joanna_Krzemińska

Sympatyk

Re: Nazwisko: Janiszewski

Post autor: Joanna_Krzemińska »

Janina_Tomczyk pisze:Mój tata to Władysław Janiszewski urodzony w 1892 r w Głownie woj.łódzkie - zmarł w Ujeździe k/ Tomaszowa Mazowieckiego
jego ojciec to Jan Janiszewski urodzony w 1863 r w Głownie - z zawodu szewc
jego dziadek to Mateusz Janiszewski urodzony w Głownie ok. 1825 r - zmarł w 1903 r w Głownie - z zawodu szewc
jego pradziadek to Szczepan Janusz urodzony w Zaosiu gm. Ujazd w 1791 r z Grzegorza Janusza i Agnieszki Ziętarczanki, także szewc z zawodu, ale już w 1812 r w akcie ślubu w Głownie występuje jako Szczepan Janiszewski dając początek lini rodowej z nazwiskiem Janiszewski. Agnieszka Januszowa zmarła w Głownie w 1801 r na suchoty i miała wtedy ok.40 lat, natomiast wdowiec Grzegorz Janusz vel Janus ( w akcie ślubu skreślono literkę z), w 1804 r wziął ślub z wdową po szewcu Dolacińskim i dał początek całej linii szewców Janiszewskich w Głownie. Prapradziadek mego taty Grzegorz Janusz zmarł już pod nazwiskiem Janiszewski w Głownie w 1831 r w wieku 70 lat w trakcie epidemii cholery w tym mieście.
Poszukuję danych o Grzegorzu Januszu i Agnieszce Ziętarczance ( Ziętara ?, Ziętarska?) z XVIII w., Czy pochodzili z okolic Ujazdu? Czy tam dotarli z Głowna lub okolic , a następnie powrócili do Głowna?
Witam,
Mój prapradziadek Wincenty urodził się we wsi Teodory w Piotrkowskiej Guberni ok. 1840r. Jego rodzice to Faustyn i Katarzyna, tyle odczytałam z jego aktu ślubu.Poszukuję danych dotyczących rodziny Janiszewskich z tamtych okolic. Teraz wieś Teodory jest w woj. łódzkim.
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

Janiszewscy z parafii Janowiec to także moi - ale moja linia zawędrowała nie do Warszawy, lecz - przynajmniej w części - do nieodległej parafii Gródek (radomskie).
Pozdrawiam
Joanna
Awatar użytkownika
Joanna_Krzemińska

Sympatyk

Post autor: Joanna_Krzemińska »

Witam,
Mój prapradziadek Wincenty urodził się we wsi Teodory w Piotrkowskiej Guberni ok. 1840r. Jego rodzice to Faustyn i Katarzyna, tyle odczytałam z jego aktu ślubu.Poszukuję danych dotyczących rodziny Janiszewskich z tamtych okolic. Teraz wieś Teodory jest w woj. łódzkim.
Grażyna_Słupczyńska

Sympatyk

Post autor: Grażyna_Słupczyńska »

Do radek_ol

Radku,na PW zostawiłam Ci mój adres e-mail.
Marcin i Rozalia są w moim drzewku.

Pozdrawiam
Grażyna
Drożdżykowska_Małgorzata

Post autor: Drożdżykowska_Małgorzata »

Maślanek_Joanna pisze:Janiszewscy z parafii Janowiec to także moi - ale moja linia zawędrowała nie do Warszawy, lecz - przynajmniej w części - do nieodległej parafii Gródek (radomskie).
Pozdrawiam
Joanna
Janiszewscy z parafii Janowiec, o których Pani pisze i którzy przywędrowali do parafii Gródek, a konkretnie do Garbatki, to moi przodkowie. Szukam informacji o powodach dla których zmienili miejsce zamieszkania i osiedlili się właśnie tam.
Pozdrawiam
Małgorzata
matneck

Sympatyk

Post autor: matneck »

W moim drzewie genealogicznym wśród bezpośrednich przodków mam Janiszewskich wśród szlachty i mieszczan Trembowli XVIII/XIX wiek.

Pozdrawiam,

Mateusz
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

Małgosiu,
dostałaś moją wiadomość na PW?
Pozdrawiam
Joanna
Al_Mia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Al_Mia »

Witam,
mam od kuzynki z zagranicy, skan pocztówki napisanej za granicą przez p. Januszewskiego.
Nie podano pełnego imienia, tylko pierwsza litera mało czytelna.
Januszewski napisał datę wyjazdu do Polski.
Niewiele z pocztówki wynika, poza datami, krajami w których przebywał.

/ja nie mam pamiątek po przodkach czego żałuję. Dlatego pomyślałam że może ktoś z potomków ucieszy się z tego znaleziska/
Nie podaję więcej szczegółów, aby zwiększyć prawdopodobieństwo że skan trafi do odpowiedniej osoby.

Jeśli to mógł być ktoś z Twoich, napisz do mnie na priv,
kiedy i z jakiego kraju do Polski wrócił Twój przodek Januszewski,
oraz pierwszą literę imienia.

pozdrawiam

Ala
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”