Rozpoznaj przodka na zdjęciach!

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

stanislaw_pikul

Sympatyk

Post autor: stanislaw_pikul »

slawek_krakow pisze:Ha, znam Cię! Masz na imię Marek pseudonim "słoniątko". Bądź czujny...
Hmm, ale akurat Twój przedpiśca ma dużo racji, z tym uzupełnieniem że nie tylko o ochronę danych osobowych może chodzić ... :(
Pozdrawiam

Stanisław
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marek.Podolski »

slawek_krakow pisze:Ha, znam Cię! Masz na imię Marek pseudonim "słoniątko". Bądź czujny...
A ja ciebie nie znam i nie chcę znać ... heee

Nie pozdrawiam

Marek
Awatar użytkownika
J1anka

Sympatyk
Adept

Post autor: J1anka »

Marek sam na tacy podawał jeszcze wczoraj swoje nazwisko i stronę na której się udziela - dziś chyba przestraszył się możliwej inwigilacji :)
Pozdrawiam
Anna

Szukam informacji na temat Andrzeja i Karola Kalińskich oraz osób o nazwisku Balasiewicz, Balasewytsch, Balasewitsch, Balasewits, Баласевич, Balasevich
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marek.Podolski »

Moja strona blog wisi już od 2009 roku. Więc słaba ta inwigilacja :lol:

Tutaj rozmawiamy o inicjatywie rozpoznawania z fotografii osób.

Jak to nowość to warto zadawać pytania. Każda tego typu strona winna zawierać regulamin. I zadaję następne pytanie. A czemu fotografie mają mieć znak wodny tej firmy, a nie znak wodny danej osoby wystawiającej fotografię?

Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
J1anka

Sympatyk
Adept

Post autor: J1anka »

sloniatko60 pisze:Moja strona blog wisi już od 2009 roku. Więc słaba ta inwigilacja :lol:
...
Pozdrawiam
Marek
chodziło mi o to że jueszcze wczoraj w podpisie miałeś link do strony a dzś nie ma :)
Dyskusja jak najbardziej wskazana o ile jest konstruktywna a nie zarzucająca bezużyteczność.

Fakt też uważam, że zdjęcia publikowane na stronie powinny mieć jakieś ramy czasowe np. publikujemy tylko zdjęcia zrobione do roku 1945/1950.
Pozdrawiam
Anna

Szukam informacji na temat Andrzeja i Karola Kalińskich oraz osób o nazwisku Balasiewicz, Balasewytsch, Balasewitsch, Balasewits, Баласевич, Balasevich
Alan_Jakman

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Alan_Jakman »

sloniatko60 pisze:Tak, tylko jaki zakres lat będzie obejmował ten zbiór - kilkadziesiąt lat to chyba na bakier z prawem. Co innego mamy w przypadku metryk czy indeksów. One są bardziej anonimowe i mają ponad 100 lat. No i strona musi mieć zabezpieczenia przed wyciekiem danych.

Pozdrawiam
Marek
Co do strony prawnej wkrótce określę się jak najbardziej szczegółowo.
redie pisze:Ludzie codziennie wrzucają aktualne zdjęcia na fb.
Czy stare zdjęcia sprzed kilkudziesięciu lat, niekiedy z osobami już nieżyjącymi zwiększą inwigilację?

Alan,
zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Gdy mamy zdjęcia z wieloma osobami i podpisaliśmy tylko część z nich to czy inny użytkownik będzie miał możliwość oznaczenia reszty osób na tym zdjęciu?

Taki przykład :D
Poniżej jest zdjęcie z krakowskiego rynku z 2011 roku które trafiło na 100 lat do kapsuły czasu. I jest to w pewnym stopniu interesujące czy pośród osób będących na tym zdjęciu są moi pokrewni.

http://fotowrzut.pl/CYQDHJXTJ2
Tak, ja tam jestem :D

Radek
Póki co nie znam takiego rozwiązania technicznego, aby ktoś mógł dopisać dane. Jedyne co może zrobić internauta to skontaktować się z nami, a my przekażemy kontakt do osoby, która wysłała nam zdjęcie.
sloniatko60 pisze:I naprawdę myślicie, że ktoś daleko spoza rodziny Wam je zidentyfikuje? Nic bardziej złudnego!

Pozdrawiam
Marek
Nie zidentyfikuje. Projekt bezsensu.
sloniatko60 pisze:
Jak to nowość to warto zadawać pytania. Każda tego typu strona winna zawierać regulamin. I zadaję następne pytanie. A czemu fotografie mają mieć znak wodny tej firmy, a nie znak wodny danej osoby wystawiającej fotografię?

Pozdrawiam
Marek
1. Regulamin będzie. Ktoś mówił, że nie będzie?
2. More Maiorum to nie firma.
3. Dlatego nasz, bo tak jest najłatwiej. Szybciej przerzucić kilkanaście zdjęć naraz przez program, w którym wczytujemy jeden znak wodny, niż każde zdjęcie osobno znakować. Jeśli jednak ktoś chce imieniem i nazwiskiem proszę bardzo (chociaż wcześniej kłóciłeś się dlaczego wstawiam nazwisko osoby przesyłającej fotografię :D)
J1anka pisze:
Fakt też uważam, że zdjęcia publikowane na stronie powinny mieć jakieś ramy czasowe np. publikujemy tylko zdjęcia zrobione do roku 1945/1950.
Najprawdopodobniej będą przyjmowane zdjęcia do 1945 roku. To słuszna uwaga. Jak tylko najszybciej będzie się dało opiszę dokładnie co i jak.
Pozdrawiam,
Alan Jakman

Periodyk genealogiczny
More Maiorum
Awatar użytkownika
Piachu2

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piachu2 »

Moi drodzy o jakiej to inwigilacji piszecie, w czasach gdy wszelkiej maści służby policyjne, bankowe, skarbowe, celne, nawet obce mają dostęp do wszystkich naszych danych.
Co się stanie gdy Bolek z Koziej Wólki zobaczy facjatę moją, Twoją lub jakiejś ciotki?
Wmawia się nam, że dla naszego dobra konieczna jest ochrona danych osobowych, a przed kim mamy się chronić? Ci co nas okradają bez problemu mają dostęp i wiedzą o nas wszystko.
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

:-)
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
Gandalf_de_Grey

Sympatyk

Post autor: Gandalf_de_Grey »

Salvete,

Hmmm generalnie pomysl dobry, jakkolwiek, moze mozna by pomyslec nad jego inna wersja. Oczywiscie to pewnie bedzie w przyszlosci normalne, ale teraz jest tylko dostepne dla sluzb operacyjnych... Lubie Star Trek I stad pewnie jestem przekonany, ze kiedys to bedzie norma...
Otoz, pamietam w TV w latach chyba 80 poakzywano przy okazji omawianego chyba powstania w Gettcie Warszawskim, ze zidentyfikowano tzn raczej rozpoznano jednego chlopca, ktory byl pokazany na jednym ze zdjec z poczatku powstania I potem pod koniec, kiedy juz stal z podniesionymi rekami. O ile pamietam autorzy zdjec byli inni, ale moge sie mylic.
Pomyslalem wiec w podobnych duchu. Np wiem, ze moj dziadek Edward Panczewski, byl w czasie oblezenia Warszawy na Zoliborzu. Wspomina, ze ukrywal sie w jakiejs piwnicy z Zydami... Jesli by powstal taki program, ktory by np, po wprowadzeniu zdjecia mojego dziadka z lat kiedy byl w Warszawie w 1939 r. I ... porownac wszystkie dostepne zdjecia czy filmy jakie byly wtedy nagrane czy zrobione w Warszawie. Moze jakis dziwnym trafem by sie znalazla jaks fotografia, gdzie wsrod tlumu bylby rozpoznany... drugi dziadek wiem, ze mieszkal w 1944 r. przy ul. chyba Zlotej. tez bym chetnie go poszukal wsrod warszawiakow z tych lat... zawsze bylo by milo znalezc "swoich" na obcych fotografiach...
Ostatnio znalazlem tak moja babcie w albumie Ocalic od zapomnienia- Powiat makowski, tom II, Makow Mazowiecki 2012.... mala rzecz a bardzo cieszy!

I chyba by nie bylo naruszenia niczyjej prywatnosci, bo szukal by komputer naszych dziadow czy pradziadow..., ktorzy juz dawno nie zyja I z tej naszej obsesji sie pewnie smieja... Ale z drugiej strony, oni owa prywatnosc zupelnie inaczej pojmowali :-)

Pozdrawiam
Gandalf de Grey
Alan_Jakman

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Zgodnie z obietnicą udostępniam wszystkim regulamin Zobacz regulamin
Myślę, że reguluje on najważniejsze sprawy. Jeśli jakieś zagadnienie nie zostało poruszone proszę dać znać.

Zostaje także ustalona górna granica wytworzenia zdjęcia - do roku 1945 włącznie.

Regulamin będzie oczywiście umieszczony na stronie. Póki co dostępny jest w takiej wersji.
Ostatnio zmieniony śr 29 sty 2014, 11:48 przez Alan_Jakman, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Alan Jakman

Periodyk genealogiczny
More Maiorum
gumisiek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: gumisiek »

Wy tu o inwigilacji a "końcówka" strony cba.pl :D

Sorki za OT
Alan_Jakman

Członek PTG
Adept
Kontakt:

O matko. Ależ się doszukujecie :D
Domena zostanie kupiona za niedługo, więc strona nie będzie miała końcówki cba :)
Pozdrawiam,
Alan Jakman

Periodyk genealogiczny
More Maiorum
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

Przepraszam za OT, ale chciałabym odpowiedzieć na zagadnienie poruszone przez @Gandalfa.

Znajdowanie zdjęć z tą samą osobą (czyli w zasadzie porównywanie cech charakterystycznych danej twarzy) to pieśń przyszłości. Nieodległej. Bo Google-Glass pracuje nad takim rozwiązaniem. Ale na dzień dzisiejszy, programy takie są dla większości z nas zbyt drogie i wymagające dużych mocy obliczeniowych.

Natomiast znajdowanie zdjęć podobnych... to już inna historia :-) Jest taki serwis: http://www.tineye.com/ dzięki któremu można sprawdzić czy dana "grafika" (=plik graficzny) nie została już "gdzieś w internecie" użyta.
Portal (jest też wtyczka dla Firefoxa znacznie ułatwiająca korzystanie z tego wynalazku) porównuje nie tylko identyczne zdjęcia, ale znajduje także te, które zostały inaczej wykadrowane lub ze zmienioną kolorystyką.
Dzięki portalowi możemy śledzić np. swoje zdjęcia czy nie zostały gdzieś bezprawnie powielone w internecie (→ prawa autorskie).
Ja dzięki tej stronie znalazłam sukienkę ze sklepu allegro na zupełnie innej stronie (i to chińskiej! sic!) - chociaż zdjęcia na obu stronach były tylko podobne (to nie było to samo zdjęcie!).

W przypadku zdjęć naszych przodków jest pewien dodatkowy problem - zdjęcia te często są retuszowane. Nie wiem jak z porównywaniem takich plików graficznych program sobie poradzi, ale myślę, że zawsze warto spróbować. Może ktoś ma taki sam egzemplarz zdjęcia zbiorowego, wstawił je na swoją stronę i ładnie opisał?

Oczywiście nie spodziewaj się po tym portalu cudów. To projekt niekomercyjny i darmowy. Ale jest 8)

[edit]
polecam również http://www.historypin.com/map/#!/geo:51 ... 96/zoom:7/
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Chyba jednak nie.
To nie jest piesń przyszłosci i każdy moze to przetestowac w domu całkiem za darmo nawet dziś.
Technologia nie jest jeszcze idealna ale działa.
Wystarczy zainstalowac sobie program Google Picasa.
Gwarantuję, ze to działa. Choć w niektórych wypadkach ma pewne problemy z rozpoznawaniem członków rodziny (czytaj rodzeństwa w podobnym wieku).

Z tego co pamiętam taka technologia dysponuje chyba też Facebook, ale została ona wyłaczona w Europie z uwagi na ochrone danych osobowych czytaj rozpoznawanie ludzi.

Oczywiście rozpoznawanie twarzy w archiwum domowym liczącym kilkadziesiąt tysięcy zdjęć kilkudziesieciu powtarzajacych sie osób wymaga zupelnie innej mocy obliczeniowej. Ale to raczej kwestia nakładów a nie technologii.

Polecam przetestowanie.
pozdrawiam
Piotr
Heropolitanska_Izabela

Sympatyk
Adept

Post autor: Heropolitanska_Izabela »

Przeczytałam Regulamin. Niestety treść nie jest dobra. Musi być gruntownie zmieniona. Poniże tekst z moimi poprawkami i komentarzami. Pewnie po poprawieniu treści jeszcze coś się znajdzie.
Izabela

Regulamin (należy podać nazwę)

§ 1.
Pojęcia występujące w treści Regulaminu

Użyte w niniejszym Regulaminie pojęcia oznaczają:
1) Serwis - strona internetowa znajdująca się pod adresem moremaiorum.cba.pl (przy wymienianiu używa się cyfr z nawiasem)
2) Właściciel (czego? Chyba Serwisu. Powinno być zatem „Właściciel Serwisu” albo „Właściciel Strony”; lepiej to pierwsze bo „Strona” nie jest zdefiniowana) - wydawca periodyku More Maiorum [periodyk nie ma stopki redakcyjnej (wydawniczej); tym samym nikt nie może ustalić kto jest wydawcą tego periodyku; zatem w braku możliwości ustalenia tych informacji należy podać w tym miejscu imię i nazwisko (nazwę, gdy jest to osoba prawna) wydawcy (wydawców); inaczej Regulamin będzie wydawał Anonim]
3) Użytkownik - osoba korzystająca z usług Serwisu (ponieważ dalej jest tylko mowa o tym, że Użytkownik umieszcza zdjęcie powstaje domniemanie, że Użytkownikiem może być tylko taka osoba; czy nie mogą być nim osoby tylko przeglądające zdjęcia?; jeżeli mogą należy zmienić definicję)
4) Treść Serwisu - zawartość Serwisu tj. zdjęcia przesłane przez Użytkowników (jak definicja jest z dużej litery dalej konsekwentnie tak należy pisać)
5) Zdjęcie – zdjęcie przesłane przez Użytkownika

§2

Postanowienia ogólne
1. Korzystanie z Serwisu oznacza akceptację przez Użytkownika warunków niniejszego Regulaminu.
2. Użytkownik wysyłający zdjęcie Właścicielowi strony (brak konsekwencji nazewnictwa; wcześniej było „Właściciel”) zgadza się na przetwarzanie danych osobowych (czyich? Należy dopisać), ich publikację na wszystkich polach eksploatacji (Internet, papier i inne) oraz oświadcza (oświadczenie to pojęcie prawne i oznacza oświadczenie woli; zatem lepiej będzie „potwierdza”) ich prawdziwość zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia1997 roku o ochronie danych osobowych (tekst jednolity: Dz. U. z 2002r, Nr 101, poz, 926 ze zm.)

§3

Zasady korzystania z Serwisu
1. Do korzystania z Serwisu wymagane są standardowe urządzenia wraz z oprogramowaniem, pozwalające na przeglądanie stron WWW.
2. Zdjęcie (liczby mnogiej używa się tylko wyjątkowo; tutaj nie ma takiego uzasadnienia) umieszczone w Serwisie jest własnością Użytkownika, który je przesłał na adres email (jaki adres emial, czyj?).
3. Użytkownik, który przesłał Zdjęcie (uwaga jw) oświadcza, że jest autorem Zdjęcia/* Użytkownik, który przesłał Zdjęcie (uwaga jw) oświadcza, że prawa autorskie do Zdjęcia wygasły ponieważ minęło upłynęło 70 lat od śmierci autora Zdjęcia albo twórca Zdjęcia jest nieznany/*. (ten ustęp diametralnie zmieniłam)
4. Właściciel strony (brak konsekwencji nazewnictwa; wcześniej było „Właściciel”) nie ponosi odpowiedzialności za umieszczenie Zdjęcia, które zostanie przesłane bez zgody jego twórcy (zmieniłam linijkę 2).

§4

Postępowanie reklamacyjne
1. Użytkownikowi przysługuje prawo składania reklamacji dotyczącej zamieszczonego w Serwisie Zdjęcia. Jeśli Użytkownik chciałby, aby Zdjęcie (ze względu na zdefiniowanie „Zdjęcia” należy usunąć „konkretne„) zostało usunięte z Serwisu może napisać wiadomość z takim żądaniem do Właściciela strony (No właśnie. Czyli do Kogo? uwaga do § 1 pkt 2). (To nie są żadne reklamacje. Powinno być, że w wypadku, gdy Użytkownik żąda usunięcia zdjęcia, Właściciel Serwisu je niezwłocznie usuwa. Reklamacja może dotyczyć wskazania np. innych lub błędnych informacji niż przesłał Użytkownik).
2. Reklamację należy składać drogą elektroniczną na adres poczty elektronicznej moremaiorumgen @ gmail.com
3. Właściciel rozpatruje reklamację w najkrótszym terminie, nie dłuższym niż 7 dni roboczych (zmieniłam treść przez dodanie „nie dłuższym niż 7 dni roboczych” oraz poprzez usunięcie „Termin nie powinien przekroczyć”).

Postanowienia końcowe
1. Serwis (Serwis to nie człowiek; nie może sobie niczego zastrzec; zastrzec może Właściciel Serwisu) zastrzega sobie możliwość przerw technicznych, lub zakłóceń w udostępnianiu Serwisu moremaiorum.pl (Należy usunąć moremaiorum.pl; w § 1 zdefiniowano ten serwis jako „Serwis”) jeżeli jest to spowodowane koniecznością naprawy, modyfikacji, rozbudowy lub konserwacji sprzętu, albo zainstalowanego oprogramowania bądź przyczynami niezależnymi od Serwisu (uwaga jw.).
2. Serwis moremaiorum.pl (Należy usunąć moremaiorum.pl; w § 1 zdefiniowano ten serwis jako „Serwis”) zastrzega sobie (Serwis to nie człowiek; nie może sobie niczego zastrzec; zastrzec może Właściciel Serwisu) prawo do wprowadzania zmian w Regulaminie. Informacja o dokonaniu zmian będzie na bieżąco publikowana na łamach Serwisu.
3. Niniejszy Regulamin obowiązuje od dnia 1 lutego 2014 r.

/* niepotrzebne usuń
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”