Stwórzmy listę szewców przedwojennej Łodzi

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda

Post autor: Czerkawska_Ewa »

Gośka pisze:Mam pytanie do tej listy co oznaczają lata w nawiasie np. (1937-39).
Spis został sporządzony na podstawie książki adresowej z tych lat:

http://www.genealogyindexer.org/frame/d156/642/d

Pozdrawiam,

Ewa
Gośka

Sympatyk
Legenda

Post autor: Gośka »

Dzięki :D
Pozdrawiam - Gośka
Litwos

Sympatyk

Post autor: Litwos »

Witam,

mam nastepujace pytanie (odnosnie skrotow) - czeladnik to uczen, a czy kazdy szewc byl rowniez majstrem szewskim? Czy moze byli szewcowie i majstrowie - oczko wyzej? Jezeli tak, czym sie roznili?

Dziekuje z gory.

Pozdrawiam serdecznie
Robert
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda

Litwos pisze:Witam,

mam nastepujace pytanie (odnosnie skrotow) - czeladnik to uczen, a czy kazdy szewc byl rowniez majstrem szewskim? Czy moze byli szewcowie i majstrowie - oczko wyzej? Jezeli tak, czym sie roznili?

Dziekuje z gory.

Pozdrawiam serdecznie
Robert
Żeby się "wyzwolić", czyli zostać najpierw czeladnikiem, a potem majstrem np. profesji szewskiej czy kunsztu szewskiego, trzeba było spełniać warunki stawiane przez cech szewców. Np. w 1884 roku trzeba było ukończyć 3 klasy szkoły rzemieślniczej:

"Z posiedzenia kwartalnego Zgromadzenia Szewców w Warszawie, które odbyło się 7 listopada 1884 roku:

Z 64 praktykantów wyzwolono na czeladnika tylko 7, z braku świadectw ukończenia 3 klas szkoły rzemieślniczej niedzielnej (szkoła mieściła się na ulicy Jasnej 3). Powodem jest brak odpowiedniej liczby takich szkół.
[Rok I Gazeta Rzemieślnicza nr 8] "

Nie każdy mógł spełnić te warunki, w związku z tym indeksuję akta zgonu 50 letnich i starszych szewczyków i czeladników. Niestety spisujący akt lub świadkowie często nie wiedzieli jaki ktoś ma status i raz w metrykach dana osoba występuje jako majster szewski, a innym razem jako szewc.

Polecam wątek o warszawskich szewcach, w którym też są informacje ogólne o szewcach:

http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 790#333790

Pozdrawiam,

Ewa
Litwos

Sympatyk

Post autor: Litwos »

Ewo,

dziekuje bardzo :-)
Pozdrawiam
Robert
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda

Litwos pisze:Ewo,

dziekuje bardzo :-)

Do czasu przeczytania notatki z gazety, myślałam, że wyzwoliny były tylko na majstra. Okazało się, że najpierw były wyzwoliny na czeladnika, a potem na majstra. Można też było zostać starszym i podstarszym cechu, czyli współczesnym prezesem i wice ?

Pozdrawiam,

Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”