Podczaski Sandomierz
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
marekzaborski

-
marekzaborski

Wychodzi Ci, Marek, że kiedy Jan się urodził? Coś muszę pilnie sprawdzić, a nie chce mi się w tym momencie grzebać w papierzyskach...
...Grzebałam. Wyszło mi, że się urodził około 1770.
...Grzebałam. Wyszło mi, że się urodził około 1770.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
-
marekzaborski

-
Sawicki_Julian

-
Sawicki_Julian

Ewa, tylko nie pan, czytałem chyba księdza Wiśniewskiego opisy ze to od Marzany ma być nazwą, ale też ktoś opisał wszystkie te wsie z parafii Świętomarz i to skopiowałem sobie. Ewa ponawiaj swój temat i podaj nazwisko tych co szukasz na Rosie, może ktoś podpowie, po to wszyscy tu jesteśmy by sobie pomagać ; Julian
-
Staporek_Kamil

Mi nie jest potrzebne. Ja szukam Podczaskich dużo wcześniejszych. Ale bardzo dziękuję, Kamil
Pozdrowienia. Jola Kozak
- Kostkowski

Dwie pary bliźniaków czy jeden syn piecioimienny?
W genetece są w 1813 roku w parafii Świętomarz cztery urodzenia Podczaskich. Dwa z nich bez numeru (po łacinie z datą 7 XII 1813) dotyczą bliźniaków i dalsze dwa z numerem 57 (po polsku z datą 29 i 30 XI 1813) też dotyczą bliźniaków. Przy każdym jest link do skanu.
Mam wrażenie jakby ten akt bez numeru dotyczył jednego dziecka o pięciu imionach: Andrzej Gracjan Mikołaj Tomasz Wincenty.
Proszę osoby znające łacinę o zajrzenie do tego aktu bez numeru i przetłumaczenie go.
Z góry serdecznie dziękuję
Mam wrażenie jakby ten akt bez numeru dotyczył jednego dziecka o pięciu imionach: Andrzej Gracjan Mikołaj Tomasz Wincenty.
Proszę osoby znające łacinę o zajrzenie do tego aktu bez numeru i przetłumaczenie go.
Z góry serdecznie dziękuję
Ostatnio zmieniony pt 25 kwie 2014, 13:38 przez Kostkowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Władysław Edward Kostkowski
-
marekzaborski

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 29-030.jpg
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =58-60.jpg
z metryki wynika że synów było dwóch - Jędrzej Gracjan i Mikołaj Wincenty. Jeśli wierzyć metryce, poród trwał dobę.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =58-60.jpg
z metryki wynika że synów było dwóch - Jędrzej Gracjan i Mikołaj Wincenty. Jeśli wierzyć metryce, poród trwał dobę.
-
Sawicki_Julian

Witam Jolu i tak to czytam z łaciny ; Brzezie ... ja Józef Popiel dnia 7 grudnia 1813 r. ochrzciłem dzieci imionami ; Andrzej Gracjan Mikołaj i Tomasz Wincenty, rodzeni bracia, ( rodzice ) Jan i Wiktoria Podczaskie ślubni małżonkowie.
Pierwsza para chrzestnych ; Erazm ? Dąbrowski i Józefa Popielowa, druga para chrzestnych to ; Tomasz Grabowski i Wiktoria Popielowa.
Ps. - czyli Popielowie to być może rodzina z księdzem wikarym Popielem w Świętomarzy, a ten grobowiec tam na cmentarzu, może tej samej rodziny Podczaskich z dworu w Wawrzęcicach : pozdrawiam - Julian
Pierwsza para chrzestnych ; Erazm ? Dąbrowski i Józefa Popielowa, druga para chrzestnych to ; Tomasz Grabowski i Wiktoria Popielowa.
Ps. - czyli Popielowie to być może rodzina z księdzem wikarym Popielem w Świętomarzy, a ten grobowiec tam na cmentarzu, może tej samej rodziny Podczaskich z dworu w Wawrzęcicach : pozdrawiam - Julian
Dziękuję, Julian.
Aż dziwne, że my nie jesteśmy gdzieś tam spowinowaceni: Sawiccy i Podczascy. Ja nie trafiłam. Zapewne Ty też nie, bo przecież byś mi dał znać.
Aż dziwne, że my nie jesteśmy gdzieś tam spowinowaceni: Sawiccy i Podczascy. Ja nie trafiłam. Zapewne Ty też nie, bo przecież byś mi dał znać.
Pozdrowienia. Jola Kozak
-
Sawicki_Julian

Jolu Brzezie to moje miejsce urodzenia, czy rodzina, myślę ze znajdziemy powiązanie, może ze strony kobiet, to samo świętokrzyskie i fruwanie na setki kilometrów od domu w ciągu swojego życia każdego z naszych pradziadków. Moi są po raz pierwszy w sąsiednim Tarczku we dworze w 1705 roku i po raz drugi ( od 1875 r. ) i w metrykach od 1882 roku do dzisiaj w tej parafii Świętomarz ; Julian