Służew, Parafia Św.Katarzyny

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Danecka

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: Danecka »

Dzięki serdeczne wszystkim !!!

Przeglądając w metrykach Skorowidz UMZ Parafii na Służewie z lat 1751-1809 trafiłam na ślub Generos.Stanisława Suffczyńskiego z wdową Marianną Lemańską z Kozlowskich.Niestety w skorowidzu jedynie podany jest numer 12 aktu i numer księgi /zapisano: Druga/.
Wg moich przypuszczeń ślub ten mógł być zawarty w latach 1795-1808.
W metrykach są zdjęcia od 1809 roku, a więc gdzie szukać wczesniejszych? Sprawdziłam bazę danych w AAW - księgi od 1946 roku, wg Genealodzy.pl parafie- księgi od 1664 roku.

Niestety osobiście trudno mi sprawdzić, mieszkam za Poznaniem, a zależy mi tylko na dacie aktu małżeństwa.
Dzięki uprzejmości i pomocy znajomego z Warszawy oraz Waszych kochani podpowiedzi mam nadzieję rozwikłać problem.

pozdrawiam serdecznie
Danuta
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"baza danych AAW" ma podaną datę, kiedy była sporządzana i nie jest to 2014 rok...prawda?
tak jak pisałem w swym pierwszym poście - prawdopodobnie nie są jeszcze opracowane

a telefon (jeśli już koniecznie trzeba sprawdzać:) zamiejscowy to sa te same koszty:)

dobra kończę, bo to do niczego nie prowadzi
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Danecka

Członek Honorowy
Tytan

Witam,

znajomy był w Parafii Św.Katarzyny i informacja na temat ksiąg metrykalnych tejże parafii jest następująca:

- w parafii są księgi metrykalne od roku 1900.Wszyskie wcześniejsze przekazane zostały w zeszłym roku do AAW.

Powód przekazania m.innymi: zły stan ksiąg i przekazanie ich do konserwacji.

Ksiądz Dyrektor AAW poinformował mnie natomiast , że wciąż czeka na kopie cyfrowe ksiąg służewskich. Księgi są w tak kiepskim stanie, że kwerendę można jedynie przeprowadzić na ich kopiach /skanach/.

Bardzo dziekuję koledze z forum- Markowi /pen60/ za pomoc.

pozdrawiam serdecznie

Danuta
Ostatnio zmieniony śr 30 kwie 2014, 15:24 przez Danecka, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Danusiu,
Dzieki za informacje, mnie tez beda przydatne.
Dziwi mnie ten bardzo zly stan ksiag. Mialam je w reku kilka lat temu. Byly w doskonalym stanie, czysciutkie, oprawione, czytelne. Nie gwarantuje, ze wszystkie ksiegi w tej parafii byla tak dobrze zakonserwowane, ale ogladalam ich klilka z pierwszej polowy XIX wieku i nie zauwazylam na nich sladow wyjatkowych zniszczen.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

A ja oglądałem wszystkie i w 150% popieram decyzję, aby wpierw sfotografować, a dopiero potem udostępnić kopie, czy ew. wykonywać kwerewndy na kopiach.
to jest wręcz oczywiste, godne pochwały, nawet więcej poparcia (wspracia w różnej formie, populrazycji takich decyzji etc)
Żałuję, że nie za bardzo możemy włączyć się w proces sfotografowania i publikacji. To jest jedyne "ale".

Na marginesie - wcześniejsze możliwości udostępniania ksiąg, gdy wtóropisy sa zmikrofilmowane i dostępne w APach...bardziej watpliwe.

Inna rzecz czy konserwacja przed fotografowaniem:) I ew. co przed (gaz, inne?)

Dziękuję za potwierdzenie (skoro było wymgane:), pomimo kosztów (moim zdaniem całkowicie zbędnych) zawracania głowy czy tez wielu głów (ew, innych części ciała:) osobom, które musiały odpowiwedzieć na pytania, które już odpowiedź miały

pozdrawiam
Danecka

Członek Honorowy
Tytan

Włodku, pisząc post z zapytaniem liczyłam po cichutku na Twoją przeogromną wiedzę.
No cóż, dostałam od Ciebie zawoalowaną informację i reprymendę za zawracanie głowy,głów.

Jeśli pytania, prośby itp na forum są zawracaniem głowy to chyba nie rozumiem, nie wiem i ogólnie nie mam pojęcia co znaczy słowo Forum.

Jednak będe uparta i pozadaję jeszcze nie raz pytania na forum, i to nie ku zawracaniu głowy.

pozdrawiam serdecznie
Danuta
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

zawracanie głowy to nie pytanie na forum
wiedzę posiadłaś po pierwszej odpowiedzi

reszta to "rzeźbienie"
"a widziałam parę lat temu" "a znajomy mówił, że" "a zadzwnoń do proboszcza" (to szczególnie:) etc
czyli podawanie niepsraedzonych informACJI I PROWADZENIE Ciebie (i ew. przyszłych czytelników) na manowce albo wprost albo sugestiami
Danecka

Członek Honorowy
Tytan

Oj, zapachniało mi hejtowaniem?!

Danuta
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Wlodek,
Zlituj sie !!!
Jestes ogromnie inteligentny i masz duza wiedze.
Kazdy z nas liczy na Twoja pomoc, a Ty uwielbiasz przyczepiac sie do kazdej wypowiedzi.
Zamiast dawac konkretne informacje, wszystkich pouczasz.
Rece opadaja.
Nawet jesli piszemy o niczym, dzielimy sie naszym doswiadczeniem, to zawsze ktos cos pozytywnego moze dla siebie znalesc i o to chodzi.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Konkretną informację to podałem w dwie minuty po zadaniu pytania. Reszta wyniknęła li tylko z kwestionowania mojej odpowiedzi

to jak z tym zakładem?
rok po sprawdzaniu?:) mogę się zlitować i do kwartału odpuścić
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marek.Podolski »

A ja lubię oglądać Włodka awatar i czytać jego treści :)

Pozdrawiam
Marek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”