Współpraca: 'Źródła genealogiczne woj. kujawsko-pomorskiego'

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: JarekK »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Moim zdaniem - ze względu na zasób, który jest planowany do publikacji (tj duży zbiów pozametryklanych) - bardzo interesujące i bardzo warte wsparcia/uczestnictwa.

pozdrawiam
napięcie rośnie jak u Hitchcock'a :-)
Pozdrawiam
Jarek
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

rośnie ale nie w takim tempie jakby mogło
może jutro dorzucę parę dość istotnych szczegółów:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Jako ciekawostkę bardziej niż informację pełną podaję, że
projekt przewiduje możliwość (opcja dla chętnych) indeksacji znacznie pełniejszej niż ta na potrzeby metryki.genealodzy.pl.
Tj te osoby, które chcą (i czasem nawet wpisują) informacje "dodatkowe" (świadkowie, chrzestni, zgłaszający, + indeksy geograficzne) będą miały taką możliwość i będzie to docelowo wykorzystane w systemie APów.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Różyński_Szymon

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Różyński_Szymon »

Widziałem ten wzór nowego formularza przeznaczonego do indeksacji ksiąg metrykalnych i USC w Archiwach Państwowych. Według mnie jest rewelacyjny. Składa się on z dwóch części: pól obowiązkowych (przypominają te z genetyki) i nieobowiązkowych (rozszerzonych o informacje o świadkach, chrzestnych, zgłaszających, urzędnikach USC, proboszczach itd.). Całość będzie kapitalną bazą o wszystkich zdarzeniach i osobach wymienionych w księgach. Ale nasuwa mi się taka oto refleksja, że bez pomocy z zewnątrz Archiwa nie będą w stanie przeprowadzić indeksacji rozszerzonej.

Wracając do meritum tematu czyli projektu "Źródła genealogiczne mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego", to musze szczerze napisać że cieszy mnie ta inicjatywa. Z chęcią bym nawet wziął udział w tej konferencji, ale niestety w Toruniu będę od 28 maja

Pozdrawiam,
Szymon
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

O projekcie mowa także na stronie NDAP:
http://archiwa.gov.pl/pl/component/cont ... chiwa_home

Pozdrawiam,
Aneta
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Termin się zbliża, rozmowy przed podpisaniem listu intencyjnego (anonsowanego m.in jak napisała Aneta na stronie NDAP) trwają, a pytania spływają:)
Więc odpwiadam ogólnie - nic postanowione na 100% nie jest. Na razie mogę o swoich wyobrażeniach pisac, np w zakresie przekazywania indeksów (o to mnie pytacie). Na pewno indeksy powinny dotrzeć do AP Toruń/Bydgoszcz. W jaki sposób i na jakim etpaie -sprawa do ustalenia.
Ja oczywiście nie mam nic przeciwko temu, żeby szły od razu, równolegle. Ale wiem, że gdy pojawiają się korekty (po publikacji u nas uwagi) e to przysparza dodtakowej pracy, więc nie zdziwiłbym się, gdyby AP wstrzymywał publikację (lub wręcz chicał dostać dopiero po) - uwzględniając okres na przysyłenai uwag.
Kto będzie przekazywał i komu? Zalezy na ile grupy będa zorganizowanie i w jaiim stonpiu działający indywidualnie zechcą wziąć na siebie ten obowiązek. Ze strony APów będzie mechanizm (osoba? funkcja dzielona na różne osoby) "koordynatora. Będzie się można kontaktoewać bezpośrednio -lub przez szefa grupy lub (w wersji "indeksy u nas wiszą , a po uzupełnieniach paczkami są przekazywane np raz w miesiącu) via administrator.
Froma indeksów pozametrykalnych źródłeł - także jeszcze nie jest ustalona. Mam chęć (i nadzieję, że jest ona obopólna) skorzystać z dotychczasowych i przyszłych doświadczeń Michał aGolubińskiego (ad KLSy). Inne źródła...niby jakieś "prace studialne" były ale nigdy nie było tyle materiału, żeby jakoś w sposób zorganizowany to udostępniąc i zapytać użytkowników o formę. Nie mam wyrobionego zdania.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Do zobaczenia na Konferencji. Parę osób się wybiera, więc jest spora szansa na relację z paru punktów widzenia;)
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Post autor: Fronczak_Waldemar »

Z przyjemnością wysłucham wykładów i porozmawiam w kuluarach.
Łączę uścisk dłoni
Waldemar Fronczak
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Witam wszystkich zainteresowach:)

Oficjalny list popierający projekt pojawi się niedługo. Dziś dosłownie kilka słów na gorąco, z zachętą i propozycją skierowaną do innych użytkowników: napiszcie swoje wrażenia.

Być może najważniejsza sprawa - dlaczego ze strony PTG będzie list/komunikat (ciepło witający projekt, a wręcz gorąco wiele z jego cech), a nie list intencyjny.
Parę problemów - dla PTG fundamentalnych zostało rozwiązane wręcz w biegu, podczas dyskusji, jednak nie mogło to już mieć wpływy na treść listu przygotowanego do podpisu.
Nieszczęśliwym zbiegiem okoliczności tych wątpliwości nie można było rozwiać podczas możliwego poniedziałkowego spotkania.

Kilka zagadnień pozostało jeszcze do wyjaśnienia - mam nadzieję, że pójdzie równie łatwo jak z kwestią indeksów (tj możliwości nieograniczenia się "jedynie" do przesłania indeksów osobowych na potrzeby projektu, ale szerszej ich publikacji). Będzie to między innymi możliwość publikacji kopii wytworzonych w trakcie realizacji digitalizacji poza dedykowanym tworzonym portalem. To jest jedna z niewielu rzeczy, która pozostała znakiem zapytania.

Projekt, jego źródło finansowania (nowe mozliwości, wcześniej niedostrzeżone przez urzędy marszałkowskie), bardzo nas cieszą.
Możliwość uzupełnienia/rozszerzenia o pozametrykalne źródła, zwiększenie liczby dostępnych kopii cyfrowych (w ogóle ich wytworzenie), możliwość powiązania ze zweryfikowanymi indeksami to jasne, że się bardzo podoba (rozwiązania bliskie sercom zaangazowanym w projekt PTG metryki.genealodzy.pl bez żadnych wątpliwości)
Na pewno jesteśmy - jak zawsze - zwolennikami jak najszerszego, nielimitowanego, nieograniczonego rejestracją i oczywiście niekomercyjnego udostępniania kopii archiwaliów i powstałych na ich podstawie indeksów. Tj namawiamy, pomagamy, wspieramy indeksujących do swobodnego dysponowania swoją praca, zamieszczania indeksów w wielu miejscach, w tym przesyłania do dysponenta indeksowanych zasobów. W przypadku projektów, w których to PTG koordynuje, publikuje materiały indeksowane, przygotowuje specjalne "spoosby pobierania" ułatwiające prace off-line przekazanie indeksów/zgoda na przekazanie dysponentowi akt jest prawie ze (lub czasem bardzo jasno) warunkiem koniecznym uczetnictwa.

W tym przypadku koordynacja, weryfikacja etc będzie po stronie archiwów. Zobaczymy jeszcze jak ew. będzie wyglądało wsparcie przy pomocy dla indeksujacych. Jeśli indeksowanie będzie na podstawie już dokonanej publikacji na portalu AP Toruń i Bydgoszcz, tj nie będzie wymagana pomoc PTG, tj PTG nie będzie mogło (w zamian za pomoc przy pozyskaniu materiałów) "wymagać" przekazania indeksów do APu pozostanie nam jedynie

gorąco namawiać indeksujących przesyłających wyniki swoich prac do baz PTG do równoczesnego przesłania ich do zarządzających tytułowym projektem

Dodatkowo (to już poza opisywanym projektem) zadeklarowałem pomoc/uczestnictwo PTG w digitalizacji i publikacji niektórych z pozametryklanych źródeł, które nie zakwalifikowały się do wykonania kopii i publikacji tym razem.
Przede wszystkim chodzi mi o zachowane kls-y, które mają szansę na bycie opracowanymi, bądź na udostępnienie on-line kopii skorowidzów w najbliższym czasie. Tak aby skrócić okres , w wktórym indeksy będą łatwodostęne, a same klsy nie będą miały żadnych kopii

pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Dławichowski »

Dzień dobry!
Ja tylko w pośpiechu dodam, że "list intencyjny" podpisało Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne i Kujawsko-pomorskie Towarzystwo Genealogiczne. Mam nadzieje, że nowo powstałe Zachodniopomorskie Towarzystwo Genealogiczne POMERANIA, z chwilą, kiedy uzyska sądową rejestracje, zaangażuje się w ten projekt.
Krzycho z Koszalina
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Ćwikliński_Leszek »

Ja odniosłem wrażenie że przedstawiciel PTG chce sztucznie pokazać jacy to jesteśmy ważni i wychodzi to trochę niepoważnie.
Przedstawiciele AP Bydgoszcz i AP Toruń są otwarci na wszystkie nasze postulaty i uwagi.
Wykład naszego kolegi Andrzeja Nowika był bardzo interesujący i pewnie wytycza nam nowe kierunki naszych zainteresowań.
Współpraca będzie korzystna dla wszystkich Genealogów
http://cwiklinski.pl/ptg/torun1.jpg
http://cwiklinski.pl/ptg/torun2.jpg
przepraszam za jakość zdjęć robionych komórką.

pozdrowienia

Leszek
Awatar użytkownika
Marciniak_Michał

Członek PTG

Post autor: Marciniak_Michał »

Ja odniosłem trochę inne wrażenie. Może wynika ono z tego, że przedstawiciel PTG, czyli Włodek dział za zgodą i pełnym poparciem prezesa PTG.

Sam list intencyjny nie jest umową, ale wskazuję pewne założenia przyszłej współpracy. Także, dobrze jest gdy strony, które podpisują go w pełni zgadzając się z jego treścią, a do tego jest to zgodne z założeniami i celami w dziedzinie indeksacji i dygitalizacji, które przyświecają PTG (vide post Włodka powyżej).

Pozdrawiam,

Michał
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Gdybym uważał, że od decyzji PTG (czy podpisać list wczoraj czy nie podpisywać) zależy projekt o kosztach 7 mln i publikacja 1 800 000 skanów - to pewnie bym podipał (być może z zaciśniętymi zębami)
Ale ponieważ zdaję sobie sprawę, że projekt i publikacja nie jest uzależniony od tej decyzji (tj PTG "nie jest ważne"), że skutkiem zmiany formy poparcia z listu intencyjnego na "komunikat" o wsparciu nie będzie jakiekolwiek wstrzymanie, opóźnienie prac to mogę sobie pozwolić na podkreślenie, które z zawartych w projekcie założeń jest w pełni zgodne z polityką PTG, a które (na tym etpaie) się różni.
Dyskusje, spotkanie, konsultacje ze srodowiskiem (czy badania potrzeb uzytkowników:) nie są po to, aby podpisywać cokolwiek, le aby powstała nowa jakość na podstawie także wykrycia i porównań różnic w oczekiwaniach, zbadania czy sa możliwości aby oczekiwania zrealizować.
Jak się okazało (w ptzypadku indeksacji) możliwości bezkosztowe (tj w żaden sposób nie wpływające na budzet) są, kwestia zauważenia problemu i bardzo lekkiej modyfikacj (że zacytuję "10 linijek kodu").
Podobnie jest, jak sądzę, z pozostałą częścią. Kwestia decyzji nie nakładów.
Jak wspomniałem - gdyby udało się dzień wcześniej przeredagować list intencyjny (z tego powodu byłem o jeden dzień wczesniej w Toruniu) zapewne byłoby już po sprawie.
Pamiętajmy, że PTG mogło zapoznać się z całością (?), a właściwie z częścią zaprezentowaną podczas konferencji nie wcześniej niż inni. O kształcie i "szczegółach technicznych" nie we wczesniej rozesłanych materiałach była informacja, a podczas referatu.
Decyzja wsparta nie tylko przez Jacka, ale przez obecnego na konferncji (choć ze skromności podczas prezentacji towarzystw genealogicznych się nie ujawnił:) innego członka Zarządu - Krzysztofa Dławichowskiego.

Podsumowując: jak najbardziej cieszymy się z zaistnienia projektu, do pełni szczęścia brakuje niewiele. A wyraźnie pozytywna i będąca dobrym prognostykiem jest elastyczność i chęć uwzględnienia zgłoszonych potrzeb (modyfikacja modułu indeksacja).
"Wsparcie" przewidywane przez list intencyjny (do rozwinięcia w umowei) bez tej modyfikacji byłaby trudna do wyobrazenia (na czym mogłoby polegać? no krzewieniu idei? tj udostępnieniu portalu genealodzy.pl dla zaprzentowania ząłożeń, postępów orac, innych? Do tego list intencyjny nie jest potrzebny - zapraszamy i bez niego przedstawicieli archiwów do pisania.

PS Przesłane przez Beatę Ciupalską:
http://www.tvtorun.net/movie/show?id=4491
https://picasaweb.google.com/bciupalska ... directlink
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Bezpośrednio nawiązując do treści listu intencyjnego mam przyjemność zakomunikować, że przedstawiliśmy kilka propozycji, które zostały przychylnie odebrane w AP Toruńi zapewne przyjma formę szczegółowego porozumienia czy też może umów.
Uzgodniliśmy m.in. wsparcie dla
jak najszerszego udostępnienia w internecie materiałów źródłowych (kopii cyfrowych) i ich opracowań (indeksów osobowych i innych),
idei, celu projektu i współpracy
podjęcia prac indeksacyjnych
wspomożenia digitalizacji tych materiałów, które nie będą w najbliższym czasie (w tym etapie) skanowane, a stanowią źródła do badań - poprzez wsparcie sprzętowe, techniczne, organizacyjne, oraz prace własną członków PTG i sympatyków.

Wsparcie nie tylko deklaratywne:) Tj Ruzyliśmy z przygotowaniami do fotografowania. Uzgodniliśmy podstawowe założenia (publikacje, przekazanie zdjęć etc). Być może uda się zaangażować (jeśli będzie taka potrzeba) nie tylko zasoby Archiwów w Toruniu, Bydgoszczy, PTG ale i innych podmiotów.

pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Dławichowski »

Dzień dobry!
Włodek - Kawał dobrej roboty. Jak wszystko klarowne - to i digitalizacja "pójdzie" pełną parą.
Krzycho z Koszalina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”