W jakim programie robic archiwum : skany dok. i fotografii ?

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

monika_szaniawska

Sympatyk

Post autor: monika_szaniawska »

Kuba,

Dziękuję, jestem laikiem, pierwsze archiwum, nie wiadomo od czego zacząć, zapoznam sie z djvu .Zaczełam skanować w jpg bo najlepiej dla sieci. Ale jak mam parę stron dokumentu to skany w jpg zaczęlam łączyć w jeden za pomocą programu do łączenia fotografii np.jak jest zdjęcie panoramy, i dokument jest horyzontalny jak panprama, ale czy to kiedys będzie ok do przegladania w sieci ? nie wiem.
Pozdrawiam i dziękuję
Monika
Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Post autor: Wojciechowicz_Krzysztof »

Chciałbym zauważyć, że lepiej nie naśladować formatu ‘Szukaj w Archiwach’. Ma on masę frykasów, ale często niepotrzebnych i utrudniających przegląd.
Niepotrzebne są wstępne images scanów (100 na stronę), bo i tak nic nie obrazują – nie można nic na nich dojrzeć.
Potem przychodzi również nieczytelny image wybranego scanu z instrukcjami (Show link, etc).
Po naciśnięciu kółeczka i długim czekaniu pojawia sie wreszcie dokument, ale zasłonięty dwoma okienkami ‘Tools’ i ‘Preview’.
Przesuwać obraz można jedynie myszą, ale te dwa okienka skutecznie go przesłaniają.

Taka teraz moda, aby najprostsze rzeczy komplikować, modernizować, a naprawdę utrudniają jedynie pracę użytnikowi.
Jak prosto można ten problem rozwiązać, proszę sprawdzić na mojej Web site (adres poniżej).
Każdy, kto sie trochę zna na komputerach, potrafi zapewne skonstruować podobny mały programik. Zajęło mi to niecałą godzinę.
Jest tam wszystko co potrzeba: widać nazwę obrazu, można go przesuwać, a także skopiować i save na własny dysk (prawy klik myszą).

Przy odrobinie dalszej pracy, można dodać do programu bardziej wyrafinowane opcje.
Cały program liczy kilkanaście linijek.

Pozdawiam,

Krzysztof Wojciechowicz

http://econostatistics.co.za/images/viewzdjecia.asp
monika_szaniawska

Sympatyk

Post autor: monika_szaniawska »

Naprawdę swietne ! Gratuluję
Nie znam się na komputerach wiec musze korzystać z tego co jest.
Pozdrawiam,
Monika
Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Bardzo dziękuję za przychylą ocenę.
Nawet nie znając się na komputerach, łatwo można nastawić nawet swój własny komputer tak, aby symulował server (Web site).
Jeśłi ktoś jest zainteresowany, mogę przesłac ten króciutki program, który trzeba skopiowac na IIS, Internet Information Server.
Trochę ulepszyłem ten program - teraz zmienia on rozmiar obrazka, i pokazuje go w zafiksowanej tabeli (scroll).
Nie mając takich obciążeń, jak standartowe plug-ins, ładuje o wiele szybciej i jest łatwiejszy w nawigacji.
Proszę sprawdzić.

Pozdrawiam,

Krzysztof

nowy adres mojej Web site: http://www.econostatistics.co.za/images ... scroll.asp
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Wyjdzie na to że bronię szwa ale kilka rzeczy warto sprostować.
Wojciechowicz_Krzysztof pisze:Niepotrzebne są wstępne images scanów (100 na stronę), bo i tak nic nie obrazują – nie można nic na nich dojrzeć.
Nie do tego służą aby coś na nich czytać ale można dojrzeć gdzie znajdują się spisy roczne rozdzielające urodzenia od małżeństw i zgonów. Można się szybko zorientowć ile aktów mieści się na zdjęciu więc można dość szybko przejść do numeru aktu nas interesującego.
Potem przychodzi również nieczytelny image wybranego scanu z instrukcjami (Show link, etc).
Pozwala jednak często zorientować się czy na fotce jest szukany numer aktu zanim pobierzemy pełne zdjęcie, jak nie możemy przerzucić się do sąsiedniej fotki, niektórzy mają limity na ściąganie albo wolny net.
Owszem ten problem mogłoby rozwiązać sensowne nazewnictwo plików/linków takie jak na ptg-owskich metrykach ale to jest czasochłonne. Wolę aby skupili się na publikowaniu jak największej ilości materiału niż na żmudnym opisywaniu plików.
Po naciśnięciu kółeczka i długim czekaniu pojawia sie wreszcie dokument, ale zasłonięty dwoma okienkami ‘Tools’ i ‘Preview’.
Które można sobie myszką przesunąć aby nie zasłaniały.
Przesuwać obraz można jedynie myszą
I to pierwszy realny minus.
Jak prosto można ten problem rozwiązać, proszę sprawdzić na mojej Web site (adres poniżej).
Stwarzając problemy których na szwa nie ma. Nie wiedząc co zawierają pliki szukając muszę otwierać po kolei wszystkie a otwierają się u ciebie potwornie długo, lipa.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Re: dpawlak
1. Bardzo interesuje mnie uwaga, że moje pliki otwierają się potwornie długo.
Co prawda, moja Web.site jest w RPA, ale w tym kraju pliki otwierają się w ułamku sekundy. Nie sądziłem że odległość może mieć jakieś znaczenie. Cay ktoś potrafi to wytłumaczyć? Być może, że Web site będąc tak daleko od Polski, powoduje opóźnienia.
2. Oczywiście, brak znajomości co pliki zawierają, jest utrudnieniem.
3. Zaprezentowałem tu jedynie łatwość otwierania plików; system wyboru może być łatwo dodany, włączając do programu files bazy danych zawartych w (MO Accesss lub Excel) , łącznie z hierarchiczną strukturą regionów, nazwisk, etc.
4. Prosiłbym Pana Dwpawlaka o informację, jak długo musiał czekać na pojawienie się obrazka po kliknięciu. Jeśli długo, świadczyłoby to o felerze połączeń międzykontynentalnch. Informacja ta byłaby mi bardzo pożądana.
5 Proszę też zauważyć, że program mój został ad ad hoc skonstruowany dla wyświetlania dokumentów. Wybór dokumentów według nazwisk, prowincji, etc. może łatwo być dodany do programu, nie zmieniając modułu wyświetlającego dokumenty.
6 Największym dotąd problemem jest 'potwornie długi czas otwierania plików'. Czy inni użytkownicy napotkali na te same problemy?
Bardzo będzę wdzięczny za komentarze.

Pozdrawiam

Krzysztof

Web site: http://econostatistics.co.za/images/vie ... scroll.asp
Ostatnio zmieniony pn 14 lip 2014, 00:18 przez Wojciechowicz_Krzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Relatywnie długo:)
tzn krócej niż na fs:)))))
ale fakt, pomimo, że dostosowane, zoptymalizowane (w miarę lekkie) to czas oczekiwania jest znacząco różny od plików z innych źródeł

są narzędzia do przetestowania prędkości (zależnie od regionu, lokalizacji użytkownika), spróbuj z nich skorzystać

nie wiem czy miniatury w szwa są koniezne jako domyślne (gdy jest info o liczbie skanów w jednostce), wydaje się, że tak jak można ustawić liczbę skanów tak możnay ustawić (na sesję całą) "pokazuj miniaty/nie pokazuj

dyskusję nt pożdanych zmian w szwa warto prowadzić w watku, który pracownicy NAC mogą łatwiej "namierzyć" niż ten

a czas jest odpowiedni - trwają prace nad nową wersją szwa - to co uzytkownicy zgłoszą bezpośrednio może oczywiście z różnych powodów być odrzucoen, ale raczej będzie rozważane:)

pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
kubajaworski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kubajaworski »

Krzysztofie, twoj słaby wynik transferu w Europie jest zapewne skutkiem optymializacji usługi hostingowej na rynek w RPA. Patrząc na droge pakietów widać to dość wyraźnie. O ile po Europie spowolnienie jest tylko 2x to informacja z twojego serwisu dociera tutaj 8x wolniej. Jeśli nie świadczych usług komercyjnych nie przejmowałbym się tym zbytnio. Niżej droga pakietów z Londynu który jest główną europejską bramką do RPA

13 ldn-bb1-link.telia.net (80.91.247.35) 68.077 ms ldn-bb2-link.telia.net (80.91.246.176) 69.983 ms ldn-bb1-link.telia.net (80.91.247.255) 71.181 ms
14 ldn-b5-link.telia.net (213.155.136.77) 68.918 ms 73.780 ms ldn-b5-link.telia.net (80.91.247.90) 72.893 ms
15 mweb-ic-300582-ldn-b5.c.telia.net (62.115.13.14) 63.531 ms 59.883 ms 60.586 ms
16 be-19-779-thd-p-2.mweb.co.za (176.67.177.226) 246.666 ms be-17-779-thd-p-1.mweb.co.za (176.67.177.225) 240.651 ms be-5-777-thd-p-1.mweb.co.za (176.67.177.129) 243.012 ms
17 be-69-thd-p-2.mweb.co.za (176.67.177.162) 247.214 ms s2-pos-0-3-0-0-pos-0-3-2-0-vic-p-1.mweb.co.za (197.80.5.6) 249.940 ms be-69-thd-p-2.mweb.co.za (176.67.177.162) 251.579 ms
18 vl-11-vic-hscore-1.mweb.co.za (197.80.5.237) 247.859 ms s2-pos-0-3-0-0-pos-0-3-2-0-vic-p-1.mweb.co.za (197.80.5.6) 253.121 ms vl-11-vic-hscore-1.mweb.co.za (197.80.5.237) 248.697 ms
19 tengig-0-7-0-0-vic-p-2.mweb.co.za (197.84.4.36) 253.933 ms 250.789 ms 239.068 ms
20 vl-11-vic-hscore-1.mweb.co.za (197.80.5.237) 239.652 ms 243.232 ms 197-81-229-2.jhb.mweb.co.za (197.81.229.2) 242.976 ms
21 197-81-229-17.jhb.mweb.co.za (197.81.229.17) 249.776 ms 248.896 ms 197-80-96-54.jhb.mweb.co.za (197.80.96.54) 246.953 ms
22 197-81-229-2.jhb.mweb.co.za (197.81.229.2) 248.813 ms * 253.867 ms
23 197-81-229-17.jhb.mweb.co.za (197.81.229.17) 259.100 ms 258.062 ms *

Jeśli chodzi o szwa to wg mnie serwis jest zoptymalizowany na obecby standard szerokich monitorów gdyż tabelki narzędziowe nie przeszkadzają w oglądaniu zawartości slajdów już przy przekątnej od 20" w górę, na 24" trzeba ich już szukać myszą po ekranie, potem nie trzeba zmiejszać skanów :)

Pisząc o djvu miałem na myśli raczej formę która prezentuje np http://wbc.poznan.pl/ co pozwala przeszukiwać zawartość dokumentów, szczególnie przydatne np w przypadku czasopism itp. Do samego wyświetlania zdjęć na stronie wystarczy jakakolwiek galeria. np tak prosta jak ta Krzysztofa lub jeszcze prostsza w postaci zawartości katalgou ze zdjęciami :) Bardziej czasochłonne jest w tym wypadku raczej dobranie usługi domeny i hostingu.

Usciski
Kuba
Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Wielkie dzięki za interesujące komentarze.
Nie mogę jednak zrozumieć trudności z ładowaniem zdjęć na mojej Web site.
Prosiłem córkę w Grecji, aby spróbowała jak szybko otwierają się zdjęcia.
Odpisała:
.......................................
They open immediately (you mean the pictures of the old books?).
......................................
Czyli otwierają się natychmiast.
U mnie także załadowanie zdjęcia zajmuje około jednej sekundy.

A jeżel chodzi o software 'SzukajwArchiwach', trzeba przejść przez trzy etapy (Web strony) aby otrzymać zdjęcie.
Zajmuje to co najmniej minutę, w porównaniu z jedną sekundą na moim programie.
Co gorsza, nie wiadomo, który ze stu thumbnails wybrać - numery JPG nie maja żadnego odniesienia do
kodów zawartych w wyszukiwarce. Proszę obejrzeć kopie tych stron tutaj:

http://www.econostatistics.co.za/images ... hiwach.pdf

Pozdrawiam

Krzysztof
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marek.Podolski »

Wojciechowicz_Krzysztof pisze:
A jeżel chodzi o software 'SzukajwArchiwach', trzeba przejść przez trzy etapy (Web strony) aby otrzymać zdjęcie.
Zajmuje to co najmniej minutę, w porównaniu z jedną sekundą na moim programie.
Co gorsza, nie wiadomo, który ze stu thumbnails wybrać - numery JPG nie maja żadnego odniesienia do
kodów zawartych w wyszukiwarce. Proszę obejrzeć kopie tych stron tutaj:

Krzysztof
Najlepiej jest ściągnąć na komputer wszystkie te pliki za pomocą sprytnego programu WebProject.

Pozdrawiam
Marek
Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Re: Najlepiej jest ściągnąć na komputer wszystkie te pliki za pomocą sprytnego programu WebProject

Można ściągnąć wszystkie, ale poco, jeśli potrzebny jest tylko jeden?
A poza tym, nie koniecznie trzeba używać sprytnych programów WebProject.
Jeśli się posiada np. VisualBasic, bardzo prosto można to uczynić bez specjalego softwaru.
1. kliknąć w source file i save ją na dysku (http://szukajwarchiwach.pl/63/165/0/1/1 ... 0#tabSkany)
2.prościutki program wybierze z tej file wszystkie nazwy plików obrazków i umieści je w array:
A(1)="http://szukajwarchiwach.pl/63/165/0/1/1 ... -i1Xoweoug"
A(2)="http://szukajwarchiwach.pl/63/165/0/1/1 ... U-leCfppQw"
A(3)="http://szukajwarchiwach.pl/63/165/0/1/1 ... YVcOF6zUbw"
.
.
.
3. teraz tylko wystarczy run tą linijkę
Dim binarydata() As Byte: For i=1 to 3:binarydata() = Form1.Inet1.OpenURL(A(i), icByteArray): Open "c:\obraz" & I & ".jpg" For Binary Access Write As #1: Put #1, , binarydata(): Close:next

I wszystkie pliki JPG znajdą się na twardym dysku.

Pozdrawiam

Krzysztof
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”