Osadnicy z ziem niemieckich w Królestwie Polskim- 1 poł. 19w
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Czarnecki_Andrzej

-
Sawicki_Julian

Witam Andrzeju, ja tak z boku tematu, jeśli chcesz coś o Fellnerach, Fangorach, Tyrawskich, Ci z okolic Łańcuta, Drohobycza, to ma kilka ich zdjęć z opisem genealogii i herbem, bo to rodzina, ale Ci pochodzić mają rodem z Węgier ; pozdrawiam - Julian
Ostatnio zmieniony wt 08 lip 2014, 09:17 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
- 33szuwarek

-
Gransztof_Anna

-
santakasia

Witam
mam prośbę do Pana Mariusza o sprawdzenie nazwiska Pfisterer (w Polsce pojawiają się w miejescowościach Łowicz, Kiernozia, Mileszki k. Łodzi).
W temacie niemieckich osadników mam też pytanie do osób zorientowanych w temacie o spolszczanie imion osadników. Przodek, kolonista niemiecki, w polskich aktach stanu cywilnego występuje jako Wojciech; w innych aktach dotyczących kolonistów niemieckich kilka razy widziałam imię Wojciech i niemieckie nazwiska, więc zakładam, że to spolszczenie. Jakie to mogło być imię oryginalne, Adalbert? (Wiem, że św. Wojciech jest św. Adalbertem nie przez tłumaczenie, ale nic innego mi nie przychodzi do głowy).
dziękuję i pozdrawiam
Kasia Św.
mam prośbę do Pana Mariusza o sprawdzenie nazwiska Pfisterer (w Polsce pojawiają się w miejescowościach Łowicz, Kiernozia, Mileszki k. Łodzi).
W temacie niemieckich osadników mam też pytanie do osób zorientowanych w temacie o spolszczanie imion osadników. Przodek, kolonista niemiecki, w polskich aktach stanu cywilnego występuje jako Wojciech; w innych aktach dotyczących kolonistów niemieckich kilka razy widziałam imię Wojciech i niemieckie nazwiska, więc zakładam, że to spolszczenie. Jakie to mogło być imię oryginalne, Adalbert? (Wiem, że św. Wojciech jest św. Adalbertem nie przez tłumaczenie, ale nic innego mi nie przychodzi do głowy).
dziękuję i pozdrawiam
Kasia Św.
-
Bryś_Martyna

Poproszę o sprawdzenie nazwiska Reinschmitt/Reinschmidt/Ręćmin/Renszmin (te dwa ostatnie to spolszczenia).
Z góry bardzo dziękuję
Z góry bardzo dziękuję
Pozdrawiam
Martyna
http://zytniowjelonki.blogspot.com/
Szukam aktu małżeństwa Andrzeja Brysia z Dorotą Michniewską/Kubacką/Mrówką, 1829-1831.
Martyna
http://zytniowjelonki.blogspot.com/
Szukam aktu małżeństwa Andrzeja Brysia z Dorotą Michniewską/Kubacką/Mrówką, 1829-1831.
-
Mariusz_F.

-
Nejman_Andrzej

-
Gabriel_Jacek

-
Mariusz_F.

Dwie uwagi dla wszystkich zainteresowanych:
- przeglądam tymczasowo jedynie krótszą listę, obejmującą ok. 1 000 nazwisk.
- obie listy zamieszczę wkrótce w Internecie. Każdy będzie mógł sprawdzić wszystko samodzielnie.
Z 1. strony wątku mam informacje jedynie dla sześciu użytkowników:
- użytkownik „sloniatko60” pytał o nazwisko Birnbach: nazwiska nie znalazłem, ale w spisach jest miejscowość Bierbach.
- użytkownik „Matysiak” pytał o nazwisko Buchiner: jedyne zbliżone wyszukanie to Buchheit Johann Nikolaus z Ballweiler, przybyły do Polski w 1816.
- użytkownik „TomS” pytał o nazwisko Christ: jedyne zbliżone wyszukanie to Johannes Christmann z Ensheim, przybyły do Polski w 1816 wraz z żoną Anną Małgorzatą z domu Karren.
- ten sam użytkownik pytał o nazwisko Hernes: w ewidencji jest Hennes Johann Wilhelm z Börsbronn.
- użytkownik „A.Michałowski” pytał o nazwisko Graul: jedyne zbliżone wyszukanie to Conrad Grau z Miesenbach, przybyły w 1816.
- użytkownik „wiesław_f” pytał o nazwisko Klein: jest Johann Nikolaus Klein z Bierbach; jest Mathias Klein z Bundenthal przybyły w 1816; jest Andreas Klein z Eschbach, przybyły do Polski w 1817, jest Adam Klein z Fehrbach, przybyły w 1816, jest Johann Peter Klein z Freisbach, jest Friedrich Klein z Hochspeyer, jest Philipp Klein z Jettenbach, przybyły do Polski w 1816, jest Johannes Klein z Matzenbach, przybyły w 1816, jest Frans Jos. Klein z Rodalben, przybyły w 1816, jest Wendel Klein z Schauerberg.
Na krótszej liście nie ma nazwisk (lub wyszukać zbliżonych):
Bach
Buchner
Bochiner
Funk
Goebler
Helber
Jensch
Klawe
Kleinholz
Kleinholtz
Kluglich
Klyglich
Kliglich
Kuhlen
Konschak
Konschach
Moenneckenmeyer
Nauwaldt
Schmeltzer
Szolc
Scholz
Tietz
Trol
Troll
Tschoepe
Ungeheuer
Być może są na dłuższej liście (wyd. 1917), lecz jeszcze jej nie przeszukałem.
- przeglądam tymczasowo jedynie krótszą listę, obejmującą ok. 1 000 nazwisk.
- obie listy zamieszczę wkrótce w Internecie. Każdy będzie mógł sprawdzić wszystko samodzielnie.
Z 1. strony wątku mam informacje jedynie dla sześciu użytkowników:
- użytkownik „sloniatko60” pytał o nazwisko Birnbach: nazwiska nie znalazłem, ale w spisach jest miejscowość Bierbach.
- użytkownik „Matysiak” pytał o nazwisko Buchiner: jedyne zbliżone wyszukanie to Buchheit Johann Nikolaus z Ballweiler, przybyły do Polski w 1816.
- użytkownik „TomS” pytał o nazwisko Christ: jedyne zbliżone wyszukanie to Johannes Christmann z Ensheim, przybyły do Polski w 1816 wraz z żoną Anną Małgorzatą z domu Karren.
- ten sam użytkownik pytał o nazwisko Hernes: w ewidencji jest Hennes Johann Wilhelm z Börsbronn.
- użytkownik „A.Michałowski” pytał o nazwisko Graul: jedyne zbliżone wyszukanie to Conrad Grau z Miesenbach, przybyły w 1816.
- użytkownik „wiesław_f” pytał o nazwisko Klein: jest Johann Nikolaus Klein z Bierbach; jest Mathias Klein z Bundenthal przybyły w 1816; jest Andreas Klein z Eschbach, przybyły do Polski w 1817, jest Adam Klein z Fehrbach, przybyły w 1816, jest Johann Peter Klein z Freisbach, jest Friedrich Klein z Hochspeyer, jest Philipp Klein z Jettenbach, przybyły do Polski w 1816, jest Johannes Klein z Matzenbach, przybyły w 1816, jest Frans Jos. Klein z Rodalben, przybyły w 1816, jest Wendel Klein z Schauerberg.
Na krótszej liście nie ma nazwisk (lub wyszukać zbliżonych):
Bach
Buchner
Bochiner
Funk
Goebler
Helber
Jensch
Klawe
Kleinholz
Kleinholtz
Kluglich
Klyglich
Kliglich
Kuhlen
Konschak
Konschach
Moenneckenmeyer
Nauwaldt
Schmeltzer
Szolc
Scholz
Tietz
Trol
Troll
Tschoepe
Ungeheuer
Być może są na dłuższej liście (wyd. 1917), lecz jeszcze jej nie przeszukałem.