20-21-22 lipca indeksacyjne bicie rekordu u Mormonów
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
Re: 20-21 lipca indeksacyjne bicie rekordu u Mormonów
Łucjo a Lubgensie patrzyłaś.....tam Kraśnik zindeksowany..http://regestry.lubgens.eu/viewpage.php?page_id=469
Alicja
Alicja
Alicja, moi nie byli z parafii Kraśnik, raczej wśród świadków, czy miejsca pochodzenia parafia Zaklików może być i nazwisko Maziarz, szukam ludzi z parafii Zaklików najpewniej.
Te metryki na Mormonach z Kraśnika z lat 60-tych pokazują skąd ludzie tam przybyli i to jest dla mnie ciekawe (że z Galicji sporo przyjechało, a tak moich też podejrzewam bo Maziarze w Galicji też byli). A Lubgens przeglądam od czasu do czasu oczywiście i zajrzę teraz jeszcze raz, dzięki, bo Maziarzy i Chruścielów w tamtych leśnych stronach takie zatrzęsienie, że można się pogubić, ale moich wciąż nie ma (może dlatego, że za mało wiem o nich, za płytko).
Mormoni te księgi opublikowali: https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,180070801.
Moje pierwsze poszukiwania z 6 lat temu i 2-gi blog chyba w kolejności i dalej w lesie absolutnie, bo wszystko wskazuje, że parafia Zaklików, której nie ma (metryk). Teraz to tylko czytać między wierszami w sąsiednich parafiach i a nuż cokolwiek.
Łucja
Te metryki na Mormonach z Kraśnika z lat 60-tych pokazują skąd ludzie tam przybyli i to jest dla mnie ciekawe (że z Galicji sporo przyjechało, a tak moich też podejrzewam bo Maziarze w Galicji też byli). A Lubgens przeglądam od czasu do czasu oczywiście i zajrzę teraz jeszcze raz, dzięki, bo Maziarzy i Chruścielów w tamtych leśnych stronach takie zatrzęsienie, że można się pogubić, ale moich wciąż nie ma (może dlatego, że za mało wiem o nich, za płytko).
Mormoni te księgi opublikowali: https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,180070801.
Moje pierwsze poszukiwania z 6 lat temu i 2-gi blog chyba w kolejności i dalej w lesie absolutnie, bo wszystko wskazuje, że parafia Zaklików, której nie ma (metryk). Teraz to tylko czytać między wierszami w sąsiednich parafiach i a nuż cokolwiek.
Łucja
-
Joanna_Lewicka

Mam pytanie do indeksujących dla mormonów.
Zachęcona przez Was zabrałam się do indeksacji, dostałam pliki do opracowania, ale od razu wynikł mi problem: jeśli na stronie nr 44 mam końcówkę jednego aktu zgonu, cały drugi akt zgonu i początek trzeciego - to jak to przypisać ? Dotychczas przy innych indeksacjach akt "należał" do tej strony, na której się zaczynał. Czy na Family Search jest taka sama zasada?
Pozdrawiam -
Joanna
Zachęcona przez Was zabrałam się do indeksacji, dostałam pliki do opracowania, ale od razu wynikł mi problem: jeśli na stronie nr 44 mam końcówkę jednego aktu zgonu, cały drugi akt zgonu i początek trzeciego - to jak to przypisać ? Dotychczas przy innych indeksacjach akt "należał" do tej strony, na której się zaczynał. Czy na Family Search jest taka sama zasada?
Pozdrawiam -
Joanna
Nie mam akurat zgonów, ale wpisz jak uważasz, a przy korekcie (po zrobieniu paczki) wyjdzie co Ci zakwestionował program.
Łucja
Tak to wygląda, chyba "kocham" Mormonów, u nich przy rzutniku były pierwsze i najważniejsze odkrycia, ech..:

Łucja
Tak to wygląda, chyba "kocham" Mormonów, u nich przy rzutniku były pierwsze i najważniejsze odkrycia, ech..:

Przed chwilą z tym samym miałem problem i znalazłem odpowiedź, że dla projektu Radom zasada jest taka:JoannaL pisze:Mam pytanie do indeksujących dla mormonów.
Pozdrawiam -
Joanna
Akt rozpoczęty na poprzedniej stronie przynależy do tamtej strony, czyli ten pierwszy akt zgonu Cię nie dotyczy. Indeksujesz tylko drugi i trzeci (ten zaczynający się na Twojej). Aby zobaczyć ten ostatni akt w całości musisz wcisnąć w górnym menu opcję "wyświetl", następnie "poprzednie lub następne zdjęcie" i będziesz miała podzielony ekran na dwie metryki -aktualnie indeksowaną i tą z dokończeniem treści aktu
Pozdrawiam,
Łukasz
- Mirek.Kozak

Wpisujemy ten numer strony, na ktorej akt sie zaczyna, nawet jesli bedzie to tylko jedna linijka.JoannaL pisze:...jeśli na stronie nr 44 mam końcówkę jednego aktu zgonu, cały drugi akt zgonu i początek trzeciego - to jak to przypisać ? Dotychczas przy innych indeksacjach akt "należał" do tej strony, na której się zaczynał. Czy na Family Search jest taka sama zasada?
W Twoim przypadku pierwszy akt - strona 43
drugi i trzeci - strona 44.
Spisujesz wiec tylko akt drugi i trzeci.
Inaczej ma sie sprawa z numeracja stron, kiedy mamy lewa i prawa strone, a numer kolejny - 148 - tylko na gorze strony prawej. Jeden arbiter uwaza, ze i lewa strona nosi numer 148, drugi, ze numer 147.
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
-
Joanna_Lewicka

Dziękuję wszystkim. Poszło gładko
Pozdrawiam -
Joanna
Pozdrawiam -
Joanna