20-21-22 lipca indeksacyjne bicie rekordu u Mormonów

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

harnas

Sympatyk

Re: 20-21 lipca indeksacyjne bicie rekordu u Mormonów

Post autor: harnas »

Łucjo a Lubgensie patrzyłaś.....tam Kraśnik zindeksowany..http://regestry.lubgens.eu/viewpage.php?page_id=469

Alicja
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Alicja, moi nie byli z parafii Kraśnik, raczej wśród świadków, czy miejsca pochodzenia parafia Zaklików może być i nazwisko Maziarz, szukam ludzi z parafii Zaklików najpewniej.
Te metryki na Mormonach z Kraśnika z lat 60-tych pokazują skąd ludzie tam przybyli i to jest dla mnie ciekawe (że z Galicji sporo przyjechało, a tak moich też podejrzewam bo Maziarze w Galicji też byli). A Lubgens przeglądam od czasu do czasu oczywiście i zajrzę teraz jeszcze raz, dzięki, bo Maziarzy i Chruścielów w tamtych leśnych stronach takie zatrzęsienie, że można się pogubić, ale moich wciąż nie ma (może dlatego, że za mało wiem o nich, za płytko).
Mormoni te księgi opublikowali: https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,180070801.
Moje pierwsze poszukiwania z 6 lat temu i 2-gi blog chyba w kolejności i dalej w lesie absolutnie, bo wszystko wskazuje, że parafia Zaklików, której nie ma (metryk). Teraz to tylko czytać między wierszami w sąsiednich parafiach i a nuż cokolwiek.

Łucja
Joanna_Lewicka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Joanna_Lewicka »

Mam pytanie do indeksujących dla mormonów.
Zachęcona przez Was zabrałam się do indeksacji, dostałam pliki do opracowania, ale od razu wynikł mi problem: jeśli na stronie nr 44 mam końcówkę jednego aktu zgonu, cały drugi akt zgonu i początek trzeciego - to jak to przypisać ? Dotychczas przy innych indeksacjach akt "należał" do tej strony, na której się zaczynał. Czy na Family Search jest taka sama zasada?
Pozdrawiam -
Joanna
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Nie mam akurat zgonów, ale wpisz jak uważasz, a przy korekcie (po zrobieniu paczki) wyjdzie co Ci zakwestionował program.

Łucja

Tak to wygląda, chyba "kocham" Mormonów, u nich przy rzutniku były pierwsze i najważniejsze odkrycia, ech..:

Obrazek
Lubryk

Sympatyk
Adept

Post autor: Lubryk »

JoannaL pisze:Mam pytanie do indeksujących dla mormonów.
Zachęcona przez Was zabrałam się do indeksacji, dostałam pliki do opracowania, ale od razu wynikł mi problem: jeśli na stronie nr 44 mam końcówkę jednego aktu zgonu, cały drugi akt zgonu i początek trzeciego - to jak to przypisać ? Dotychczas przy innych indeksacjach akt "należał" do tej strony, na której się zaczynał. Czy na Family Search jest taka sama zasada?
Pozdrawiam -
Joanna
Przed chwilą z tym samym miałem problem i znalazłem odpowiedź, że dla projektu Radom zasada jest taka:
Akt rozpoczęty na poprzedniej stronie przynależy do tamtej strony, czyli ten pierwszy akt zgonu Cię nie dotyczy. Indeksujesz tylko drugi i trzeci (ten zaczynający się na Twojej). Aby zobaczyć ten ostatni akt w całości musisz wcisnąć w górnym menu opcję "wyświetl", następnie "poprzednie lub następne zdjęcie" i będziesz miała podzielony ekran na dwie metryki -aktualnie indeksowaną i tą z dokończeniem treści aktu :wink:.

Pozdrawiam,

Łukasz :)
Awatar użytkownika
Mirek.Kozak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Mirek.Kozak »

JoannaL pisze:...jeśli na stronie nr 44 mam końcówkę jednego aktu zgonu, cały drugi akt zgonu i początek trzeciego - to jak to przypisać ? Dotychczas przy innych indeksacjach akt "należał" do tej strony, na której się zaczynał. Czy na Family Search jest taka sama zasada?
Wpisujemy ten numer strony, na ktorej akt sie zaczyna, nawet jesli bedzie to tylko jedna linijka.
W Twoim przypadku pierwszy akt - strona 43
drugi i trzeci - strona 44.

Spisujesz wiec tylko akt drugi i trzeci.

Inaczej ma sie sprawa z numeracja stron, kiedy mamy lewa i prawa strone, a numer kolejny - 148 - tylko na gorze strony prawej. Jeden arbiter uwaza, ze i lewa strona nosi numer 148, drugi, ze numer 147.
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
Joanna_Lewicka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Joanna_Lewicka »

Dziękuję wszystkim. Poszło gładko :)
Pozdrawiam -
Joanna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”