Powiększasz mapę "+" i masz kolorowe punkty w konkretnych miejscach w terenie, klikasz i masz dane o parafii.jamiolkowski_jerzy pisze:Piekuty erygowano w 1807 roku, wcześniej były tylko filią Domanowa.
Mam pytanie - jak się orientować w tym natłoku kolorów i wyławiać poszukiwaną parafię? Przepraszam za swoją niekompetencję ale dla mnie taka walka z kolorowymi punktami nie jest praktycznie użyteczna.
Zdecydowanie wolałbym klasyczny spis.
Daje to np. wyobrażenie gdzie mogła być parafia przed 1750 r. dla danego miejsca dzisiaj. Np. Józefów koło Otwocka, nowe dzieje, powiększam mapę na ten obszar i mam 3 czerwone punkty w okolicy, na płd. Karczew, na wsch. Wiązowna, na płn. ... no i właśnie, na płn. jest Żerzeń i jest tam czerwony znaczek z danymi parafii, ale nazwy "Żerzeń" brak akurat. Konwencja mapy jest taka, jak widzę, że jest wezwanie parafii, data erygowania i współczesny adres, a nazwy dawnej nie ma.
Ale ciekawe, wiem już, że jak ktoś na terenie obecnego Józefowa się chował, to albo Karczew, albo Wiązowna, albo ów Żerzeń, i tak faktycznie było.
Łucja