Mapa parafii rzymsko-katolickich

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

jamiolkowski_jerzy pisze:Piekuty erygowano w 1807 roku, wcześniej były tylko filią Domanowa.
Mam pytanie - jak się orientować w tym natłoku kolorów i wyławiać poszukiwaną parafię? Przepraszam za swoją niekompetencję ale dla mnie taka walka z kolorowymi punktami nie jest praktycznie użyteczna.
Zdecydowanie wolałbym klasyczny spis.
Powiększasz mapę "+" i masz kolorowe punkty w konkretnych miejscach w terenie, klikasz i masz dane o parafii.
Daje to np. wyobrażenie gdzie mogła być parafia przed 1750 r. dla danego miejsca dzisiaj. Np. Józefów koło Otwocka, nowe dzieje, powiększam mapę na ten obszar i mam 3 czerwone punkty w okolicy, na płd. Karczew, na wsch. Wiązowna, na płn. ... no i właśnie, na płn. jest Żerzeń i jest tam czerwony znaczek z danymi parafii, ale nazwy "Żerzeń" brak akurat. Konwencja mapy jest taka, jak widzę, że jest wezwanie parafii, data erygowania i współczesny adres, a nazwy dawnej nie ma.
Ale ciekawe, wiem już, że jak ktoś na terenie obecnego Józefowa się chował, to albo Karczew, albo Wiązowna, albo ów Żerzeń, i tak faktycznie było.

Łucja
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Wasyluk »

W Neplach, przy ujściu Krzny do Bugu, istniała parafia unicka zamieniona później na prawosławną. Data na mapie (1686), to właśnie data utworzenia parafii unickiej. Po odzyskaniu niepodległości, kościół rekoncyliowano w 1918, a parafię rzymsko-katolicką utworzono w Neplach w 1919.

Krzysztof
Krzysztof Wasyluk
Mamaj_Jan

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Mamaj_Jan »

Panie Jerzy, z Encyklopedii wiedzy o Jezuitach na str. 3732 cztuję "Liza k.Drohiczyna, majątek i stacja misyjna należąca do Kolegium w Drohiczynie (1661 - 1773). Dobra ziemskie zapisane w 1661 r. jezuitom przez Andrzeja Świnołęskiego, kanonika płockiego. We wsi mieli jezuici swoją willę wypoczynkową i niewielki kościółek należący do parafii Piekuty." Sądziłem, że jest to pewna informacja. Ale może ma Pan rację bo nie badałem historii tego kościoła. Informacja w Encyklopedii ma też pewną nieścisłość. Nie ma w niej mowy o tym, że ks. Andrzej Świnoleski zapisał w 1661 r. tylko część dóbr ziemskich we wsi Liza (dzisiaj Liza Nowa), które w 1652 nabył od spadkobierców Tomasza Rytela za 10000 złotych, a drugą część tych dóbr też w 1661 r. zapisała Katarzyna Rytelowna córka Andrzeja i Gryzeldy Górnickiej, żona Achacy Turoboyskiego skarbnika ziemi bielskiej. (Metryka Koronna, seria Księgi wpisów, sygn.202, s.133)
slawek_krakow

Sympatyk

Post autor: slawek_krakow »

Dziekanowice, w których umieszczono parafię Macierzyństwa NMP, to nie te Dziekanowice koło Krakowa (parafia Raciborowice). Powinny być te koło Dobczyc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”