Data i miejsce zrobienia zdjęć - czy można to odgadnąć?

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Wiesław_F pisze:Witam.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za spostrzeżenia i uwagi.
Wydaje się, że lata mamy mniej więcej określone (1945-1950).
Według mnie obydwa zdjęcia zostały wykonane na tej samej stacji. Kobieta siedząca w kapeluszu widoczna na zdjęciu pierwszym to kobieta stojąca obok mężczyzny w mundurze (co to za mundur ?) na zdjęciu numer dwa (jest identycznie ubrana). Kapelusz, który był na głowie tej kobiety na zdjęciu pierwszym ma na zdjęciu drugim dziewczyna siedząca obok wózka.

Pozdrawiam,
Wiesław_F
Witaj Wiesławie

Może być tak jak sugerujesz, że najpierw wóz stoi przed budynkiem stacji, a potem wyładowano bagaże i czekają na pociąg i to komplikuje sprawę. Ilość torów sugeruje większą stację, a budynek dworca jest mały, parterowy z niskim poddaszem i jest trochę za mały jak na dworce w centralnej Polsce. Zauważyłam delikatne ręce i twarz kobiety siedzącej na wozie oraz nie chłopski wygląd kobiety z zegarkiem i mężczyzny w okularach rozmawiającego z wojskowym w rogatywce. Później ich nie widać , a siedzą i stoją obok tej w kapeluszu i z lokami, ludzie z innej klasy społecznej.
Wojskowi na pierwszym zdjęciu mają czapki jak kościuszkowcy walczący u boku wojska ZSRR i zabezpieczający później granice Polski. W tym świetle to może być jakaś stacja graniczna między Kresami, a Polską ale jaka?

Pozdrawiam i życzę powodzenia w tych ustaleniach
Janina
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

Janina_Tomczyk pisze:(...)Ilość torów sugeruje większą stację, a budynek dworca jest mały, parterowy z niskim poddaszem i jest trochę za mały jak na dworce w centralnej Polsce. (...)
No właśnie.
Ja zauważyłam jeszcze, że budynek dworca jest otynkowany. A większość dworców na dawnych Prusach - które sugerowałam wcześniej - jest jednak z charakterystycznej czerwonej cegły.
Natomiast budynek po drugiej stronie torów... wysokością, kształtem ram okiennych i nieotynkowaniem - właśnie to on zasugerował mi te Prusy.

Próbowałam znaleźć na mapach kolejowych duże stacje (z dużą ilością torów), ale w końcu doszłam do wniosku, że bez sensu zakładam, że ilość torów bierze się tylko z tego, że na danej stacji jest rozwidlenie szlaków torowych. Są przecież także stacje pośrednie na linii - jak coś się stanie na torach, to pociągi dojeżdżają do stacji pośredniej. Mogą na niej zawrócić, mogą zjechać na bocznicę żeby nie przeszkadzać innym pociągom... a to niestety zwiększa ilość potencjalnych stacji...
Zauważcie, że nie ma wielu peronów. Moim zdaniem to nawet jest jeden peron. Bo być może oba zdjęcia zrobione są w tym samym miejscu, tylko z innej perspektywy i trochę później. Zdjęcie z torami jest robione ze znacznej odległości - perony między torami, chyba aż tak szerokie nie były. Poza tym wydaje mi się, że widzę ten sam rodzaj "kostki" brukowej na obu zdjęciach.

I wyprawa po prowiant to nie jest. Raczej przeprowadzka. Choć bez mebli (więc pewnie na większą odległość).
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Doniec_Henry

Sympatyk

Post autor: Doniec_Henry »

witam,
jeżeli mogę dopisać

Podstawowy dokument urzędowy –
Przesiedlenie ludności Polskiej z Kresów Wschodnich do Polski 1944-1947

W dokumencie tym napewno są miejsca punktów zbornych i docelowych.

Bardzo dużo napisali poprzednicy, moje hipotezy są podobne.
Informacje te reasumując.
Dwie fotografie – dwa różne miejsca.
1.foto - jest z punktu zbornego na Kresach, grupa „prowadzona“ jest przez żołnierzy wojska polskiego/3 albo 4/ oficer w rogatywce, dwaj rozmawiają z osobą/kobieta/ odpowiedzialna za grupę, która jest sfotografowana w kapeluszu, na 2 zdjęciu.

2.foto - stacja docelowa dla przesiedleńców,w oczekiwanie na przedstawiciela przejmującego grupę.Widoczne kosze wiklinowe trzy takie same.Kupione chyba w większym mieście.Stacja znajduje się już na terenach poniemieckich.Kongresówka i reszta terenów polskich miała inny styl architektoniczny.Patrz linki kolejowe.
Duże miasto – patrz słupy przesyłu prądu.
Budynek lata 1920-30 wybudowany, dwa piętra, dach gontowy,okna.Obok magazyn towarowy albo komora celna/patrz dach- dwa punkty wentylacyjne.
Jeżeli miał dwa pietra i był np.dworcowy to z 2 piętra dokonywano rozrządu torowisk punkt rozdzielczy wagonów, pociągów towarowych.
Obok Nastawnia albo magazyn przyrządów kolejowych.
Semafor-
widoczne 5 torów -1 pasażerski

Osoby:
kobiety z gospodarstwa, mężczyzna chyba pracownik kolejowy/czapka,kurtka skórzana/
Dwie różne osoby w kapeluszu. /moda lata 1945-1947/
Zdjęcia te można datować pewnie od 1944 do 1947.

Bardzo wiele można przeczytać tutaj...
http://www.transodra-online.net/pl/node/1411

oraz
http://www.google.de/imgres?imgurl=http ... 8QrQMwAzhk

cytat:
28 kwietnia 1945 r. przybył transport z 80 rodzinami z Wołkowyska, Stanisławowa, Szumska, które osiedliły się w Grodziszczu, Witkowie, Senfeld (Rokietnica), Mostkach i Łąkach. 8 maja 1945 r. do Świebodzina dotarł transport składający się z 246 rodzin pochodzących z Stanisławowa, Szumska, Tomaszgód, Łucka, Horodyszcz. Ludzie ci osiedlili się w Wilkowie, Kalsku, Radoszynie i Łąkach. Kolejnego wpisu w ewidencji transportów dokonano 1 czerwca 1945 r.. Przybyło wówczas 178 rodzin z Brzeżan, Czortkowa, Stanisławowa, Tarnopola i Tlumacz. Przesiedleńcy zamieszkali w Milboku (Ołobok), Rudgerzowicach, Lubrzy, Kijach i Niedźwiedźu. Osiem dni później kolejnych 165 rodzin przybyło z Wilna, Zbaraża i Kowel. Osiedlono ich w Świebodzinie i Grodziszczu. 20 czerwca 1945 r. 259 rodzin przyjechało z Równego, Kowel, Wilna, Postawy, Łucka, Olechówka. Wszyscy otrzymali przydziały w Świebodzinie. Największy do tej pory transport przybył ostatniego dnia czerwca 1945 r. składał się on z aż 459 rodzin, które do tej pory mieszkały w Ostrogu, Brzeżanach, Równem i Łucku. Od teraz ich nowym domem został Świebodzin i Lubinicko. W kolejnych tygodniach przybywały kolejne pociągi z Wilna, Włodzimierza Wołyńskiego, Lidy, Grodna, Baranowicz, Trembowli.

I dalej...jeżeli to coś pomoże.
Życzę powodzenia w poszukiwaniach.

Doniec_Henry
Doniec_Henry
pozdrawiam
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Warto jeszcze zauważyć, że istotne może być, to czego nie widać na zdjeciach
Mianowicie zniszczeń i odbudowy - tak jak zauwazyli porzenicy zabudowania, infrastruktura wydają się być autentyczne, czyli nie odbudowane po 45. Wnisoek: mozn awyeliminować te spore stacje, węzły (a nie było ich mało), które były zniszczone w toku działań wojennych
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
T0masz_0

Sympatyk

Post autor: T0masz_0 »

Proponuję pokazać te zdjęcia na forum miłośników kolei, na przykład na tym: http://infokolej.pl/
Tam robią sobie fotozagadki z jeszcze mniejszą ilością szczegółów, powinni pomóc.
pozdrawiam.
Tomek
Awatar użytkownika
Komorowski_Longin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Komorowski_Longin »

Na pierwszej fotce nad gzymsem widoczne ślady po zamalowaniu (zbiciu tynku z napisem) prawdopodobnie napisu w języku niemieckim, jeszcze teraz można spotkać takie świadectwa denazyfikacji na terenach po niemieckich. Pierwsze i drugie zdjęcie wcale nie musi pochodzić z tego samego miejsca i czasu.

Pozdrawiam Longin.
Pozdrawiam Longin
Doniec_Henry

Sympatyk

Post autor: Doniec_Henry »

popieram propozycje od TOmasz_o

ja narazie przejrzałem 4 linki forum kolejowe, podobieństwa nie znalazłem...

http://koleje.toplista.pl/

pozdrawiam

Doniec_Henry
Doniec_Henry
pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”