Częstość występowania imion w Polsce
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- piotr_nojszewski

- Kontakt:
Wyjasniam, że nie chodziło mi o dyskusję Maria - Marianna - Marcjanna tylko o pominięcie, w tym konkretnym zestawieniu imienia czestego (choć byc może zanikającego).
Słownik Rymuta (wielkie dzięki za link) pokazuje oddzielne statystyki dla tych imion.
Strona name-statistics hm jest dośc dziwna. Na pewno nie jest to oparte na bazie PESEL.
Słownik Rymuta (wielkie dzięki za link) pokazuje oddzielne statystyki dla tych imion.
Strona name-statistics hm jest dośc dziwna. Na pewno nie jest to oparte na bazie PESEL.
pozdrawiam
Piotr
Piotr
- Mirek.Kozak

Podobno jest oparta na bazie stron spolecznosciowych, ale dla Polakow jest wlasciwie bezuzyteczna, gdyz nie obsluguje polskich liter...piotr_nojszewski pisze:Strona name-statistics hm jest dośc dziwna. Na pewno nie jest to oparte na bazie PESEL.
Wg autorow strony imiona Mirosław czy Łucja nie wystepuja na facebooku.
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
-
Piotr_Juszczyk

-
Piotr_Juszczyk

Jakubas_Eugeniusz właśnie jestem w trakcie robienia spisu na podstawie:
- imion zalecanych przez Radę Języka Polskiego
- Słownika imion Rymuta.
Robię spis tych imion zalecanych i dodaję do tego częstość. Będzie to około 1500 imion w Excelu.
Później chciałbym to uzupełnić o imiona współcześnie nadawane z bazy PESEL
i jeśli byś zezwolił to o imiona z Twojej strony (oczywiście z podaniem autora,-ów i strony).
Piszę tutaj ponieważ sam rzadko czytam PW ale napiszę i na PW jak tu nie dostanę odpowiedzi.
Pozdrawiam
- imion zalecanych przez Radę Języka Polskiego
- Słownika imion Rymuta.
Robię spis tych imion zalecanych i dodaję do tego częstość. Będzie to około 1500 imion w Excelu.
Później chciałbym to uzupełnić o imiona współcześnie nadawane z bazy PESEL
i jeśli byś zezwolił to o imiona z Twojej strony (oczywiście z podaniem autora,-ów i strony).
Piszę tutaj ponieważ sam rzadko czytam PW ale napiszę i na PW jak tu nie dostanę odpowiedzi.
Pozdrawiam
- Jakubas_Eugeniusz

- Kontakt:
-
Piotr_Juszczyk

Udało mi się zrobić w końcu spis imion i częstości ich występowania:
http://piotrjuszczyk.pl/wachock/Imiona.xlsx
Ponieważ oparłem się w dużej mierze na Rymucie więc jest to spis osób żyjących w 1994 roku. Ale nie tylko, są tam też spisy imion z innych okresów.
http://piotrjuszczyk.pl/wachock/Imiona.xlsx
Ponieważ oparłem się w dużej mierze na Rymucie więc jest to spis osób żyjących w 1994 roku. Ale nie tylko, są tam też spisy imion z innych okresów.