Pozdrawiam Anna Zborowska
Nowe opłaty w Archiwach
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
"niewierny"Tomaszu nawet nie wiesz jak ucieszyła mnie Twoja wiadomośc o nowych cennikach w AP Radom,ciekawa jestem czy "załapie" się na niższą cenę za ksero.Tydzień temu wysłałam list tradycyjny z prośbą o ksero aktu urodzenia mojego Przodka,wiedziałam,że po odbiorze dokumentu będę musiała zapłacic na rachunek bankowy 18 zł.Ale z racji tego,że jak piszesz obowiązują nowe cenniki w AP Radom może jest nadzieja,że będzie to 3 zł.Co robic jak przyślą 18 zł.???
-
Heropolitanska_Izabela

A tak swoją drogą wiemy dzięki komu/czemu archiwa zmieniły swoje cenniki?
Może tą sama droga udało by sie uzyskać prawo fotografowania własnym sprzętem. O fotografowaniu za darmo to nawet marzyc nie śmiem ale już o opłacie np. 15 zł za prawo zrobienia dowolnej ilości zdjęć w zakresie danej jednostki.
A to prawda, że na zachodzie można pstrykać za darmo?
Może tą sama droga udało by sie uzyskać prawo fotografowania własnym sprzętem. O fotografowaniu za darmo to nawet marzyc nie śmiem ale już o opłacie np. 15 zł za prawo zrobienia dowolnej ilości zdjęć w zakresie danej jednostki.
A to prawda, że na zachodzie można pstrykać za darmo?
Ciekawostka! W AP Radom jeśli akt do kserowania jest dzielony (zapisany w księdze częściowo na jednej a częściowo na drugiej karcie księgi) to wtedy opłata za ksero liczona jest podwójnie... czyli dwa razy po 3 złocisze, napisałem ciekawostka bo pierwszy raz się z tym spotkałem 
Tomasz M.Dąbrowski
www.dabrowski.esimple.pl
Tomasz M.Dąbrowski
www.dabrowski.esimple.pl
- Ewa_Tańska

Witam
Mam chyba dość ciekawą informację z AP w Katowicach. Jak się dowiedziałem tam wczoraj, Pani kierownik była najwyraźniej niezadowolona, że cenniki dla genealogów muszą obniżyć. Obecnie nie można jednak zamówić ksera według nowego cennika, gdyż wszelkie prace kserograficzne zostały wstrzymane do czasu "ostatecznej decyzji"? W każdym razie Pani była przekonana, że będzie jednak pozytywna dla genealogów. W zamian w AP w Katowicach zastanawiają się, czy nie zakazać kserować materiałów XIX wiecznych, bo nagle to może im zaszkodzić. W zamian można będzie otrzymać skan dokumentu, ale już po wyższej cenie. Pani nie wiedziała jednak jakiej. Nie chciała też powiedzieć ile będzie kosztować ewentualnie ksero. W Katowicach może więc być mało ciekawie. Mam nadzieję, że jednak ktoś pójdzie po rozum do głowy
Mam chyba dość ciekawą informację z AP w Katowicach. Jak się dowiedziałem tam wczoraj, Pani kierownik była najwyraźniej niezadowolona, że cenniki dla genealogów muszą obniżyć. Obecnie nie można jednak zamówić ksera według nowego cennika, gdyż wszelkie prace kserograficzne zostały wstrzymane do czasu "ostatecznej decyzji"? W każdym razie Pani była przekonana, że będzie jednak pozytywna dla genealogów. W zamian w AP w Katowicach zastanawiają się, czy nie zakazać kserować materiałów XIX wiecznych, bo nagle to może im zaszkodzić. W zamian można będzie otrzymać skan dokumentu, ale już po wyższej cenie. Pani nie wiedziała jednak jakiej. Nie chciała też powiedzieć ile będzie kosztować ewentualnie ksero. W Katowicach może więc być mało ciekawie. Mam nadzieję, że jednak ktoś pójdzie po rozum do głowy
To samo mnie spotkało Płocku oraz w Pułtusku. Przy czym ja musiałem jeszcze płacić po 15 złtomaszi pisze:Ciekawostka! W AP Radom jeśli akt do kserowania jest dzielony (zapisany w księdze częściowo na jednej a częściowo na drugiej karcie księgi) to wtedy opłata za ksero liczona jest podwójnie... czyli dwa razy po 3 złocisze, ...l
- Darek_Stolarski

- Kontakt:
Dzisiaj spotkało mnie to samo, ale chyba nie powinno to nas dziwić, stawka ustalona jest za ilość odbitek, a nie za akt.tomaszi pisze:Ciekawostka! W AP Radom jeśli akt do kserowania jest dzielony (zapisany w księdze częściowo na jednej a częściowo na drugiej karcie księgi) to wtedy opłata za ksero liczona jest podwójnie... czyli dwa razy po 3 złocisze, napisałem ciekawostka bo pierwszy raz się z tym spotkałem
Tomasz M.Dąbrowski
www.dabrowski.esimple.pl

ha! a w AP Jędrzejów dzielony akt kosztował pojedyńczą stawkę...
Tomasz M.Dąbrowski
www.dabrowski.esimple.pl
Tomasz M.Dąbrowski
www.dabrowski.esimple.pl
Dziwne. 31.01.2008 za trzy kopie ksero w AP w Katowicach zapłaciłem 7,32 zł z vat-em.Zubrzak pisze:Witam
Pozdrawiam
- Kaczmarek_Aneta

Kubeł zimnej wody - łączne koszty kwerend
Witam,
zmroziło mnie dosłownie, kiedy odczytałam dziś treść e-maila z jednego z archiwów państwowych.
Za odszukanie 5 metryk i sporządzenie z nich kopii, łączny koszt kwerendy oszacowano na kwotę 143 zł:
5 odbitek ksero – 15 zł (5 x 3 zł)
zryczałtowaną opłatę bankowo-pocztową – 8 zł
2 godziny poszukiwań – 120 zł (2 x 60 zł)
Warto może dodać, iż w zleceniu podałam dokładne lata urodzeń (w trzech przypadkach założyłam + 1 rok). Co więcej, poprzednie podobne zamówienie dotyczyło aż 30 osób i wówczas koszt za poszukiwania (także przy podanych latach) oszacowano na 1 godzinę. Tak jak znam tę parafię dość dobrze (mormoni) księgi z interesującego okresu posiadają indeksy osobowe.
Póki co, mam nadzieję, że zaszła totalna pomyłka (natychmiast wysłałam odwołanie).
Przy okazji jednak mojego niemiłego doświadczenia, chciałabym zapytać innych genealogów, czy spotykacie się może z zawyżonymi kalkulacjami kosztów za przeprowadzone kwerendy, już po zmianach cenników w archiwach.
Pozdrawiam serdecznie,
Aneta (rozgoryczona...
)
zmroziło mnie dosłownie, kiedy odczytałam dziś treść e-maila z jednego z archiwów państwowych.
Za odszukanie 5 metryk i sporządzenie z nich kopii, łączny koszt kwerendy oszacowano na kwotę 143 zł:
5 odbitek ksero – 15 zł (5 x 3 zł)
zryczałtowaną opłatę bankowo-pocztową – 8 zł
2 godziny poszukiwań – 120 zł (2 x 60 zł)
Warto może dodać, iż w zleceniu podałam dokładne lata urodzeń (w trzech przypadkach założyłam + 1 rok). Co więcej, poprzednie podobne zamówienie dotyczyło aż 30 osób i wówczas koszt za poszukiwania (także przy podanych latach) oszacowano na 1 godzinę. Tak jak znam tę parafię dość dobrze (mormoni) księgi z interesującego okresu posiadają indeksy osobowe.
Póki co, mam nadzieję, że zaszła totalna pomyłka (natychmiast wysłałam odwołanie).
Przy okazji jednak mojego niemiłego doświadczenia, chciałabym zapytać innych genealogów, czy spotykacie się może z zawyżonymi kalkulacjami kosztów za przeprowadzone kwerendy, już po zmianach cenników w archiwach.
Pozdrawiam serdecznie,
Aneta (rozgoryczona...