Basia
Archiwa w Niemczech, Bundesarchiv .. (Staatsarchiv)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- agnieszka5995

-
malgosia6011

Pomoc dot. Archiwów w Niemczech
Drodzy forumowicze,
Czy ktoś z Was orientuje się, jak długo czeka się na dokumenty (akt urodzenia) z archiwów (w tym przypadku archiwum Uckerland)? Czekam na nie już trzeci miesiąc. Wszystko zostało opłacone, otrzymałam również potwierdzenie istnienia takich dokumentów, jednak od tego czasu zupełna cisza.
Czy taki okresie czekania jest normalny, czy też powinnam skontaktować z nimi w tej sprawie?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam,
Małgorzata
Czy ktoś z Was orientuje się, jak długo czeka się na dokumenty (akt urodzenia) z archiwów (w tym przypadku archiwum Uckerland)? Czekam na nie już trzeci miesiąc. Wszystko zostało opłacone, otrzymałam również potwierdzenie istnienia takich dokumentów, jednak od tego czasu zupełna cisza.
Czy taki okresie czekania jest normalny, czy też powinnam skontaktować z nimi w tej sprawie?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam,
Małgorzata
-
Doniec_Henry

witam,
jak napisali, że mają dokumenty, to jest o`k - należy tylko cierpliwie czekać...
Doniec_Henry
jak napisali, że mają dokumenty, to jest o`k - należy tylko cierpliwie czekać...
Doniec_Henry
Doniec_Henry
pozdrawiam
pozdrawiam
- beatabistram

Witaj Gosia !
Z mojego doswiadczenia raczej trzy miesiace to dlugo!!! Jesli juz zaplacilas, to nie powinno to tak dlugo trawc !
pozdrawiam Beata
Z mojego doswiadczenia raczej trzy miesiace to dlugo!!! Jesli juz zaplacilas, to nie powinno to tak dlugo trawc !
pozdrawiam Beata
Pozdrawiam Beata.
P.S
Ważne!!! : Proszę edytować pierwszy post i w temacie dopisywać: ok. Dotyczy tylko działu tłumaczeń.
http://www.moremaiorum.pl/odczytywac-ni ... uby-zgony/
P.S
Ważne!!! : Proszę edytować pierwszy post i w temacie dopisywać: ok. Dotyczy tylko działu tłumaczeń.
Witam,
jeśli można, to również chciałbym się Państwa spytać odnośnie archiwów niemieckich (i austriackich)... Czy orientuje się ktoś z Państwa, ile może kosztować skan jednej strony archiwaliów w (D) / (AUT) ? Czy każde archiwum posiada inne, swoje stawki, czy też można mówić o jakiejś ogólnokrajowej średniej za skan? Będę b. wdzięczny za odp.
Pozdrawiam,
MP1982
jeśli można, to również chciałbym się Państwa spytać odnośnie archiwów niemieckich (i austriackich)... Czy orientuje się ktoś z Państwa, ile może kosztować skan jednej strony archiwaliów w (D) / (AUT) ? Czy każde archiwum posiada inne, swoje stawki, czy też można mówić o jakiejś ogólnokrajowej średniej za skan? Będę b. wdzięczny za odp.
Pozdrawiam,
MP1982
-
Doniec_Henry

witam,
ceny są niejednakowe:
Archiwum - od 10 Euro wzwyż uzależnione od ilosci załaczników np.o,5 scan/ksero za 1 kopie
Freiburg Militaer Archiw - 15 Euro do 30 Euro plus koszty np.1 kopi 0,5 euro
to jest za 1 godz.potem plus dodatkowo za dalsze godziny poszukiwan
Urzędy Stanu Cywilnego - tzw.Standesamt od 15 Euro za Metryke
Natomiast niektore organizacje udzielaja bezpłatnie informacje/za darmo/
Doniec_Henry
ceny są niejednakowe:
Archiwum - od 10 Euro wzwyż uzależnione od ilosci załaczników np.o,5 scan/ksero za 1 kopie
Doniec_Henry
Doniec_Henry
pozdrawiam
pozdrawiam
Re: Pomoc dot. Archiwów w Niemczech
Witaj Malgosiu. Ja na Twoim miejscu napisalabym mail'a z pytaniem na jakim etapie jest Twoja przesylka i .... czy dostali Twoj przekaz pieniezny! Byc moze cos sie zacielo na poziomie oplaty, moze cos przeoczono, nie dotarlo ....malgosia6011 pisze:Drodzy forumowicze,
Trzy miesiace to duzo. Smialo sie spytaj podajac numer swojej sprawy.
Pozdrawiam
Elzbieta
- beatabistram

Jak pisze Henry, ceny za kopie, scany beda wszedzie podobne, samo zlecenie poszukiwania kosztuje roznie
tu masz np. z Berlina
Gebühren- und Auslagenverzeichnis
http://www.landesarchiv-berlin.de/lab-n ... 080429.pdf
tu masz np. z Berlina
Pozdrawiam Beata.
P.S
P.S
Dziękuję za informacje. W moim wypadku sygnatury interesujących mnie jednostek arch. (np. ta ze Staatsarchiv Bamberg: https://www.deutsche-digitale-bibliothe ... VPINN3FD2G ) są znane, nie wiem tylko, ile tylko liczą sobie stron. Pytanie tylko, jak mieliby mi tam policzyć za usługę? Kwerendy przecież nie muszą robić, podaję im gotowe "namiary", oni mieliby tylko z ks. inwentarzowej sprawdzić liczbę stron danej jednostki (tak więc, jak w tym wypadku mogłaby się przedstawiać sytuacja z rachunkiem czy policzyliby:Doniec_Henry pisze:witam,
ceny są niejednakowe:
Doniec_Henry
a/ powiedzmy te 15 do 30 Euro + za każdą zdigitalizowaną sztukę,
czy też
b/ tylko za określoną liczbę skanów?
Pozdrawiam,
MP1982
EDIT:
Thx. Czyli, jeśli dobrze zrozumiałem, jak znam konkretne sygnatury jednostek arch., to płacę tylko za wykonane skany (no i oczywiście koszty przesyłki)?beatabistram pisze:Jak pisze Henry, ceny za kopie, scany beda wszedzie podobne, samo zlecenie poszukiwania kosztuje roznie
tu masz np. z Berlina
Pzdr,
MP1982
Dzien dorby, najpepjej zadzwon lub napisz z pytaniem ile to moze kosztowac, niektore archiwia maja "handling fee". Prawie wszystkie archiwia w Niemczech i Austri posiadaja cennik na swoich stronach w internecie (znajduje sie najczesciej pod"Geschäftsbedinungen" lub "AGB").
Pozdrawiam
Agnieszka
Pozdrawiam
Agnieszka
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Krystian + Onufry Łapiński & Agnieszka Bieleniewicz - powiat mariampolski
Piotrowski & Hryhorowicz - powiat lidzki/ Wilno
Szukam:
Krystian + Onufry Łapiński & Agnieszka Bieleniewicz - powiat mariampolski
Piotrowski & Hryhorowicz - powiat lidzki/ Wilno
-
Doniec_Henry

-
Dzbik_Agnieszka

Dzień dobry,
pozwolę się podłączyć pod temat. Wysłałam zapytanie poprzez formularz na stronie Deutsche Dienststelle (Wast) - tylko właściwie nie mam pewności, że dotarło. Czy ktoś się orientuje czy przychodzi na maila jakieś potwierdzenie, że moje zapytanie tam trafiło i jest zarejestrowane w systemie czy dopiero jak coś znajdą to się odzywają?
pozdrawiam,
Agnieszka
pozwolę się podłączyć pod temat. Wysłałam zapytanie poprzez formularz na stronie Deutsche Dienststelle (Wast) - tylko właściwie nie mam pewności, że dotarło. Czy ktoś się orientuje czy przychodzi na maila jakieś potwierdzenie, że moje zapytanie tam trafiło i jest zarejestrowane w systemie czy dopiero jak coś znajdą to się odzywają?
pozdrawiam,
Agnieszka
-
Doniec_Henry