Archiwum Diecezjalne w Kielcach

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Miraś_Ireneusz

Członek PTG
Nowicjusz
Kontakt:

Re: Archiwum Diecezjalne w Kielcach-potrzebna pomoc

Post autor: Miraś_Ireneusz »

Kornelia_Major pisze:
Miraś_Ireneusz pisze:W spisie występuje parafia Biechów. Czy jest to Biechów k. Stopnicy, czy może chodzi o Obiechów k. Słupii Jędrzejowskiej?
Pozdrawiam
Irek
To sa dwie parafie.
Biechów k.Stopnicy- księgi są w Archiwum w Pińczowie,
jest Obiechów k.Słupi Jędrzejowskiej-księgi w Archiwum w Jędrzejowie.

Pozdrawiam ,Kornelia
Witaj Kornelio.
Wiem o tym, że są dwie parafie. Interesuje mnie, z której z nich metryki znajdują się w AD Kielce. Czy jest to faktycznie Biechów k. Stopnicy, czy może za sprawą literówki chodzi o Obiechów k. Słupii. Ten ostatni bardzo mnie interesuje, zaś w AP Jędrzejów z akt "przednapoleońskich" znajduje się tam tylko sumariusz.
Pozdrawiam
Irek
Awatar użytkownika
keret

Sympatyk
Adept

Re: Archiwum Diecezjalne w Kielcach-potrzebna pomoc

Post autor: keret »

Witaj Irek

Powiem Ci że możesz mieć rację :)) z tym "O" Kościół w Biechowie został zniszczony w 1944r. księgi na parafii są dopiero od 1945
Natomiast parafia Obiechów posiada księgi od 1883 i tu by się zgadzało wcześniejsze roczniki znajdowałyby się w AD w Kiecach .
Ale czy aż taka pomyłka by zaszła ?

Miraś_Ireneusz pisze:
Witaj Kornelio.
Wiem o tym, że są dwie parafie. Interesuje mnie, z której z nich metryki znajdują się w AD Kielce. Czy jest to faktycznie Biechów k. Stopnicy, czy może za sprawą literówki chodzi o Obiechów k. Słupii. Ten ostatni bardzo mnie interesuje, zaś w AP Jędrzejów z akt "przednapoleońskich" znajduje się tam tylko sumariusz.
Pozdrawiam
Irek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Miraś_Ireneusz

Członek PTG
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Miraś_Ireneusz »

Dzięki Macieju za wskazówki. Będę miał co sprawdzać jak wreszcie wybiorę się do AD w Kielcach.
Pozdrawiam
Irek
Awatar użytkownika
tomaszi

Nieaktywny
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: tomaszi »

Szukam pomocy w odnalezieniu aktu urodzenia Teodora Włodzimierza Kalinkowskiego syna Piotra i Petroneli urodzonego około 1782 roku w podkrakowskich Iwanowicach.
Z informacji zawartych w Katalogu Zasobów Metrykalnych wiem, że w Archiwum Archidiecezjalnym w Kielcach znajdują się księgi tej parafii obejmujące te lata.
http://parafie.genealodzy.pl/index.php?op=pr&pid=2623
Jeśli ktoś z forumowiczów przy okazji swojej bytności w Archiwum Archidiecezjalnym w Kielcach mógłby zerknąć w księgi z Iwanowic będę szczerze zobowiązany ;)

z ukłonami

Tomasz M.Dąbrowski
www.dabrowski.esimple.pl
optyma

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: optyma »

W Archiwum Diecezjalnym w Kielcach akta urodzeń z Iwanowic zaczynają się od roku 1797 r.

Pozdrawiam
Jacek Drożdżeński
Awatar użytkownika
tomaszi

Nieaktywny
Nowicjusz
Kontakt:

Re: Archiwum Archidiecezjalne w Kielcach

optyma pisze:W Archiwum Diecezjalnym w Kielcach akta urodzeń z Iwanowic zaczynają się od roku 1797 r.

Pozdrawiam
Jacek Drożdżeński

ależ, ależ... ;) wiem, wiem ;) ot choćby z zamieszczonego w moim poście linku ;)
jednak z mojego doświadczenia wynika że szacowane czy podawane w różnych źródłach daty urodzin bardzo często podlegają sporej tolerancji i dlatego napisałem "około 1782 roku" ;)

Tomasz M.Dąbrowski
www.dabrowski.esimple.pl
optyma

Sympatyk
Kontakt:

Zgadzam się. Zacytowałem tylko odnośny wpis w katalogu archiwum. Mogę to sprawdzić osobiście, ale nie wcześniej niż w środę lub czwartek.
Pozdrawiam
Jacek Drożdżeński
www.optyma.za.pl
jerkre

Sympatyk
Ekspert

Post autor: jerkre »

optyma pisze:Zgadzam się. Zacytowałem tylko odnośny wpis w katalogu archiwum. Mogę to sprawdzić osobiście, ale nie wcześniej niż w środę lub czwartek.
Pozdrawiam
Jacek Drożdżeński
www.optyma.za.pl
Witam
A czy mógłbyś też sprawdzić czy posiadają księgi metrykalne parafi Szydłów XVIII-XIX w.

pozdrawiam
Jerzy
optyma

Sympatyk
Kontakt:

Witam. Nie muszę sprawdzać, ponieważ parafia Szydłów nie należy do diecezji kieleckiej.
Pozdrawiam
Jacek Drożdżeński
optyma

Sympatyk
Kontakt:

Ale plama. Bardzo przepraszam, Szydłów oczywiście należy do diecezji kieleckiej, ale żadnych ksiąg w AD nie ma. Pomyliłem z Szydłowcem,jeszcze raz przepraszam i pozdrawiam.
Jacek Drożdżeński
jaco3570

Sympatyk

Post autor: jaco3570 »

Mam ogromną prośbę. Interesują mnie parafie Stopnica i Zborówek. Czy można sprawdzić istnienie ksiąg z tych parafii???
pozdrawiam

Jacek Godos
Awatar użytkownika
tomaszi

Nieaktywny
Nowicjusz
Kontakt:

jaco3570 pisze:Mam ogromną prośbę. Interesują mnie parafie Stopnica i Zborówek. Czy można sprawdzić istnienie ksiąg z tych parafii???
Witam

Stopnica:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj

http://www.familysearch.org/eng/Library ... ykalnych++

http://parafie.genealodzy.pl/index.php?op=pr&pid=8151
------------------------------------------------------------------------------------
Zborówek:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj

http://www.familysearch.org/eng/Library ... ykalnych++

http://parafie.genealodzy.pl/index.php?op=pr&pid=10170

Tomasz M.Dąbrowski
www.dabrowski.esimple.pl
Awatar użytkownika
ttunin

Sympatyk

Post autor: ttunin »

W uzupełnieniu dodam , iż na dzień 17.03.2009 r cyt:
"AP O/Pińczów informuje, że w swoim zasobie posiada akty stanu cywilnego parafii Stopnica od 1875 do 1907r. "
Tadeusz
optyma

Sympatyk
Kontakt:

Sprawdziłem wszystkie wsie parafii Iwanowice z lat 1797-1809 i nie występuje tam nazwisko Kalinkowski. Pierwszy wpis ma datę 12 styczeń 1797. Przy okazji sprawdziłem księgę małżeństw i w latach 1762-1785 wśród nowozaślubionych mężczyzn nie ma Kalinkowskiego. Przy okazji w podanym linku jest błąd, ponieważ w Archiwum Diecezjalnym w Kielcach akta małżeństw z Iwanowic są z lat 1717-1875.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek T. Drożdżeński
Awatar użytkownika
tomaszi

Nieaktywny
Nowicjusz
Kontakt:

optyma pisze:Sprawdziłem wszystkie wsie parafii Iwanowice z lat 1797-1809 i nie występuje tam nazwisko Kalinkowski. Pierwszy wpis ma datę 12 styczeń 1797. Przy okazji sprawdziłem księgę małżeństw i w latach 1762-1785 wśród nowozaślubionych mężczyzn nie ma Kalinkowskiego. Przy okazji w podanym linku jest błąd, ponieważ w Archiwum Diecezjalnym w Kielcach akta małżeństw z Iwanowic są z lat 1717-1875.
Panie Jacku
Ogromnie dziękuję za wykonaną pracę ;)
Mam nadzieję, że będę mógł się jakoś zrewanżować ;)
Informacja o braku śladów rodziny Kalinkowskich w podkrakowskich Iwanowicach jest dla mnie bardzo cenna, jeszcze raz dziękuję ;)

z ukłonami,

Tomasz M.Dabrowski
www.dabrowski.esimple.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”