Prosze mnie nie obrażac na forum .... do roku 1945 i więcej tu nie pisać bo jestes człowieku fikcyjny i nie znasz regulaminu na Naszej Klasiesloniatko60 pisze:Po pierwsze rok 1045 to jakaś abstrakcja!Świerniak_Kazimierz pisze:Nalezy napisac do mnie i podac gdzie urodzili się przodkowie do roku 1045sloniatko60 pisze:
Wpierw się zaprasza wpisując powyższy tekst, a potem odrzuca to zaproszenie na Naszej Klasie!
Pozdrawiam
Marek
Nie zapraszam osoby nie mające na koncie znajomych i bez zdjęcia
Po drugie pana konto jest tam fikcyjne - też bez zdjęcia!
Wiec, patrząc się na pana kryteria można uznać, że korzystanie z tego konta nie jest bezinteresowne
Pozdrawiam
Marek
Odczytane nagrobki na cmentarzu Rychcice pow.Drohobycz woj.
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Świerniak_Kazimierz

Re: Odczytane nagrobki na cmentarzu Rychcice pow.Drohobycz
- Marek.Podolski

Re: Odczytane nagrobki na cmentarzu Rychcice pow.Drohobycz
No i kto tu kogo obraża?Świerniak_Kazimierz pisze:Prosze mnie nie obrażac na forum .... do roku 1945 i więcej tu nie pisać bo jestes człowieku fikcyjny i nie znasz regulaminu na Naszej Klasiesloniatko60 pisze:Po pierwsze rok 1045 to jakaś abstrakcja!Świerniak_Kazimierz pisze: Nalezy napisac do mnie i podac gdzie urodzili się przodkowie do roku 1045
Nie zapraszam osoby nie mające na koncie znajomych i bez zdjęcia
Po drugie pana konto jest tam fikcyjne - też bez zdjęcia!
Wiec, patrząc się na pana kryteria można uznać, że korzystanie z tego konta nie jest bezinteresowne
Pozdrawiam
Marek
Ale jak mawiał Piłsudski "Racja jak jest d..., każdy ma swoją".
Z tą miłą sentencją pozdrawiam
Marek
- Świerniak_Kazimierz

Re: Odczytane nagrobki na cmentarzu Rychcice pow.Drohobycz w
09.09.2019Świerniak_Kazimierz pisze:Jednym z nagrobków był w 3 kawałkach piaskowiec ks.kanonika Aleksadra Stopczyńskiego 1843 -1923 ,proboszcza parafii katolickiej Rychcice 1879-1923 ,budowniczy nowego kościoła w latach 1904-1909.Po rocznym poszukiwaniu znalazłem dr Krystynę Stopczyńską wnuczkę najmłodszego brata księdza ,która zleciła renowacje nagrobka stryjecznego dziadka za ok.500 $ .Na prośbę dr Stopczyńskiej pojechałem na Ukrainę i w dniach 16-24 sierpnia 2007 przebywaliśmy w Drohobyczu i Rychcicach . W dniu 21 sierpnia nagrobek powtórnie poświęcił ks. Władysław Grymski proboszcz z Drohobycza a 24 sierpnia miejscowy ksiądz greko-katolicki w obecnosci wiernych
W latach 2007-2017 za 2250 $ z 42 sponsorów naprawiłem , zrekonstruowałem i oczyśc iłem 7 steli/nagrobków z lat 1786[kasztelan] do 1923 w tym 2 księży : Błazej Rogoziewicz proboszcz 1836 do 1878 i Aleksander Stopczynski proboszcz 1879 do 1923 .Pozostało jeszcze 6 steli z XIX wieku ale brak sponsorów . 52 sponsorów to jest ok 3-5 promili rychciczan i potomków./wspołmałzonkow
JESLI ZAPOMNE O NICH TYBOZE ZAPOMNIJ O MNIE [O NICH nie sponsorukacych
Społeczny opiekun cmentarza i grobów od 1 maja 2004 Kazimierz Grzegorz Świerniak zwany Kreseń i obok Prorok a po babci Święty i Janioł