Zamiana imion

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

luigi37

Sympatyk
Ekspert

Post autor: luigi37 »

Podam taką ciekawostkę ze swojej autopsji, gdy dotarłem poszukiwaniami do Czech, wówczas było to Cesarstwo Austriackie. O ile w jednej parafii Ruppersdorf problemu wielkiego nie było, o tyleż w sąsiednim Hauptmannsdorf dwa imiona na chrzcie to były minimum. Zazwyczaj były to trzy i praktycznie mam problem z odnalezieniem właściwej mojej pra...babki gdyż w ciągu kilku lat urodziło się kilka dzieci o imionach Anna Margaretha, Anna Maria Margaretha i o tym samym nazwisku. Moja przodkini używała natomiast samego imienia Margaretha. Dodam, że to katolicki region i w księgach nie spotkałem jeszcze przypadku by zaznaczono w kolumnie inne wyznanie.

Pozdrawiam,
Adam
J_Agni

Sympatyk

Post autor: J_Agni »

Jednym z powodów zamian imion może być różnica podejścia rodziców i chrzczącego księdza (znam historię z pierwszej ręki u mnie w rodzinie) - jeśli imię wybrane przez rodziców nie miało swojego patrona wśród świętych, to ksiądz mógł odmówić chrztu i skłonić do wyboru imienia z patronem, wtedy drugie imię było tym wybranym i używanym później przez rodziców i powszechnie, łącznie z zapisami i dokumentami, tak że nawet rodzeństwo mogło nie znać pierwszego imienia z chrztu. Mam też przypuszczenie, że podobne powody mogły występować przy powtarzalności pierwszego imienia wśród rodzeństwa (pierwsze imię ze świętym patronem mogło być "dyżurnym" imieniem, a drugie - tym używanym), ale tego nie ma mi już kto zweryfikować...
No i jak widać z poprzednich wpisów, nie jest to jedyne możliwe wyjaśnienie :)
Agnieszka

Danuta Szaflarska w programie "Inny świat" też opowiada o swoim chrzcie (miała 3 lata), że ksiądz nie zgodził się ochrzcić jej imieniem Danuta, bo to imię pogańskie i ochrzczono ją Zofia Danuta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”