Posiadam Książkę"Nobilitacje w Galicji w latach 1772-19

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
benyzet

Sympatyk

Post autor: benyzet »

Wiesławie, Twoje nazwiska nie występują.Pozdrawiam. Grzesiek
Z pozdrowieniami Grzegorz
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marek.Podolski »

Proszę o sprawdzenie:

1). Nowaczyński

2). Kornberger

Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
benyzet

Sympatyk

Witam Marku. Twoje nazwiska nie występują w książce. Pozdrawiam. Grzegorz :D
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
Zofia

Sympatyk

Post autor: Zofia »

Witam!
Prosze o sprawdzenie nazwiska Umiński
pozdrawiam
Zofia
Awatar użytkownika
zmad

Sympatyk

Post autor: zmad »

Prosze o sprawdzenie nazwiska Kosiarski.

Dziekuje.

Zbyszek Maderski
Awatar użytkownika
MarylaW.

Sympatyk
Mistrz

Post autor: MarylaW. »

Proszę o sprawdzenie nazwiska Durda
Pozdrawiam Maryla
Pozdrawiam serdecznie
Maryla Wojciechowska
3rzeki

Sympatyk

Post autor: 3rzeki »

Dzień Dobry,
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Wawreczka.

Pozdrawiam
Jacek
Awatar użytkownika
benyzet

Sympatyk

Witam Wszystkich.
Nazwiska Umiński,Kosiarski,Durda,Wawreczka niestety nie występują w książce.
Pozdrawiam serdecznie. Grzegorz :D
3rzeki

Sympatyk

Post autor: 3rzeki »

Dziękuję za info, Wawreczko zapewne też tam nie figuruje?

Pozdrawiam
Jacek
Awatar użytkownika
benyzet

Sympatyk

Witaj Jacku. Niestety Wawreczko też nie występuje. Gdyby było chociaż podobne,tobym Ci napisał.
Pozdrawiam Grzesiek. :wink:
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Grzegorz, wszędzie pytam o moich, to może i u Ciebie też będzie coś nowego i dla mnie, oprócz chyba tam wpisanego Apoloniusza jako stara szlachta z herbem Ślepowron.
Na jego temat ( Apoloniusza) wiem co nieco, starał się by udowodnić szlachectwo w heroldii rosyjskiej, nie nada.
Apoloniusz przeniósł się jako żołnierz do Wiednia i tam od cesarza dostał pozytywnie załatwioną sprawę i jest wpisany w roku 1897 w wywodzie jako stara szlachta.
Mam te dokumenty Mikrofilmu ze Lwowa,a są te same w Ameryce u Mormonów, na temat Apoloniusza jest tego kilka stron, starania pisane tak do Rosji jak do Austrii i pięknie narysowane drzewko od Michała Alojzego Sawickiego pisarza woj. wileńskiego ( 1724 r. ) w naszą stroną kilka pokoleń do Apoloniusza i jego dzieci. Michał Alojzy Sawicki miał kilka innych urzędów i miejsc zamieszkania łącznie z przywilejami od króla ( Metryka Koronna).
Przekonałem się też ze nigdy nie trzeba odrzucać nie znajomych i nic nie mówiących, czy to ci sami z moich, czy to tylko to samo nazwisko. Parę lat temu w AP Kielce znalazłem jakiegoś Apoloniusza Sawickiego ( z 1824 r.) i Cypriana Maksymiliana, jeszcze myślałem ze Cyprian i Maksymilian to dwie osoby, to były dwa imiona. Okazało się po latach w metrykach z Radomia że ten Maksymilian jest jeden z synów Alojzego, syna Wojciecha ( 1790 r. porucznik w fortecy Częstochowa) i każde dziecko tego Alojzego urodzone w innym mieście. W dodatku te dziwne imina ( np. Cyprian ) pokrywają się z iminami w nadaniach księcia Janusza I z 1414 roku. Czyli musiał ten Alojzy z Sandomierskiego, Lubelskiego i Radomia znać swe pochodzenie od Michała Alojzego z 1724 r. i nawet wstecz do Ślepowrończyków od Wawrzęty Romana z 1224 r.
Z tych właśnie jeden z Sawickich po upadku powstania styczniowego ucieka jako uczestnik powstania, do Szwajcarii i zmienia nazwisko na Stella ( Sawicki ) herbu Lubicz. Ten pradziad Michał Alojzy Sawicki tak jest zapisany w książkach, raz z herbem Lubicz i drugi raz z herbem Ślepowron. I mnie wskazują dokumenty ze to i mój przodek ten Michał Alojzy jako ze miał też syna Jan, a ten z kolei Jan ma też syna Jana ( Walentego ), na razie idąc po herbie Ślepowron i lata się zgadzają, tylko potrzeba metryk by tą linię uzupełnić i potwierdzić.
Proszę Grzegorzu o sprawdzenie mojego nazwiska w książce i pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
Kantor_Tomasz

Sympatyk

Post autor: Kantor_Tomasz »

Witam
proszę o sprawdzenie nazwiska
Piątkowski
Kantor
pozdrawiam
Tomek

Szukam nazwisk:
Kantor, Zajączkowski, Tarnawski, Kucharski, Gliński, Nycz, Czerwiński, Bugno,
Awatar użytkownika
benyzet

Sympatyk

Witaj Julianie.Dziękuję za link o Zarzyckich,ale przykro-to nie moi,ale dziękuję wepnę do teczki.W książce występuje nazwisko Sawracki (nie wiem czy to oboczność nazwiska? ). Jeśli chcesz to podaj maila na PW (inaczej nie umiem przesłać zdjęć).
Informacja dla Tomka. Witaj. Te dwa nazwiska nie występują,ale pozwoliłem sobie sprawdzić te których szukasz pod spodem. występuje w książce Czerwiński i Tarnawski. Jeśli chcesz,podaj maila na PW-prześlę.
Pozdrawiam. Grzesiek. :D
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Dziękuje Grzegorz za wyszukanie, Sawracki to raczej odpada, to już bliżej byłby Sawicz, ale i ci się rozeszli w latach 1400 i mają herb Jastrzębiec i Sulima, u moich takiego nie ma ; pozdrawiam - Julian
izabelami

Sympatyk

Post autor: izabelami »

Witam
Czy występują nazwiska: Nowak i Szmilewski?

Pozdrawiam
Iza
ODPOWIEDZ

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”