Prabuccy - Prabucka i Prabucki :)

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

rprabucki

Post autor: rprabucki »

Dzień dobry, jako że jestem rodowo związany z tym tematem opiszę moje pomysły. Mnie zawsze interesowały skojarzenia związane ze zniekształceniami liter lub sylab wynikające z tego, że ktoś zapisywał nazwy miejsc lub nazwiska ze słuchu. Ileż razy mnie chciano zapisać bądź zapisano Probudzki, Pobudzki, Robudzki...
Informacja o herbie Dołęga bardzo mnie zaintrygowała i idąc tym tropem trafiłem na wikipedię gdzie napisano:
"Herb ten się w Polsce urodził: bo gdy Bolesław Krzywousty z Prusakami wojował, rycerz Dołęga nazwany, herbu Pobóg, z boku z zasadzki [...]". Herbu Pobóg. No właśnie, więc właściciel tego herbu będzie Pobudzki, a stąd już niedalego do Prabuckiego. Wystarczyło w kilku spisach parę osób które pisały ze słuchu oraz parę które nie upierały się że nastąpiła pomyłka i z Pobudzkiego mógł wyjść Prabucki.
Może warto tą metodą poszukać - być może to nazwisko ma coś wspólnego z wymienionym w wikipedii herbem Pobóg?
Z opisu herbu Pobóg na tej samej wikipedii:
"Autor rozprawy naukowej – będący m.in. Członkiem-Korespondentem Królewskiej Włoskiej Akademii Heraldycznej w Pizie – dowodzi, iż przyrostki po i do w nazwach herbów, oznaczają ziemie przyległe. Uważa, że obowiązkiem średniowiecznej nadbrzeżnej drużyny Pobogów była obrona ziem nad rzeką Bug (po Bug), a jednocześnie zauważa, że nie zawsze ściśle przestrzegano zasad ortografii." Ja pochodzę znad Buga właśnie.
Malrom

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 26 times

Post autor: Malrom »

Polska Enc. Szlachecka, Tom X, Wwa 1938 str. 83

Prabucki, h.- , 1700; Prusy

na podstawie:
Żernicki -Szeliga Emil, Der polnische Adel , Hamburg, 1900
=============
też strona 94,

Probucki, h.- , 1660, krakowskie

na podstwie: Uruski Hr. Seweryn. Rodzina, herbarz szlachty polskiej, Warszawa.

Pozdrawiam
Roman M.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”