poszukuję rodziny Ojca-Bogdana Reszko

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

darek65

Sympatyk

Lubieszów, Kamień Koszyrski, Kowel Poleski

Post autor: darek65 »

Jeżeli ten wujek był jedynym szewcem w Lubieszowie to mieszkał na 90 % w tym domu. Zdjęcie zrobiłem w tamtym roku.
http://img162.imageshack.us/img162/4281 ... szewca.jpg
Nadmienię, że z prawej strony tego budynku był jeszcze jeden dom. Zburzony przez Ukraińców. Dzierżawiony od tegoż szewca przez mojego dziadka do 1939 ( potem wybudował sobie inny dom)
Awatar użytkownika
dominikk

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: dominikk »

Nie mam pewności czy był jedynym szewcem w Lubieszowie, ale jest to możliwe, moza uda mi się jakos to sprawdzić. A czy Pana rodzina słyszała coś o rodzinie Jasińskich z Lubieszowa? Nie wie Pan czy w Lubieszowie zachowały się jakieś księgi metrykalne? Interesują mnie urodzenia 1928 i 1930 oraz małżeństwa 1926-1928. Wiem, że od kilku lat jest tam kościół katolicki. W Archiwum Diecezjalnym w Drohiczynie znalazłem jedynie indeksy urodzeń z lat które mnie interesują.
darek65

Sympatyk

Post autor: darek65 »

Niestety nic więcej nie wiem. Żadne archiwum w Lubieszowie się nie zachowało. Jest to co sam Znalazłeś w Drohiczynie. Możesz spróbować tutaj (mają coś z lubieszowa), ale szanse są pewno marne:
State Archives of Volhynian Oblast (Volynska Gubernia) (1991)
UKRAINA
263026, Lutsk
vul. Veteranov, 21
Derzhavnyi arkhiv Volynskoi oblasti
Pozdrawiam Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”