Które Żukowo?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Dampc_Kasia

Członek PTG
Adept

Re: Które Żukowo?

Post autor: Dampc_Kasia »

hej,

jeszcze taka myśl... a jak nazywa się wieś, w której urodziła się Anna z Gostomskich Rupniewska? To wygląda jak ...Komo..."... Może Komorzu?

Ortsname: Klein Komorze
Namensvariationen: Klein Komorsza, Mała Komorza, Kammergut
Polnischer Ortsname: Mała Komorza
Status: Gutsbezirk
Landkreis: Konitz und Tuchel (ab 1875)
Regierungsbezirk: Marienwerder
Amtsbezirk: Kelpin
Amtsgericht: Tuchel
Standesamt: Kelpin
Evangelische Kirche: Tuchel
Katholische Kirche: Reetz
Einwohner: 1905: 157
1910: 174

to jest rejon kwidzynski, parafia Raciąż :) może ksiądz przypisał powiat błędnie do małżonka, zamiast do małżonki :)

Aneta pisała o Annie Gostomskiej z parafii Raciąż:
1815 25 Anna Marianna Gostomski v. Raciąż [Miejscowość: Raciąż Uwagi: Joannes, Justina Słupecka v., Komorza] [Indeks dodał katnal]

ślub rodziców:
1 1802 8 Joannes Gostomski von Justina Słupecka von Raciąż [Miejscowość: Raciąż Uwagi: Komorza Mała] [Indeks dodał katnal]

zgon pierwszego męża i syna Anny Gostomskiej:
1857 46 Paweł Kazimierz Rupniewski Franciszek Ksaw Anna Gostomska Warszawa św. Jan [Miejscowość: W-wa św. Jan Uwagi: 1857.00.00 ] [Indeks dodał wasiliki] -2 lata, 9 m-cy, 18 dni
14 1855 48 Xawery Rupniewski Warszawa św. Jan [Miejscowość: W-wa św. Jan Uwagi: lat 48; żonaty] [Indeks dodał Makowiecka_Krystyna]
Ksawery RUPNIEWSKI
adiunkt Komisji Rządowej Przychodów i Skarbu; zm. 19 I 1855 przeżywszy lat 49, eksp. 21 I 1855 z kośc. popaulińskiego w Warszawie na cm. Powązkowski, zapr. pozostała żona wraz z dziećmi

Pozdrawiam,
Kasia[/b]
Ostatnio zmieniony wt 27 sty 2015, 21:53 przez Dampc_Kasia, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Komorza to miejscowość w parafii Raciąż, powiat tucholski:
http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_IV/316
i myślę, że o nią chodzi, sądząc po indeksie z Geneteki:
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... t&lang=pol

EDIT: Kasia już wypatrzyła :)

Ciekawostka, jaką znalazłam w "Lustracji województw Prus Królewskich - 1765" - autor: Jerzy Dygdała
P. Józef Czarnowski notowany jest w pustkowiu Zamość (obecnie wieś w gminie Karsin) - było to starostwo i powiat tucholski, do którego przynależała miejscowość Raciąż.
Tu link do mapy (trzecia z kolei):
https://drive.google.com/folderview?id= ... sp=sharing

Pozdrawiam,
Aneta
Ostatnio zmieniony śr 28 sty 2015, 07:33 przez Kaczmarek_Aneta, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bazie

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: bazie »

Dziękuję za wszelkie wskazówki.
Niestety dane z Nowej Cerkwi sprzed 1823-1827 nie są dostępne, gdyż, jak dowiedziałem się z forum Pomorskiego TG, "W r. 1823 spaliły się starsze księgi razem z plebanją."
http://www.ptg.gda.pl/forum/index.php?t ... #msg_11934
--
BaZie - Bartłomiej Zieliński
Awatar użytkownika
Zatoka

Nieaktywny

Post autor: Zatoka »

Aneto

W swoim wczorajszym poście pomyliłaś Raciąż z woj. Mazowieckiego z Raciążem k/Tucholi (link do strony parafii). Bardzo często spotykam się z tego rodzaju pomyłkami gdyż sam wywodzę się z parafii Raciąż k/Tucholi. W tym kontekście informacja o Żukowie Dalszym i Podleśnym jest błędna.

Natomiast mogę potwierdzić że Anna Marianna Gostomska c. Jana v. Gostomskiego i Justyny v. Słupeckiej urodziła się w Małej Komorzy dn. 03.09.1815 r. i została ochrzczona w par. Raciąż w dn. 04.09.1815 r.

Pozdrawiam

Janusz
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Tak jest - przyznaję się do błędu.
Myślałam o tej:
http://www.raciaz.diecezja-pelplin.pl/o-parafii

Pozdrawiam,
Aneta
Awatar użytkownika
Zatoka

Nieaktywny

Bartłomieju

Przeanalizowałem akty jakie opublikowałeś oraz całość informacji z niniejszego tematu więc pozwolę sobie na małe podsumowanie.

W żadnym akcie nie występuje informacja o statusie szlacheckim pana młodego, Ty zaś powołujesz się na herb Grabie. Nie znam budowy aktów na obszarze zaboru rosyjskiego więc nie wiem czy standardem było nie umieszczanie informacji o statusie nowożeńców. Za konieczne uważam pogłębienie analizy o szlacheckich korzeniach.

Z analizy aktów ślubu wynika. Iż Adam miał się urodzić pomiędzy 1796 a 1799 r. W 1795 r. mamy III rozbiór Polski. Popatrz na mapkę
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... FUQMygfMB8
wynika z niej iż Raciąż (mazowiecki) na krótki okres dostał się pod panowanie pruskie. To by tłumaczyło sformułowanie z aktów metrykalnych „w prusach”. Dopiero w tym kontekście nabiera znaczenia informacja Anety o miejscowościach Żukowo z parafii Raciąż (mazowiecki). By wyeliminować ten kierunek poszukiwań musisz sprawdzić księgi chrztów (o ile się zachowały) za lata 1796-1799, a w przypadku braku aktu chrztu Adama rozszerzyć zakres poszukiwań do lat 1786-1804.

Z powyższą koncepcją „kłóci się” informacja o powiecie kwidzyńskim ale czy na pewno ? Nie znam historii podziałów administracyjno-terytorialnych tamtych obszarów. Dla pełnego wyjaśnienia należałoby ustalić podział administracyjny Prus od III rozbioru Polski do powstania Księstwa Warszawskiego. Może powiat kwidzyński sięgał tak daleko na południe choć mi samemu wydaje się to niemożliwe. Bardziej bym stawiał na to, że autor metryki pomylił powiat z rejencją (akt spisany w 1865 r.) Natomiast sam muszę się wycofać z kwestii Rejencji Kwidzyńskiej gdyż ta powstała dopiero w 1815 r.

Kierując się informacją o powiecie kwidzyńskim nadal pozostaje aktualna moja sugestia iż może chodzić o małą osadę, przysiółek, itp. W wielu wypadkach miejscowości takie nie były wykazywane w spisach miejscowości zarówno państwowych jak i kościelnych. Informację o ich istnieniu dostajemy dopiero poprzez analizę ksiąg metrykalnych.

Ostatni kierunek poszukiwań to obszar Pomorza Gdańskiego, w tym Żukowo z parafii Nowa Cerkiew. Za tą koncepcją przemawia póki co tylko możliwość iż członkowie rodzin Czarnowskich i Gostomskich znali się wcześniej, z racji na stosunkowo małą odległość zamieszkiwania. Potwierdzam fakt spalenia ksiąg metrykalnych w 1823 r. Pozostaje tylko sprawdzanie źródeł poza metrykalnych.

Reasumując.

Każda z powyższych koncepcji niesie za sobą duże problemy poszukiwawcze. Na Twoim miejscu nie wybrałbym żadnej z nich. Są jeszcze dwie możliwości:
Pierwsza. W akcie ślubu z 1820 r. są informacje o miejscu zamieszkania rodziców i dzierżawieniu wsi. Poszedł bym tym tropem. Może zachowały się akta własnościowe gruntów i dane o dzierżawcach. Tą drogą mógłbyś ustalić od kiedy trwała dzierżawa. Być może tam będzie informacja skąd przybyli.
Druga. W akcie ślubu z 1865 r. jest informacja iż Adam był urzędnikiem skarbowym par. św. Aleksandra. Pod tym kątem należy przeanalizować akta parafialne i dekanalne.

Pozdrawiam

Janusz
vitoo

Sympatyk
Ekspert

Post autor: vitoo »

Jeśli chodzi o podział porozbiorowy - wszystkie ziemie zabrane Polsce weszły w skład nowych prowincji, utworzonych po III rozbiorze. Ziemie Mazowsza weszły w większej części w skałd Prus Nowowschodnich. Powiat kwidzyński nigdy nie obejmował więc ziem zabranych w III rozbiorze, choć faktycznie zmienił bardzo nieznacznie granice po roku 1815. Odpadła od niego wschodnia część zamieszkana przez ludność niemiecką jak i polską ale ewangelicką. Ta część stała się nowym powiatem, z siedzibą w mieście Susz.

Granica zmieniła się również nieznacznie na północy. Do powiatu kwidzyńskiego włączono kilka wsi, które historycznie leżały w powiecie sztumskim (stąd późniejsza obecność Polaków katolików w, skąd inąd "książęcopruskim" protestanckim powiecie kwidzyńskim). Jeśli chodzi o powiat kwidzyński, miejscowość o polskiej nazwie "Żukowo" mogła istnieć właściwie tylko w tym "kąciku" który przed 1815 należał do Prus Królewskich. Ja takiej nie mogłem znaleźć. Można to sprawdzić przeglądając w miarę dokładny "Topographisch-statistisches Handbuch für den Regierungsbezirk Marienwerder" oraz mapy Schroettera i Reymanna dostępne na stronach bibliotek cyfrowych. Podejrzewam, że takowa nie istniała w powiecie kwidzyńskim w nowych granicach po 1815, i prawie na pewno nie istniała przed 1815. Chyba, że mowa o "pustkowiu" choć na mapie Schroettera i Reymanna zaznaczano również pustkowia składające się z pojedynczych gospodarstw i folwarków. Ja skupiłbym się na trzech faktach: Żukowo w polskim zapisie powtarza się wielokrotnie chodzi więc niemal na pewno o polską miejscowść; Czarnowski i Gostomski to nazwiska pomorskie, kaszubskie występujące właśnie w okolicy Chojnic i Koscierzyny; Czarnowski pojawia się w Raciążu i Nowej Cerkwi, a nieopadal jest Żukowo.

To jest wg. mnie najwłaściwszy trop, a na potwierdzenie przytoczę fragment z "Lustracja województw Prus Królewskich: Województwo Pomorskie. cz. 1. Powiaty Pucki i Mirachowski". W przypisie pod numerem 379 znajduje się wzmianka o: "Antoni Czarnowski (ok. 1723 — po 1775), właściciel części Żukowa w dawnym powiecie człuchowskim (Bar, nr 388, 1388)." Dawny powiat człuchowski (przedrozbiorowy) obejmował Chojnice, Raciąż, Żukowo i sięgał daleko za Brdę. Podejrzewam, że to jest przodek lub krewny Pana Czarnowskich.

Pozdrawiam! Witek.
Awatar użytkownika
Dampc_Kasia

Członek PTG
Adept

hej,
Anna Rupniewska de domo Gostomska urodziła się w Małej Komorzy, o której pisałam w poście...
akt jej ślubu z Ksawerym Franciszkiem Rupniewskim, w którym wpisano jej dane urodzenia dokładnie:
1846 110 Xawery Rufniewski Anna Gostomska Warszawa św. Jan [Miejscowość: W-wa św. Jan ] [Indeks dodał Makowiecka_Krystyna]
tyle, że odmłodziła się przy ślubie :) wg aktu urodzenia - ur. 1815 r., więc w chwili ślubu miała 31 lat, zaś w metryce ślubu podano - 26 lat :):):)
jej bracia rodzeni - świadkowie - Adam i Michał... rodzice - niegdy Jan Gostomski, urzędnik i Justyna ze Słupeckich

zgon Anny:
1900 191 Anna Czarnowska Warszawa św. Andrzej [vel: Rupniewska Gostomska ] [AP Warszawa] [Indeks dodał Skrzypczak_Bogumiła]

zgon jej matki:
1831 1191 Justyna Gostomska Telesfor Anna Żukowska Warszawa św. Jan [Miejscowość: W-wa św. Jan vel: Słupecka Uwagi: dd Słupecka] [Indeks dodał Kamila_Szymankiewicz]

zgon ojca?
1845 287 Jan Nepomucen Gostomski Warszawa św. Jan [Miejscowość: W-wa św. Jan Uwagi: lat 67; wdowiec] [Indeks dodał Makowiecka_Krystyna]

więc obstawiam prawidłowość poszukiwania rodziny Adama Czarnowskiego również w okolicach Raciąża :)

pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
bazie

Członek Honorowy
Tytan

Zatoka pisze:W żadnym akcie nie występuje informacja o statusie szlacheckim pana młodego, Ty zaś powołujesz się na herb Grabie.
O herbie Grabie dowiedziałem się z Wielkiej Genealogii Minakowskiego (WGM):
http://wielcy.pl/wgm/?m=NG&t=PN&n=le.561.1.1
Dane tej osoby zgadzają się z danymi "mojego" Adama Czarnowskiego.
We wszystkich aktach Adam Czarnowski jest wymieniony jako "Urodzony", co zapewne świadczy o szlachectwie.
Potwierdzam fakt spalenia ksiąg metrykalnych w 1823 r.
Tak się zastanawiam, czy spaliło się wszystko. O ile się orientuję, w późniejszych latach występowały "pierwopisy" i "wtóropisy", więc może gdzieś coś się zachowało...
Dampc_Kasia pisze:zgon jej matki:
1831 1191 Justyna Gostomska Telesfor Anna Żukowska Warszawa św. Jan [Miejscowość: W-wa św. Jan vel: Słupecka Uwagi: dd Słupecka]
zgon ojca?
1845 287 Jan Nepomucen Gostomski Warszawa św. Jan [Miejscowość: W-wa św. Jan Uwagi: lat 67; wdowiec]
Tak, wygląda na to, że to jest właściwy Jan Gostomski. Co się zaś tyczy matki, to jej matka jest de domo Żukowska. Może to nie przypadek ;)

Także odnoszę wrażenie, że Żukowo koło Raciąża to najlepszy trop, z tym, że wskutek spalenia metryk nie będzie łatwo potwierdzić jego słuszności.

Dziękuję i pozdrawiam,
--
Awatar użytkownika
Zatoka

Nieaktywny

Wszystkie istotne, godne uwagi, informacje n/t par. Nowa Cerkiew spisałem na stronie

http://www.genepedia.pl/index.php?title ... _Magdaleny

Liczę, że w przyszłości uda mi się rozpisać zachowane wizytacje dekanalne i diecezjalne co jeszcze bardziej wzbogaci wiedzę o tej parafii.

We wszystkich dotychczas przebadanych źródłach pojawia się niezbyt precyzyjna informacja o spaleniu plebanii w 1823 r. Popatrz na powyższej stronie na księgi zgonów. Pierwszy wpis został dokonany w dn. 2 stycznia co by wskazywało na pożar plebanii w dn 1 stycznia, względnie na fakt uratowania z pożaru tylko ksiąg używanych na bieżąco. Choć jestem żywotnie zainteresowany księgami z tej parafii to nie natrafiłem na najmniejszą wzmiankę o zachowaniu wcześniejszych ksiąg.

Pozdrawiam

Janusz
Awatar użytkownika
Dampc_Kasia

Członek PTG
Adept

bazie pisze:

Tak, wygląda na to, że to jest właściwy Jan Gostomski. Co się zaś tyczy matki, to jej matka jest de domo Żukowska. Może to nie przypadek ;)

Także odnoszę wrażenie, że Żukowo koło Raciąża to najlepszy trop, z tym, że wskutek spalenia metryk nie będzie łatwo potwierdzić jego słuszności.

Dziękuję i pozdrawiam,

Hej,

to nie przypadek :)

www.geni.com:

Anna Słupecka (Żukowska)
Narodziny:
Żukowo, Tuchola
Najbliższa rodzina:

Wife of Telesfor Słupecki
Mother of Marianna Barbara Słupecka; Magdalena Słupecka i Justyna Barbara Gostomska
Dodana przez: Stanislaus von Zmuda Trzebiatowski, 20 sierpnia 2014
Zarządzana przez: Stanislaus von Zmuda Trzebiatowski

bazie pisze:
Zatoka pisze:W żadnym akcie nie występuje informacja o statusie szlacheckim pana młodego, Ty zaś powołujesz się na herb Grabie.
O herbie Grabie dowiedziałem się z Wielkiej Genealogii Minakowskiego (WGM):
http://wielcy.pl/wgm/?m=NG&t=PN&n=le.561.1.1
Dane tej osoby zgadzają się z danymi "mojego" Adama Czarnowskiego.
We wszystkich aktach Adam Czarnowski jest wymieniony jako "Urodzony", co zapewne świadczy o szlachectwie.

Czarnowskich z Kaszub mylono z Czarnowskimi z Mazowsza, herbu Grabie i przypisywano im ten herb. (Przemysław Pragert: Herbarz rodzin kaszubskich. T. 2. Gdańsk: BiT, 2007, s. 42-46, 222-223).

Twój Adam Czarnowski chyba nie do końca był herbu Grabie, skoro jego syn Aleksander na grobie ma napisane:

Inskrypcje
GRÓB RODZINY
ALEKSANDRA
ŁADA – CZARNOWSKIEGO

Ś.P.
SCHOLASTYKA
Z KOBŻUCHOWSKICH
CZARNOWSKA
ZMARŁA D. 26 MAR.
1854 R.
ŻYŁA LAT 54

Ś.P. ALEKSANDER CZARNOWSKI
ŻYŁ LAT 85 ZM. D. 6 LIPCA 1910
WDZIĘCZNY SYN PO POWROCIE DO
KRAJU TĘ PAMIĄTKĘ POSTAWIŁ.

Ś.P.
JULJA
Z SWIEŻACZYŃSKICH
CZARNOWSKA
ŻYŁA LAT 96
ZM. 28-I-1930 R.

(TABLICZKA TYMCZASOWA)
ZOFIA Z CZARNOWSKICH
ŁUKAŃSKA
ŻYŁA 84 LATA
ZM. 16.II.1998 R.

zaś na grobie Adama zapisy:

Inskrypcje
TU SPOCZYWAJĄ ZWŁOKI
Ś:P: ADAMA
CZARNOWSKIEGO
OBYW: M. WARSZAWY
ZM: D: 4 KWIET. 1972
ŻYŁ LAT 75

WDZIĘCZNY SYN
ALEKSANDER
TĘ PAMIĄTKĘ STAWIA

TU SPOCZYWAJĄ ZWŁOKI Ś.P.
MICHAŁA I MALWINY
MAŁŻONKÓW GOSTOMSKICH

KONSTANTEGO GOSTOMSKIEGO

ANNY Z GOSTOMSKICH
CZARNOWSKIEJ
(DALEJ ZASYPANE ZIEMIĄ)

pozdrawiam,
Kasia
egopol

Nieaktywny

Post autor: egopol »

Ród Czarnowskich na Pomorzu wywodzi się z Czarnowa parafia Brusy i stamtąd rozeszli się dalej. W indeksach PTG nie ma ślubu rodziców Adama. Jakie jest nazwisko jego matki ? Spróbuj odszukać akt zgonu jego ojca, może w naszej bazie coś się znajdzie.
To tak na szybkiego, wieczorem jeszcze trochę pogrzebię.
Pozdrawiam
Krzysiek
PS
W naszym drzewie jest sporo Czarnowskich
Awatar użytkownika
bazie

Członek Honorowy
Tytan

Dampc_Kasia pisze: Zarządzana przez: Stanislaus von Zmuda Trzebiatowski
To przy okazji zapytam, jak to jest z tym "von". Załóżmy, że w księdze zapisane jest "von Iksiński", to czy prawidłowa wersja polska jest "Iksiński" czy jednak "von Iksiński"?

Hmmm Zmuda Trzebiatowski? Przodek Marty, aktorki? ;)
Dampc_Kasia pisze:Czarnowskich z Kaszub mylono z Czarnowskimi z Mazowsza, herbu Grabie i przypisywano im ten herb.
Twój Adam Czarnowski chyba nie do końca był herbu Grabie, skoro jego syn Aleksander na grobie ma napisane:
[...]
O myleniu kaszubskich i mazowieckich Czarnowskich już słyszałem, choć temat tej rodziny jest dla mnie stosunkowo nowy, a na ślady Czarnowskich w Warszawie trafiłem tylko dzięki Genetece, bo AP nie potrafiło odnaleźć metryki chrztu mojego pradziadka, zapewne dlatego, że był ochrzczony 2 (!) lata po urodzeniu.

O herbie Grabie informację mam z WGM, tam zaś jest zapewne wzięta z książki E. Sęczys "Szlachta wylegitymowana...", której jeszcze nie miałem w rękach, trudno mi zatem odnieść się do informacji tam zawartych.

Co się zaś tyczy nagrobka - być może ten wpis świadczy o innym herbie. Ale napisy na nagrobkach też bywają mylące, czasami są zapisane z błędami (np. Załucki zamiast Załuski). Zresztą pisownia w samych metrykach też nie zawsze jest jednoznaczna, przykładowo nazwisko panieńskie matki Adama Czarnowskiego w każdej metryce jego ślubu jest zapisane nieco inaczej (Siemieniewicz / Simieniewicz / Symieniewicz). Sam zaś Adam jest opisywany jako "Urodzony". Dużo w tym niejednoznaczności, które będę próbował jakoś wyjaśnić, ale wymaga to dużo czasu i dużo szczęścia. Akurat fakt spalenia ksiąg trudno zaliczyć do tej drugiej kategorii ;)
--
vitoo

Sympatyk
Ekspert

Post autor: vitoo »

Myślę, że pomyłka herbu jest bardzo mało prawdopodobna. Ale o Antonim Czarnowskim z Żukowa napisano, że był herbu Grabie: http://www.sejm-wielki.pl/b/3.648.67

Rody ziem pruskich podają: "Żukowo (Zuckau) choj. p. Nowa Cerkiew. 1570 (p. Nowa Cerkiew Szukaw) Żukowski (Suckowski), Skarbska, Zapendowski, Żabiński, (p. Brusy Sziczkowic) Żaliński. — 1682 Żukowski, Czapiewski, Zapendowski. 1704, 1733 Żukowski El.2 p— 1764 Żukowski El. 1 pom. Ba 1718 Żukowski, 1740 Tucholka, 1773 Shipecki, 1774 Czarnowski. gn. Zukowskich h. wl. (2)". Wnioskuję, że Antoni Czarnowski ur ok 1725 musiał wejść w posiadanie części Żukowa w drugiej połowie XVIII wieku.
Awatar użytkownika
Dampc_Kasia

Członek PTG
Adept

mam pytanie - skąd wiesz, że ten Antoni Czarnowski, do którego podajesz link, był z Żukowa? Tam nie ma takiej informacji.
Za to jest informacja, że:
Adam Boniecki, Herbarz polski - 3.648.67 - t. III s. 314: Czarnowscy h. Grabie pochodzą z Czarnowa nad Bugiem, w ziemi nurskiej

drugi syn, Józef Tomasz, też ma na grobie inskrypcję - Łada Czarnowski.

oczywiście, nie miałam w ręku książki Pani Sęczys, więc nie neguję tego zapisu... tylko dziwi mnie po prostu, że wnukowie Adama Czarnowskiego piszą się herbu Łada, a on jest herbu Grabie - i tyle :)

pozdrawiam,
Kasia
Ostatnio zmieniony czw 29 sty 2015, 18:07 przez Dampc_Kasia, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”