Tomaszu,
odpowiedz sobie na pytanie : czy w parafii Miedzna w tym czasie była druga para Tomasz i Marcjanna Ścięgosz? Jeśli nie ,to chodzi o tę samą rodzinę. Tylko w metryce chrztu Michała (jak piszesz w innych jest inaczej) wpisano nazwisko Marcjanny zamiast Pogorzelska -Grzymała; mogła być to pomyłka przy przepisywaniu z raptularza do księgi. "Pogorzelska z Grzymałów" piszący zjadł "Pogorzelska" lub Grzymała było przydomkiem rodziny (wziętym od miejscowości) używanym zamiennie z nazwiskiem. Przypominam ,że Marcjanna była zaściankową szlachcianką ; wśród szlachty zaściankowej przydomki były bardzo częste( jest nawet temat na naszym forum o tym zagadnieniu). W akcie ślubu Michała dane były spisywane z jego metryki chrztu - sam musisz odkryć badając Pogorzelskich czy mieli taki przydomek czy jest to błąd.
pozdrawiam monika
Miedzna Akt ur
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Podgórecki

Witam i serdecznie pozdrawiam.
Moje wątpliwości wynikneły z tego iż na stronie MyHeritage odnalazłem osobę która ma Drzewo Genealogiczne Ścięgoszów z takim samymi osobami jakie ja pośiadam,niestety ta osoba nie ma w swoim drzewie Michała.
Ale zasiegnelem porad na forach i ma Pani całkowitą rację.
Już się przestraszyłem że tyle mojej pracy i ludzi mi pomagających poszlo na marne.
Bardzo Pani i wszystkim osobom zaangażowanym mi w Pomoc bardzo dziękuję.
Serdecznie Pozdrawiam
Moje wątpliwości wynikneły z tego iż na stronie MyHeritage odnalazłem osobę która ma Drzewo Genealogiczne Ścięgoszów z takim samymi osobami jakie ja pośiadam,niestety ta osoba nie ma w swoim drzewie Michała.
Ale zasiegnelem porad na forach i ma Pani całkowitą rację.
Już się przestraszyłem że tyle mojej pracy i ludzi mi pomagających poszlo na marne.
Bardzo Pani i wszystkim osobom zaangażowanym mi w Pomoc bardzo dziękuję.
Serdecznie Pozdrawiam
Pozdrawiam serdecznie
Tomasz
Tomasz