Nawiązując do mojego wcześniejszego postu
Michał_Kazimierz pisze:
mam ten sam dylemat, co Pani Dorota - poszukuję metryk ze Lwowa z XIX w. przed 1866 r. - różne parafie, szczególnie św. Marcina, św. Anny i Marii Magdaleny.
oraz wobec faktu, iż różne zdarzenia z przeszłości moich przodków były związane ze Lwowem, a dokładnych miejsc nie znam;
i mając na uwadze, iż znalazłem informację, że MTG jest w trakcie indeksacji parafii diecezji lwowskiej, żywię nadzieję, że w niedalekiej przyszłości będzie można skorzystać z tego zasobu, nawet za opłatą...
I jeszcze gwoli ścisłości:
- w AGAD nie ma indeksów osób, jest inwentarz parafii z zakresem lat - z tym że od chwili, gdy AGAD jest on-line, nie udostępnia się ksiąg do wglądu (także z uwagi na zły stan ich zachowania),
- w archiwum abpa Eugeniusza Baziaka (Kraków, przy Uniwersytecie Papieskim im. Jana Pawła II) - czynne wt.-śr. - telefonu nie odbierają, zamówienie miejsca w archiwum graniczy z cudem, zatem to miejsce prawie odcięte od możliwości badań (na odpowiedź na mail czekam od ponad 3 miesięcy)
- w archiwum we Lwowie - owszem pomagają, tylko trzeba znać dokładnie parafię oraz przybliżony rok zdarzenia; mogą zrobić kwerendę, za którą trzeba słono płacić, ale można - trwa dosyć długo
- w archiwum mormonów - są mikrofilmy i nawet z parafii, które mnie interesują, tylko że primo ściągnięcie mikrofilmu trwa do 2-3 miesięcy, w najgorszym przypadku do pół roku (można poczekać), secundo archiwum czynne dwa razy w tygodniu i tylko w dwóch miastach (Wrocław, Warszawa).
Reasumując:
jeśli samemu chce się zdobyć jakieś metryki z odległego czasu, trzeba mieć bardzo długi (najlepiej płatny) urlop oraz mieszkać blisko miast, gdzie są owe archiwa.
Mam nadzieję, że chociaż na emeryturze czyli już niedługo, uda mi się odnaleźć informacje o dalszych przodkach i ich rodzinach.
W tym miejscu chciałbym serdecznie podziękować
Wszystkim, którzy w jakikolwiek sposób mi pomogli i wskazali miejsca poszukiwania ksiąg oraz samych indeksów do nich,
Wszystkim tym jednocześnie życzę wielu sukcesów na niwie badań genealogicznych.
Z wyrazami uszanowania
Michał Kazimierz