Śluby w XIX w. zasada?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Przepis kościelny był więc bardziej restrykcyjny niż te zalecenia i ustawa z 1836.

Sprawdziłem jeszcze w przepisie z 1836. Ciekawe jest, ze jeśli narzeczeni zmieniali diecezję okres od którego uznaje się zamieszkanie wynosił 12 miesiecy a nie 6.
pozdrawiam
Piotr
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Ludwik_Olczyk »

Warto też pamiętać o przyjaciołach i krewnych, to dotyczy raczej szlachty. Mam u siebie w Grodzieńszczyźnie przypadki ślubów urządzanych w parafii przyjaciela rodzin zainteresowanych, nie pochodzących z parafii. Ów przyjaciel był przy okazji kolatorem kościoła... Takie śluby odnotowano zarówno w Wielkich Eysymonttach, Jeziorach czy Usnarzu.

Pozdrawiam serdecznie.
Wojciech_G

Sympatyk

Post autor: Wojciech_G »

Bardzo dziękuję z dyskusję i podpowiedzi, będę próbował jeszcze spisy ludności. Być może w moim przypadku jest to problem z niedostępnym rocznikiem akt ślubu z roku 1858 i 1860 z parafii Imielno (łódzkie).
Na prośbę informuję, że "problem" dotyczy Marianny Śliwickiej (ur. 1836 Budy Stare, parafia Łanięta, Imielno - łódzkie), Wojciech Grzelakowski ur. Rdutów (lub Rdułtów, występuje różna pisownia) 1834 r (powiat kutnowski , wielkopolska)

Pozdrawiam
Wojciech Grzelakowski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”