zmad pisze:Mozna jeszcze tak, kiedy w rzymie obowiazywal rok dziesieciomiesieczny.
W momencie reformy dodano dwa dodatkowe miesiace na poczatek roku i pwstal rok dwunasto miesieczny.
Nazwy miesięcy we wczesnym kalendarzu wraz z liczbą dni[edytuj | edytuj kod]
Martius (31) - poświęcony Marsowi;
Aprilis (30) - poświęcony Wenus;
Maius (31) - poświęcony wszystkim bogom;
Iunius (30) - poświęcony prawdopodobnie Lucjuszowi Juniusowi Brutusowi, albo Junonie;
Quintilis (31) = piąty;
Sextilis (30) = szósty;
September (30) = siódmy;
October (31) = ósmy;
November (30) = dziewiąty;
December (30) = dziesiąty.
Zbyszek Maderski
Wszystko Zbyszku można, no i to kurcze wszystko jest łatwo dostępne, bo czasy w których żyjemy prócz komplikowania dają tez możliwości. Trzeba tylko chcieć. Jeśli przeciętny obywatel jest w stanie wygooglać sobie zgoła każdą popierdółkę obecnych czasów, to jest też w stanie zrobić to w odniesieniu do treści wartościowych, Tylko, że mam wrażenie że jakoś teraz hodują pokolenia, które nie maja zamiaru komplikować sobie życia szukaniem odpowiedzi i rozwiązywaniem problemów. Credo: jest problem trzeba wyszarpać rozwiązanie, jeśli się wyszarpać nie da to najlepiej problem ominąć. I tak chodzą potykając się o własne sznurówki. Wbrew pozorom to co "napisuje" teraz wytrwale nie jest oderwane od genealogii. Ja wiem, że tak się mówi, że to forum ma charakter informacyjny i powinno być oderwane od problemów politycznych, społecznych.... Tylko Quo vadis????