Zasoby Mormonów, FamilySearch
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Z tego co ja sie orietuje musisz zamowic mikrofilmy w Warszawie i one zostana przeslane do AP W opolu taka inormacje otrzymalem z AGAD tylko musisz sie liczyc z kosztami za przesylki mikrofilmow to wszystko leci na twoj koszt.
A zasiegales informacji w miejscowej parafi lub w kronice Gorzowa Sl. z tego co mi wiadomo cala historia jest opisana w calej gminie a do takiej rowniez naleza Uszyce.Ponadto jezeli posiadasz konto na naszej-klasie odszukaj Mieszkancy Gorzowa Slaskiego i okolic tam znajdziesz wszystko co moze Cie interesowac wlacznie z fotografiami.
Pozdrawiam
Kazek
A zasiegales informacji w miejscowej parafi lub w kronice Gorzowa Sl. z tego co mi wiadomo cala historia jest opisana w calej gminie a do takiej rowniez naleza Uszyce.Ponadto jezeli posiadasz konto na naszej-klasie odszukaj Mieszkancy Gorzowa Slaskiego i okolic tam znajdziesz wszystko co moze Cie interesowac wlacznie z fotografiami.
Pozdrawiam
Kazek
-
Fidos_Henryk

Zasoby Mormonów
Czy ktoś z Państwa korzystał w jakiejkolwiek postaci z zasobów zebranych przez Mormonów i zarejestrowanych na mikrofiszach i mikrofilmach? Ja usiłowałem pisać do nich do Utah, bo na ich stronach jest napisane, co posiadają. W odpowiedź=zi kierowali mnie do ich przedstawicielstwa w Polsce (wyczytałem, że jest takowe w Warszawie).
Czy oni tam udostępniają swoje mikrofilmy, bądź wydruki?
Pozdrawiam,
Henryk
Czy oni tam udostępniają swoje mikrofilmy, bądź wydruki?
Pozdrawiam,
Henryk
- Budzynowski_Robert

Zasoby Mormonów
Jest też we Wrocławiu - korzystałem z ich baz - jestem bardzo zadowolony 
Mormoni – Wrocław
Centrum Historii Rodziny we Wrocławiu
Adres:
Kościół Jezusa Chrystusa Świętych w Dniach Ostatnich
Plac Wolności 7/205 (II piętro), Wrocław
email: wroclaw(at)mormoni.pl - [ zamień (at) na @ ]
Dwa sposoby zamawiania mikrofilmów:
1) osobiście:
- Zamówienia można składać w Centrum Historii Rodziny. Najlepiej wcześniej ustalić numery mikrofilmów. Opłatę można uiścić na miejscu.
W bieżącym tygodniu można składać zamówienia w następujących godzinach: wtorek: 12-16, środa - sobota: 16-19
2) za pośrednictwem poczty elektronicznej
- Wysłać email na adres wroclaw(at)mormoni.pl [ zamień (at) na @ ] w którym należy podać numery katalogowe mikrofilmów, imię, nazwisko, adres i telefon kontaktowy oraz załączyć kopię dowodu wpłaty.
- Numer konta bankowego: 62 1240 1053 1111 0010 0326 4046 – w tytule wpłaty należy wpisać „CHR Wrocław” oraz nazwisko zamawiającego.
Koszt sprowadzenia 1 mikrofilmu: 14 złotych. Czas realizacji zamówienia: 3-6 tygodni. Okres udostępnienia mikrofilmów: 70 dni – z możliwością przedłużenia o 60 dni za dodatkową opłatą – 5 zł.
Numery mikrofilmów znaleźć można na stronie http://www.familysearch.org wybierając zakładkę [Library] a następnie [Library Catalog], [Place Search], wpisać interesującą nas miejscowość, wybrać rodzaj dokumentów (np. kościelne lub cywilne), a następnie wybrać [View Film Notes]
Po nadejściu zamówionych mikrofilmów personel Centrum poinformuje zamawiającego poprzez telefon lub email. Wtedy też będzie można zrobić rezerwację czytnika.
Godziny otwarcia
wtorek: 12.00-18.00
środa, czwartek, piątek: 12.00-20.00
sobota: 10.00-16.00
Mormoni – Wrocław
Centrum Historii Rodziny we Wrocławiu
Adres:
Kościół Jezusa Chrystusa Świętych w Dniach Ostatnich
Plac Wolności 7/205 (II piętro), Wrocław
email: wroclaw(at)mormoni.pl - [ zamień (at) na @ ]
Dwa sposoby zamawiania mikrofilmów:
1) osobiście:
- Zamówienia można składać w Centrum Historii Rodziny. Najlepiej wcześniej ustalić numery mikrofilmów. Opłatę można uiścić na miejscu.
W bieżącym tygodniu można składać zamówienia w następujących godzinach: wtorek: 12-16, środa - sobota: 16-19
2) za pośrednictwem poczty elektronicznej
- Wysłać email na adres wroclaw(at)mormoni.pl [ zamień (at) na @ ] w którym należy podać numery katalogowe mikrofilmów, imię, nazwisko, adres i telefon kontaktowy oraz załączyć kopię dowodu wpłaty.
- Numer konta bankowego: 62 1240 1053 1111 0010 0326 4046 – w tytule wpłaty należy wpisać „CHR Wrocław” oraz nazwisko zamawiającego.
Koszt sprowadzenia 1 mikrofilmu: 14 złotych. Czas realizacji zamówienia: 3-6 tygodni. Okres udostępnienia mikrofilmów: 70 dni – z możliwością przedłużenia o 60 dni za dodatkową opłatą – 5 zł.
Numery mikrofilmów znaleźć można na stronie http://www.familysearch.org wybierając zakładkę [Library] a następnie [Library Catalog], [Place Search], wpisać interesującą nas miejscowość, wybrać rodzaj dokumentów (np. kościelne lub cywilne), a następnie wybrać [View Film Notes]
Po nadejściu zamówionych mikrofilmów personel Centrum poinformuje zamawiającego poprzez telefon lub email. Wtedy też będzie można zrobić rezerwację czytnika.
Godziny otwarcia
wtorek: 12.00-18.00
środa, czwartek, piątek: 12.00-20.00
sobota: 10.00-16.00
-
Fidos_Henryk

Zasoby Mormonów
Dziękuję za odpowiedź.
Czy to są klasyczne mikrofilmy na rolce, czy mikrofisze?
Ja mam dostępny czytnik zarówno do jednych, jak i drugich. Pytam z ciekawości.
Czy to są klasyczne mikrofilmy na rolce, czy mikrofisze?
Ja mam dostępny czytnik zarówno do jednych, jak i drugich. Pytam z ciekawości.
- Budzynowski_Robert

Zasoby Mormonów
Klasyczne - takie same jak w AP
-
Fidos_Henryk

Zasoby Mormonów
Spytam jeszcze - bo to bardzo istotna sprawa - czy oni wypożyczają mikrofilm, czy trzeba oglądać u nich na miejscu? Będę wdzięczny za odpowiedź.
- Budzynowski_Robert

Zasoby Mormonów
Z tego co ja wiem, [pytałem we Wrocławiu jednej z Pań - Sióstr] to można je przeglądać tylko na miejscu.
-
Fidos_Henryk

Zasoby Mormonów
Musiałbym jechać do Wrocławia. Zawsze to uciążliwe. Szkoda, że nie można wypożyczyć.
- Budzynowski_Robert

Zasoby Mormonów
Za to można robić zdjęcia - do 50 z mikrofilmu
Mnie się to bardziej podoba niż w AP [gdzie nie można] - dlatego rezygnuję już z usług AP na rzecz Mormonów
Mnie się to bardziej podoba niż w AP [gdzie nie można] - dlatego rezygnuję już z usług AP na rzecz Mormonów
-
Fidos_Henryk

Zasoby Mormonów
Czy zdjęcia robi jakaś osoba na miejscu, czy to się robi samemu? Czy pojedyncze zdjęcie dotyczy jednego wpisu?
- Budzynowski_Robert

Zasoby Mormonów
Robi się samemu, bezpośrednio z "monitora".
To zależy, gdyż w zależności od ostrości i rodzaju aktu, na danym zdjęciu może się zmieścić kilka aktów [np. zgonów], ja robiłem zdjęcia indeksów do geneteki i w zależności od rodzaju pisma, wykonywałem jedno zdjęcie jednej strony, lub max. dwa zdjęcia [po ok. połowie strony].
To zależy, gdyż w zależności od ostrości i rodzaju aktu, na danym zdjęciu może się zmieścić kilka aktów [np. zgonów], ja robiłem zdjęcia indeksów do geneteki i w zależności od rodzaju pisma, wykonywałem jedno zdjęcie jednej strony, lub max. dwa zdjęcia [po ok. połowie strony].
- donchichot

- Kontakt:
Zasoby Mormonów
Zdjęcia robi sie na miejscu samemu, swoim aparatem, z czytnika. Jak sie zrobi wiejcej niz 50 to głowy nie urywają.
Henryk
-
Fidos_Henryk

Zasoby Mormonów
A więc jest to bardzo dobre dojście do dokumentów. Szkoda, że nie udostępniają odpłatnie w Internecie.
To dla mnie byłoby świetne rozwiązanie. Mieszkam w Łodzi, a u nas Mormoni nie mają swojego biura.
Bardzo dziękuję za pomoc w rozeznaniu sprawy.
Pozdrawiam serdecznie,
Henryk
To dla mnie byłoby świetne rozwiązanie. Mieszkam w Łodzi, a u nas Mormoni nie mają swojego biura.
Bardzo dziękuję za pomoc w rozeznaniu sprawy.
Pozdrawiam serdecznie,
Henryk
- Budzynowski_Robert

Zasoby Mormonów
Nie ma za co, ciesze się, ze mogłem choć troszkę pomóc.
Pozdrawiam serdecznie.
Robert
Pozdrawiam serdecznie.
Robert