Moja 'ściana' - Wacław Sawicki (1847-1923)

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Sawicki_Julian

Sympatyk

Re: Moja

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Karol, jest wszystko z tej metryki na mapie co pokazuje Łucja,tylko na południowy wschód od Lipna i powiększyć mapę, a są parafia młodego Wacława to Zaduszniki i parafia Wiegie młodej Marianny, jest Skęmpe, gdzie mieszkali rodzice Wacława i jest kilka Rumunek, na północ od Zadusznik jest wieś Złowody, to tam był zarządcą majątku Wacław Sawicki. Metryki trzeba czytać dokładnie i ze trzy razy, by ją zrozumieć, a Tobolki to mógł być folwark, za komuny zaorali i meryka może być w Skęmpe ; pozdrawiam - Julian
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Vasquez »

Jeśli chodzi o Rumunki Orłowskie to jest to parafia Wielgie. Wacław Sawicki był do 1880r. administratorem Złowodów, a później, przynajmniej przez kilkanaście lat - administratorem Zadusznik. Więc musiał to być 'ktoś'. :) A Skępe były w zaborze rosyjskim po 1815r., więc prawdopodobnie nie Sawiccy stamtąd nie pochodzili.
W Genetece nawet są dwa zgony Janów Sawickich w m. Skępe, w 1881r. i w 1884. Być może któryś z nich to ojciec Wacława, wspomniany Jan Sawicki. Jedna z tych metryk jest w AP Włocławek, druga w AD Płock. Na pewno będę musiał wysłać podania o obie te metryki...
Pozdrawiam,

Karol.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Karol z tego co wiem, bo z Sawickich chyba Ewa, pisała mi ( nie pamiętam dokładnie ), że są tam na Wielkopolsce jako bogata szlachta ze swoimi majątkami. Z nadań królewskich wiadomo że w już w roku 1455 Jan Sawicki był w Wielkopolsce nobilitowany do herbu Nowina. Patrząc na jeszcze dawniejsze czasy to jest podział, ci co są ze Ślepowronów wsi i herbu od 1224 r. ci są na Mazowszu w ziemi po ojcu Wawrzęcie ( po czesku Warcisław, jako ze stamtąd przybył ) i są ci sami na Podlasiu po matce Dorocie, ( żonie Wawrzęty ) z Pobogów, czyli z nad, lub z za Bugu i są w późniejszych wiekach w naszą stronę kilkunastu herbów, mają około 10 sztuk. Ale ci którzy są tak samo z Sawic z nazwiskiem od wsi Sawice ( Ruskie ), jak było w modzie, ci są tylko herbu Suchekomnaty i pochodzenie ich jak piszą ze od Prusów ma być. Widocznie z Sawic Bronisz byli bardziej liczniejsi i się rozrodzili po Podlasiu, Litwie, Wołyniu i Podolu. Obecnie z herbem Suchekomnaty jest w Nowym Targu Sawicki, też ma sklep, a jego dziadek pochodzi z Kosowa Lackiego. Z których Sawickich są ci na Wielkopolsce nie wiadomo, ale raczej ci ze Ślepowronów wsi, bo bliżej z powiatu Sąchockiego. Czytałem ostatnio ze rod i nazwisko Sawicki, może pochodzić z Jugosławii, to może być prawda bo było państewko Sawia, potem tam była Panonia, teraz tam jest Chorwacja, Bośnia. Ta Sawia była na północ od Adriatyku i łączy się ( graniczyła) z północnymi Włochami, czyli dawnym państwem rzymskim, to tak w skrócie z opisów w starociach ; pozdrawiam - Julian
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Wydaje się, że jestem coraz bliżej odkrycia tych Tobółek. :)

Od pewnej osoby przez przypadek dostałem informację, że w parafii Skępe (tam gdzie w 1878r. mieszkali rodzice Wacława Jana, czyli Jan i Julia z.d. Zasadzka Sawiccy) odbył się ślub Marcjanny Sawickiej z Wincentym Korbą.
Małżeństwo w 1877r., ale co ważne - Marcjanna Sawicka była również córką Jana i Julii. Miała mieć 23 lata, więc urodziła się ok. 1854r. Wg aktu urodziła się w miejscowości Tomkowo, parafia Płonne!

I teraz, patrząc na mapę i porównując z tymi Tobołkami, Tobułkami, Tobolicami, Tobołami, których szukałem - wydaje mi się teraz bardzo prawdopodobne, że to jedna z dwóch miejscowości - albo we wspomnianej parafii Dobrzejewice (36 km od Tomkowa), albo Tobułka w parafii Chełmonie (30 km od Tomkowa). To chyba musi być któraś z tych opcji. :)

Do AP Toruń wysłałem już wiadomość z prośbą o kwerendę w par. Dobrzejewice. Teraz jeszcze trzeba wysłać do AD w Toruniu, dot. parafii Chełmonie... :)
Pozdrawiam,

Karol.
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Okazało się, że parafia Płonne jest dostępna na genealogiawarchiwach. Po względnie krótkim przeszukaniu odnalazłem akt chrztu siostry mojego przodka, Marcjanny Sawickiej w roku 1856:

http://i61.tinypic.com/21nf87c.png

Wynika z niego już kilka ciekawych rzeczy - Jan Sawicki (w akcie nawet Sawidzki!) miał mieć ok. 36 lat, więc był urodzony ok. 1820r., jego żona Julianna z Zasadzkich - ok. 1828r. Jan Sawicki był w tamtym czasie (1856) ekonomem w Tomkowie, tamże zamieszkałym. Wydaje mi się więc, że ich syn, Wacław Jan Sawicki, urodził się przed 1856r. we wspomnianych Tobolkach (?), więc Jan tym ekonomem mógł być wcześniej gdzie indziej.
Na genealogiawarchiwach jest też parafia Dobrzejewice, sprawdziłem lata 1847, 1848, 1850, 1851, 1852 i 1854 ale Wacława Jana Sawickiego nie znalazłem. Nie było tam chyba również żadnego wpisu z Tobółek. Zleciłem już kwerendę Archiwum więc sprawdzą to raz jeszcze, może coś pominąłem (a może ten wpis jest w roku 1849 albo 1853, których nie ma na genealogiawarchiwach). Zleciłem też kwerendę AD w Toruniu, jeśli chodzi o parafię Chełmonie. Coś czuję, że nawet jeśli znajdzie się tam akt chrztu Wacława Sawickiego, to akt ślubu jego rodziców - Jana i Julii/Julianny może być gdzieś zupełnie dalej. :)

P.S.
O Tomkowie piszą tu - http://www.nasze.kujawsko-pomorskie.pl/ ... inski.html
m.in. to, że był to majątek rodziny Cissowskich h. Sas, dokładnie Franciszka Cissowskiego i jego syna Tomasza, zostało założone dopiero w 1835r. i był tam murowany pałac.
Pozdrawiam,

Karol.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam Karol, jak zauważyłem u naszych szlachetnie urodzonych Sawickich, bo jak ekonom to gdzieś dalej wstecz w lata królestwa i dziedzicem własnego majątku będzie na pewno. Dlaczego tak myślę, bo szlachta uczyła dzieci swoje czytania i pisania, podobnie jak Żydzi, by mieć lżej w życiu i np. nie kopać łopatą. W każdej rodzinie u Sawickich trafiają się dziwne i niespotykane imiona i są tez takie same powtarzane co kilka pokoleń, czyli ten Wacław mógł już być dziadkiem, albo pradziadkiem, ale Janów i u mnie jest aż za dużo, w każdym pokoleniu - powodzenia w odkrywaniu przodków, wiem ze genealogia to trudne zajęcie i w dzisiejszych czasach ; Julian
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Julianie, dziękuję za odpowiedź i ze wszystkim się zgadzam, wydaje mi się, że moi Sawiccy to też była szlachta. Myślę, że jakoś się dowiem skąd. A genealogia w dzisiejszych czasach to owszem, trudne zajęcie, ale i tak - w dobie internetu, wyszukiwarek, digitalizacji, ancestry, myheritage, geni, , geneteki, genealogów.pl i innych - łatwiej nigdy nie było, a może być tylko lepiej. :)
Pozdrawiam,

Karol.
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Ekspresowo, choć kosztownie, dostałem informację z Archiwum Diecezjalnego w Toruniu: Wacław Jan Sawicki urodził się 31 sierpnia 1853r. w Tobółce (Tobułce) w parafii Chełmonie!
Był synem wspomnianych wcześniej Jana i Julianny z Zasadzkich Sawickich. Jako że to tylko odpis aktu wiele więcej informacji nie ma. Będę musiał prosić kogoś miłego o spisanie tego aktu, przy okazji wizyty w Archiwum Diecezjalnym w Toruniu.

Czyli to co wiem:

- 1853 urodził się Wacław Sawicki w parafii Chełmonie, rodzice Jan Sawicki i Julianna Zasadzka
- 1856 urodziła się Marcjanna Sawicka w parafii Płonne, rodzice Jan Sawicki ekonom w Tomkowie (lat 36) i Julianna Zasadzka (lat 28 )
- 1877 ślub Marcjanny Sawickiej w parafii Skępe; rodzice żyją w m. Skępe
- 1878 ślub Wacława Sawickiego w parafii Wielgie; rodzice żyją w m. Skępe.

Czyli 4 różne metryki w 4 różnych parafiach. Mimo wszystko mam nadzieję, że nie pochodzili z parafii Chełmonie, bo jest duża przerwa w księgach i na pewno nie znalazłbym tam ani ślubu Jana i Julii, ani ich chrztów. Nadzieja w tym, że Jan Sawicki był przed ekonomem w Tomkowie był ekonomem w Tobółkach czy Chełmoniu, a pochodzili z innej miejscowości.

Kluczowe na pewno będzie dotarcie do oryginału aktu chrztu Wacława z 1853r. w parafii Chełmonie, może powie coś więcej o profesji Jana, ich wieku, pochodzeniu itp. W m. Skępe zmarło również dwóch Janów Sawickich w 1881 i 1884r., być może któryś z nich to ojciec Wacława?

W ciągu ostatnich kilkunastu dni poczyniłem ogromne postępy z Sawickimi, ale... ciągle mi mało! ;)
Pozdrawiam,

Karol.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam Karol, to fajnie ze Ci powoli się układa w tym co dalej, czyli co było wcześniej. Metryki są prawie pewne co w nich pisze i jak widzę na mapie, to wszystko jest po prawej stronie Wisły, idą z północy na południe od Chełmoni do Wielgich, czyli ciągle są blisko Podlasia, skąd nasze gniazdo rodowe w Sawicach pomiędzy Sokołowem, a Drohiczynem. Oprócz metryk można się posiłkować tym co jest w necie, np. Elekcje na królów, od 1632 r. do ostatniego króla Polski, to jest w 1764 r., tam są wszystkie nazwiska szlachty, w tym i Sawiccy, np. tylko to co jest po lewo od Wisły, w sieradzkim w 1648 r. jest Andrzej Sawicki i w 1764 r. jest też Andrzej Sawicki z Płockiego. Drugie i pomocne są Teki Dworzaczka, tam trzeba sobie pomóc by więcej znaleźć ( zaznaczyć podświetlanie ) i wpisujemy tak np. ; Sawicki, Sawicka, Sawickich, Sawickiemu, Sawiccy, Sawickiego i tu w tym haśle jest taki zapis, ze w 1696 r. jest Jan Sawicki podstarości we dworze Krobia. A ta Krobia to na zachód ( po lewo ) od Chełmoni koło Torunia i wcześniej jest Lubicz ( Dolny ?).
Najstarszy zapis też jest w Tekach Dworzczka, że syn Macieja kasztelana Podlasia, to Stanisław i pierwsza żona Stanisława -Rymarzewska i syn ich Marcin, sprzedaje ziemie po ojcu wieś Sitno w bydgoskim powiecie, Stanisław zm. przed rokiem 1596.
Ten Stanisław z drugą żona Tłokińską miał syna ( chyba ) Władysława i majątek po ojcu Macieju Sawice Bronisze. Czyli jak widać, gdzie Sitno, a gdzie Sawice, a ten sam właściciel i tak jest u wszystkich Sawickich, ziemia w trockim i w lubelski i ten sam właściciel. U mnie pra...dziad Walenty Jan ma wsie w kieleckim ( jeden folwark jest zapisany w 1766 r. w Przemyślu ) i jednocześnie ma na Podolu ( Ukrainie ) wieś po ojcu Janie pod Kijowem.
Trudności też stwarzają u Sawickich podwójne imiona, tak jest u mnie, Walenty z pierwszą żona Agatą Krzyżanowską jest na Ukrainie tylko Janem i herbu Ślepowron ( zapis w Bazie Ossolińskich ), z drugą żoną w kieleckim jest tylko Walentym i herbu Nowina. Tu może być powód ukrywania się po Konfederacji Barskiej w latach 1768 - 72 i trzymanie się Mniszka ( chyba był marszłkiem konfederatów ? ) tam na Ukrainie blisko zamieszkałego koło Białej Cerkwi, gdzie Walenty Jan i ojciec Jan Sawicki tam razem pracowali, opis w książce po ukraińsku prof. Eugeniusza Czerneckiego ( jego babka tez Sawicka), tytuł ; Następcy Rycerzy z Sawic, Sawiccy herbu Ślepowron
; pozdrawiam - Julian
http://teki.bkpan.poznan.pl/index_regesty.html
jozefswider

Sympatyk

Post autor: jozefswider »

Witam ! Sawiccy byli i są w Ziemi Wizkiej w par. Grabowo i Wąsosz .Mam pytanie do pana Juliana Sawickiego (przepraszam że nie w tym temacie)

Skąd wiadomo jak miała na imię żona Wawrzęty (Warcisława ) ?

Pozdrawiam Józek.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam Józek, żona Warcisława była Dorota, bogata bo jedynaczka z herbem Pobug, czyli jej ziemia z nad Bugu wtedy na Litwie, a potem zwane Podlasie. Taki zapis znalazłem w opisach którejś z rodziny ze Ślepowrończyków, a jest ich 26, w tym Sawicki na Litwie, a najwięcej piszą o sobie Krasińskie i Pan Adam Pszczółkowski o Wawrzęcie i jego potomnych, są nadania książęce od 1414 r. Wszystko o czym piszę, to są moje przez kilka lat poszukiwania by do tego dojść i pdaję to każdemu kto potrzebuje - Julian
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam Karol, przeglądam swoje notatki i jest coś czego szukasz, pisała do mnie Basia, nie wiem czy teraz bywa na forum, ale to jest ważne dla Ciebie, więc podaję. Tylko Basia może Ci Karol pomóc w poszukiwaniu tych samych Sawickich i pewnie ma coś z metryk, lub wiedzę na ten temat. A to ten urywek ( myślę ze Basia się nie obrazi, bo staram się pomagać ) - pozdrawiam - Julian ;

Mam w swoim drzewie Sawickich : braci Kazimierza i Zdzisława oraz Helenę z męża Lubińską. Ich matka była siostrą mojego pradziadka - jej nazwisko rodowe Pusz.
Mój pradziadek ożenił się w Skępem k. Lipna, ale urodził się w miejscowości Mazowsze k. Lipna.
( pisała mi ; Barbara U. z d. Pusz), zam. Rypin, kujawsko - pomorskie, Polska.
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję Julianie za informację. Może to ta sama rodzina. :) Spróbuję się skontaktować z p. Basią.
Pozdrawiam,

Karol.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”