Szołyga- szukam przodków z Wołynia

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Asia1

Sympatyk

Post autor: Asia1 »

Ryszardzie,
Masz zatem dane rodziny Szołyga, której szlachectwo uznano i zapisano w 1802 r. do I części księgi rodowodowej pod nr 2706. W 1832 r. Szołygów zapisano do II kategorii czyli szlachty czynszowej. Nie znalazłam natomiast dalszych zapisków n/t tej rodziny, a przecież w latach 1840-45 działała Centralna Rewizyjna Komisja w Kijowie, której zadaniem było zweryfikowanie decyzji Deputackich Zgromadzeń Szlacheckich. Czy oznacza to, że już wcześniej rodzina opuściła Wołyń? A może przyczyna jest zupełnie inna? Może kolejne pokolenia po prostu zrezygnowały z legitymacji?
Podejrzewasz, że Twój pradziadek przyjechał na Kujawy z Wołynia. Czy w rodzinie były jakieś przekazy na ten temat czy na temat szlacheckiego pochodzenia? Prawdę mówiąc zastanawiający jest dla mnie kierunek migracji. W owym czasie raczej ludzie jechali na Wołyń, gdzie było dużo taniej ziemi i gdzie można się było skryć przed oczami zaborcy. Zaś wyjazdy z Wołynia to głównie kierunek Europa Zachodnia albo Ameryka.
W każdym razie przypadek ciekawy, pisz proszę jak trafisz na coś nowego. Niezbadane były ścieżki naszych przodków :lol: . I życzę Ci, żebyś znalazł powiązanie swojej rodziny z Szołygami na Wołyniu, zawsze to czeka już kawałek gotowego drzewa :wink: A może już znalazłeś?
A a propos nazwiska - nie wykluczaj też innej pisowni Szałyga czy Sołyga. Zaglądałeś może do bazy Ellis Island? Znajdziesz tam kilka osób z różnych miejsc, zarówno Rosji jak i Austrii.
pozdrawiam
Aśka
PS Czy w spisach z 1832 r. nie figuruje Twój pradziadek Szczepan? Czy też urodził się poźniej?
Awatar użytkownika
Szolyga

Sympatyk

Post autor: Szolyga »

Joanno,
Z rodowodu Szołygów wynika, że najstarszym jest Grzegorz Szołyga majacy synów Jacka i Teodora
W dowodach jest mowa o testamencie Jacka Szołyga z 1756 przekazującego majątek nieruchomy
Teodorowi Szołyga poświadczonyw 1802r w Owrucz.Z dowodów wynika również nadanie w 1799r herb Kościesza poświadczonyw Owrudzkim Powiatowym Sądzie.Dalej w dowodach jest nadanie przez Sąd w 1800r prawo do własności na majatek Ziemia Miłaszowska.
Na podstawie tych dowodów ,spadkobierców wpisano pod nr.2706 w 1802r do pierwszej części ksiag szlachty.
Wspisach rodzinnych natomiast podany jest nr 2086 z 1802r.
Widze,że też miałaś wgląd w te dokumenty.Może coś dodasz do tego.
Pozdrawiam.
Ryszard
Asia1

Sympatyk

Ryszardzie,
Niestety niewiele mogę dodać ponad to co napisałam powyżej. Jedynie, że Szołygowie w 1832 r. w spisach byli umieszczeni pod nr. 167 jako szlachta II grupy czyli czynszowa. Nie znalazłam innych informacji n/t Szołygów, zarówno pośród szlachty wylegitymowanej jak i skasowanej przez Centralną Komisję Rewizyjną w latach 1840-45.
Ale cały czas piszemy o Szołygach wołyńskich. a czy znalazłeś jakiś wspołny punkt ze swoją rodziną? Rozumiem, że Twojego pradziadka Szczepana nie ma w tych starych dokumentach?
pozdrowienia
Aśka
Awatar użytkownika
Szolyga

Sympatyk

Post autor: Szolyga »

Witam Joanno,
Na Ellisisland.org próbowałem szukać ale lisując tylko nazwisko bez imienia nic nie dało. Może Masz lepszy sposób na wyszukiwanie.
Wracając do Wołynia i wsi Perszki (Pierszki), która mnie interesuje .Dowiedziałem się , że w 1952 roku Rosjanie zmienili na inną nazwę ,może Ty albo ktoś z forumowiczów wie coś na ten temat.
Aktualnie dodatkowo śledzę ksera (370) stron skorowidzy z Parafii Kościelna Wieś na Kujawach i wyszukuję wszystkich Szołygów. Po uzyskaniu dokumentów z AP we Włocławku może coś więcej się dowiem.
Pozdrawiam
Ryszard
Asia1

Sympatyk

Ryszardzie
W bazie Ellis Island wpisz Szolyga i Szalyga i wtedy otrzymasz odpowiednie informacje np szolyga.
A co do nazwy miejscowości to na mapie przedwojennej mapa WIG widnieje miejscowość pod nazwą Kirdany-Perszki. I są to zapewne Twoje Pierszki. Z teraz zerknij na mapę drogową z 2006 r - mapa nowa. Owrucz jest na dole arkusza przy drodze P-10. Jak porówna się te 2 mapy, to widać, że Perszki zostały wchłonięte przez Kirdany albo też i przez Owrucz ale ja typuję to pierwsze. :)
Pozdrawiam
Aśka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”