Rzadko wystepujace nazwisko Łysienko,Lysienko

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Jacek_Jarnuszkiewicz

Sympatyk

Post autor: Jacek_Jarnuszkiewicz »

genek72 pisze:Podepnę się pod temat. Czy spotkaliście sie z nazwiskiem Danługowski. W googlach nie wyskakuje. Był to jeden z rzemieślników ze Lwowa którzy wykonali organy w Leżajsku. Jego nazwisko było napisane kredą obok daty 1680. I jest to mi znany jedyny przykład tego nazwiska.
A może to skrót imienia i nazwisko? Dan(iel) Ługowski?

Pozdrawiam.
jacek Jarnuszkiewicz
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Dla Katarzyny:

ZAKRYŚ
To polskie nazwisko występuję w etymologii i pracach Prof. Rymuta i innych polskich badaczy ("Nazwiska Polaków Słownik Etymologiczno-Historyczny", Instytut Polskiego Języka PAN), pochodzi od gwarowego określenia "zakryszka" - warzywo do gotowania, cebula.
Inne odmiany tego nazwiska to Zakrys, Żakryś, Zakryszko, itd.
Lokalizacja nazwiska w Polsce - na podst. prac Prof. Rymuta na bazie systemu PESEL i spisu powszechnego 1990 - www.herby.com.pl :
Nazwisko Ogólna liczba Rozmieszczenie
Zakryś 99 Wa:5, By:68, Gd:4, Ka:4, Lu:1, Sł:2, To:7, ZG:
= a więc gniazda nazwisk zdecydowanie w okolicach Bydgoszczy - woj. kujawsko-pomorskie i płn. część Mazowsza.

Powodzenia w Twoich poszukiwaniach!
Tadeusz Wysocki
PolTG23
+
http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Ja też mam problem z rzadko występującym nazwiskiem.
Otóż, mój 4 X pradziadek nazywał się Hakuszewski bądź też Chakuszewski.
Czy może ktoś z Państwa ma jakieś sugestie dotyczące pochodzenia/występowania tego nazwiska?

pozdrawiam serdecznie - tomek
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

A! Wszystkie ręce na pokład! Przesłynny Tomek z urokliwego Piotrkowa prosi o pomoc innych!!

HAKUSZEWSKI / CHAKUSZEWSKI

Polscy etymolodzy mówią, że nazwiska Chak..., Hak.... mają tę samą podstawę językową od HAK, a więc od wschodniosłowiańskich cech językowych nazwań/nazwisk pochodzących od wyrazów pospolitych. Prof. Rymut w swojej pracy "Nazwiska Polaków Słownik Etymologiczno-Historyczny" Instytut Polskiego Języka PAN podaje, że nazwanie HAK notowane jest w Polsce od roku 1227!, a te pochodzi od polskiego "hak", również od niemieckiej nazwy os. Hake, ale też od staropolskiego "hakać' - okopywać. Jeśli od niemieckiego 'hacke", to od wczesnego kolonizowania ziem polskich przez Niemców. Jeśli od staropolskiego, to oznacza osobę specjalizowaną w czasie wojen w przygotowywaniu okopów (kto lubi genealogię na lekko niech zanotuje, że we krwi i w genach swoich ma cechy obronne, broniące innych przed agresją napastnika, pomocne, zawsze dłoń podające).
Wracając do genealogii zasadniczej:
Również Prof. Kaleta w swoim '"Słowniku Najstarszych Nazwisk Polskich" Instytut Slawistyki PAN podaje HAK jako odaptacyjne i notowane od roku 1265.

Z biegiem wieków HAK rozrastał się na lokalne Hakal, Hakacz, Hakel, Hako, Hakowski, Chak, Chakało, Chakowski, itd., wreszcie na Hakuszweski czy Chakuszewski, z końcówką -ski jak to mówią etymolodzy która "nobluje" dane nazwisko, czyli oznacza, za zasługi dla państwa - nadania ziemi i praw szlachty.
Wreszcie, w wieku XIX i w pierwszej połowie wieku XX nastąpiło ustabilizowanie i formy jezykowej i pisowni danego nazwiska.

Lokalizacja gniazd nazwsk w Polsce - źródło - praca Prof. Rymuta na podstawie systemu PESEL i spisu powszechnego 1990 roku - www.herby.com.pl (Jak chcesz Tomaszu podam Ci też dane z 2002 r i "Słownik Nazwisk używanych w Polsce na początku XXI wieku - choć ja lubię te wcześniejsze, bo czym starsze tym "celniejsze"):
HAKUSZEWSKI/CHAKUSZEWSKI: nie ma.
A więc pozostaje nam tylko domniemanie na podstawie HAK, i to sięgając aż do XIII wieku :)
Nazwisko Ogólna liczba Rozmieszczenie
Hak 626 Wa:10, By:39, Ci:4, Cz:131, El:26, Go:54, JG:15, Kl:3, Ka:43, Ki:3, Kn:20, Ko:1, Kr:4, Lg:1, Lu:19, Łd:62, Ol:17, Pl:53, Po:3, Pr:3, Sr:2, Sk:7, Su:19, Sz:8, Tb:3, Ta:7, To:11, Wb:16, Wr:9, ZG:33
= a więc gniazdo nazwisk to głównie Częstochowa i okolice + pomniejsze na Śląsku i łódzkiem.

Tomek, życzę Ci pieknych spacerów na wiosnę w Twoim Piotrkowie (nie siedź cały czas w archiwum!), macie tam niezłe parki, w tym nieodżałowanego księcia Józefa!:
http://www.piotrkow.pl/_portal/11564201 ... ictwo.html
Tadeusz Wysocki
PolTG23
+
http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
Awatar użytkownika
katnal

Sympatyk
Mistrz

Post autor: katnal »

Bardzo serdecznie dziekuję. Według przekazów rodzinnych nazwisko ZAKRYś prawdopodobnie przywędrowało z Bizancjum. Pierwotnie mogło brzmieć ZAKRESZ, ale to tylko legenda.

Katarzyna
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Bardzo dziękuję, panie Tadeuszu, za okazaną pomoc.
/C/Hakuszewscy to tylko skromniutki wycinek [ 1/128 ] mojego wywodu prodków. Strach pomyśleć, do czego się jeszcze dokopię.
Jeśli chodzi o czas wolny, to stosuję zasadę prof. Aleksandra Krawczuka: "Żona myśli, że jestem z sekretarką. Sekretarka myśli, że jestem z żoną. A ja... tup, tup, tup... do biblioteki".
A park im. ks. J. Poniatowskiego - rozczarowuje. Przed wojną było tam o wiele ciekawiej. Mieścił się tam drewniany pawilon, w którym można było solidnie podjeść i popić. Kiedyś, jeden z oficerów razem z doborową kompanią, roznieśli ów skromny przybytek na strzępy. Był ułanem pełnym ułańskiej fantazji. Nazywał się Henryk Dobrzański.

pozdrawiam serdecznie - tomek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”