Nazwisko: Sadowscy
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
-
Nowocin_Beata

Re: Nazwisko: Sadowscy
Witam!
Moja babcia Janina była córką Wacława Sadowskiego i Karoliny Zawadzkiej (ur. 1900/1902-1952?). Urodziła się w Grójcu 1923 roku. Miała brata Józefa ur. 1927 rok. Wiem, że pradziadek Wacław był synem Marcina Sadowskiego (ur. 10.10.1874 Jasieniec- zm. 18.08.1948 Słomczyn/USC Grójec) i Franciszki Raczyńskiej. Marcin i Franciszka, oprócz Wacława mieli Helenę (mąż Stanisław Fotek), Bronisławę ( mąż Jan Rudnicki), Janinę (mąż Jan Pliszka), Florentynę (mąż Karbowiak, drugi Józef Staszałek), Annę (mąż Stanisław Marczak), Stanisława (żona Zuzanna Sobczak). Prapradziadek Marcin był synem Stanisława (ur. ok. 1844- zmarł po 1874) i Rozalii Kendzierskiej (ur. ok. 1856- zmarła po 1874). Jeżeli ktoś ma jakieś informacje na temat wymienionych tu osób, to proszę o kontakt.
Pozdrawiam, Beata.
Moja babcia Janina była córką Wacława Sadowskiego i Karoliny Zawadzkiej (ur. 1900/1902-1952?). Urodziła się w Grójcu 1923 roku. Miała brata Józefa ur. 1927 rok. Wiem, że pradziadek Wacław był synem Marcina Sadowskiego (ur. 10.10.1874 Jasieniec- zm. 18.08.1948 Słomczyn/USC Grójec) i Franciszki Raczyńskiej. Marcin i Franciszka, oprócz Wacława mieli Helenę (mąż Stanisław Fotek), Bronisławę ( mąż Jan Rudnicki), Janinę (mąż Jan Pliszka), Florentynę (mąż Karbowiak, drugi Józef Staszałek), Annę (mąż Stanisław Marczak), Stanisława (żona Zuzanna Sobczak). Prapradziadek Marcin był synem Stanisława (ur. ok. 1844- zmarł po 1874) i Rozalii Kendzierskiej (ur. ok. 1856- zmarła po 1874). Jeżeli ktoś ma jakieś informacje na temat wymienionych tu osób, to proszę o kontakt.
Pozdrawiam, Beata.
Pozdrawiam, Beata.
Siostra mojej babci Aleksandra Duczek ur.1899r wyszła za Jana Sadowskiego parafia Latowicz.
Mieli synów Bolesława i Stanisława i córkę Teresę
Pozdrawiam Jacek
Mieli synów Bolesława i Stanisława i córkę Teresę
Pozdrawiam Jacek
Moja 2x prababcia Marianna miała panieńskie nazwisko Sadowska wyszła za mojego 2x pradziadka Jana Kur i w 1908 urodziła im sie córka Antonina, nie wiem czy mieli więcej dzieci ponieważ tą gałąź rodziny dopiero zaczynam badać, mieszkali w okolicach Ostrołęki.
Pozdrawiam Monika
Pozdrawiam Monika
-
Sawicki_Julian

Witam Jacek, okolice Kielc, Czostków i Ludynia w latach na przełomie 1700/1800 były w rękach Ignacego Sadowskiego, mam to wspomniane w testamencie dzieci pra...dziadka Walentego Sawickiego, wydaje mi się że Sadowscy to też była rodzina z Kossowskimi, Malczewskimi i Dobieckimi - ci z Łopuszna ; pozdrawiam - Julian
wygląda na to, że Sadowskich jak "mrówków".
edit:
pozostała część to jedna wielka pomyłka. zaczynam mieć problem z ogarnięciem wszystkich wiadomości o rodzinie i mieszają się mi już nazwiska.
edit:
pozostała część to jedna wielka pomyłka. zaczynam mieć problem z ogarnięciem wszystkich wiadomości o rodzinie i mieszają się mi już nazwiska.
Ostatnio zmieniony czw 25 lip 2013, 21:51 przez Kolank0, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Wojciech P.
Wojciech P.
Witaj,Sawicki_Julian pisze:Witam Jacek, okolice Kielc, Czostków i Ludynia w latach na przełomie 1700/1800 były w rękach Ignacego Sadowskiego, mam to wspomniane w testamencie dzieci pra...dziadka Walentego Sawickiego, wydaje mi się że Sadowscy to też była rodzina z Kossowskimi, Malczewskimi i Dobieckimi - ci z Łopuszna ; pozdrawiam - Julian
Mógłbyś Julianie podać cytat z owego testamentu dotyczący Sadowskich z Ludyni?
Próbuję polepić więzy tych Sadowskich z Chomentowskimi, Straszewskimi i Paszkowskimi i jakoś nie bardzo mi idzie.
Pozdrawiam
Hubert
-
Sawicki_Julian

Witam Hubert, podaje to o Sadowskim Antonim, gdzieś było też o Ignacym, chyba synu tego Antoniego, ale może wieczorem poszukam więcej ; Julian
Testament z roku 1817 ( 25 stron po polsku z zawijasami ), pradziadek Walenty Sawicki wpłacił w majątkach obligacje na procent 5 od sta, u Ignacego Malczewskiego - Dobra Drochów, Antoniego Sadowskiego - Czostków i Ludynia , Franciszka Dobieckiego- Łopuszno i Rudnickiego w Dobrach - Wólka Kłucka
stan czynny;
Poz. 11- z sumy kapitałowej 10.261 Wiel. Antoniego Sadowskiego Dóbr Ludyni i Czostkowa dziedzica teraźniejszego na tychże Dobrach w Aktach Sandomierskich dnia 30 czerwca 1788 roku zapisanego, od której procent od dnia 24 czerwca 1805 roku, do tego dnia roku 1815 należący i już za pobrany wynosi złotych polskich 4.617, gr. 27
stan ciążący ;
...tejże Wiel. Franciszce Czapieżyńskiej ( córka Walentego S.) na uzupełnienie jej schedy przekazuje jej się do odebrania z kapitału 10.261 złotych polskich u Wiel. Antoniego Sadowskiego na Dobrach Ludyni i Czostkowa jego dziedzicznych hipotekowanego, której to przekazanie też Wiel. Franciszka Czapieżyńska przyjmuje i z całkowicie odebranej schedy Massę rodzicielska kwituje.
Może jeszcze coś znajdę o Sadowskich to tu dopisze - Julian
Ps.- Hubert szukałem Ignacego Sadowskiego, w tym testamencie więcej nie ma o Sadowskich, ale jest około 150 osób, w tym kilku Antonich i kilku Ignaców u dr Marka Minakowskiego obecnie, a na otwarcie strony o Antonim Sadowskim jest jako podstawa źródłowa opis długiej na całą stronę ich genealogi sięgającej chyba do lat 1550, warto tam mieć wejście. Czytałem też kiedyś o Dekanacie Jędrzejowskim, opis księdza Jana Wiśniewskiego i tam chyba też jest coś o Sadowskich - Julian
Testament z roku 1817 ( 25 stron po polsku z zawijasami ), pradziadek Walenty Sawicki wpłacił w majątkach obligacje na procent 5 od sta, u Ignacego Malczewskiego - Dobra Drochów, Antoniego Sadowskiego - Czostków i Ludynia , Franciszka Dobieckiego- Łopuszno i Rudnickiego w Dobrach - Wólka Kłucka
stan czynny;
Poz. 11- z sumy kapitałowej 10.261 Wiel. Antoniego Sadowskiego Dóbr Ludyni i Czostkowa dziedzica teraźniejszego na tychże Dobrach w Aktach Sandomierskich dnia 30 czerwca 1788 roku zapisanego, od której procent od dnia 24 czerwca 1805 roku, do tego dnia roku 1815 należący i już za pobrany wynosi złotych polskich 4.617, gr. 27
stan ciążący ;
...tejże Wiel. Franciszce Czapieżyńskiej ( córka Walentego S.) na uzupełnienie jej schedy przekazuje jej się do odebrania z kapitału 10.261 złotych polskich u Wiel. Antoniego Sadowskiego na Dobrach Ludyni i Czostkowa jego dziedzicznych hipotekowanego, której to przekazanie też Wiel. Franciszka Czapieżyńska przyjmuje i z całkowicie odebranej schedy Massę rodzicielska kwituje.
Może jeszcze coś znajdę o Sadowskich to tu dopisze - Julian
Ps.- Hubert szukałem Ignacego Sadowskiego, w tym testamencie więcej nie ma o Sadowskich, ale jest około 150 osób, w tym kilku Antonich i kilku Ignaców u dr Marka Minakowskiego obecnie, a na otwarcie strony o Antonim Sadowskim jest jako podstawa źródłowa opis długiej na całą stronę ich genealogi sięgającej chyba do lat 1550, warto tam mieć wejście. Czytałem też kiedyś o Dekanacie Jędrzejowskim, opis księdza Jana Wiśniewskiego i tam chyba też jest coś o Sadowskich - Julian
-
Sawicki_Julian

Witam ponownie by temat nie znikł zanim Hubert, czy Jacek który temat założył poczytać może, ale pewnie urlopy są ważniejsze i powrót do świata żyjących jak najbardziej wskazany ; Julian
Ps. - dzisiaj w Ostrowcu św. w Domu Starców grała muzyka, starsi panowie i panie tańczyli, każdy chwalił ten pomysł że choć raz im się od życia coś należy za zamkniętym płotem żelaznym z daleka od rodziny i może zapomniany, jaki to smutny koniec czasami przypadnie na starość ; Julian
Ps. - dzisiaj w Ostrowcu św. w Domu Starców grała muzyka, starsi panowie i panie tańczyli, każdy chwalił ten pomysł że choć raz im się od życia coś należy za zamkniętym płotem żelaznym z daleka od rodziny i może zapomniany, jaki to smutny koniec czasami przypadnie na starość ; Julian
W moim drzewie Piętków mam Sadowskich z parafii Latowicz. W 1833 Piętkowie i Sadowscy powiązali się dwoma małżeństwami-mój prapradziadek Mateusz Piętka 20-01-1833 ozenił się z Katarzyną Sadowską, a siostra Mateusza - Marianna tego samego dnia wyszła za Alojzego Sadowskiego, brata Katarzyny...Takie wesele chciałbym kiedyś przeżyć...
Pozdrawiam-Kostek
--------------------------------------------
Piętka- par. Latowicz, Kołbiel
Karpiński, Defin, Jędrzejczak, Jaszczak - par. Szczawin
--------------------------------------------
Piętka- par. Latowicz, Kołbiel
Karpiński, Defin, Jędrzejczak, Jaszczak - par. Szczawin
-
Bednarczyk_Kamil

Witam,
w swoim drzewie mam 26 Sadowskich, wszyscy pochodzą z parafii Klembów bądź Postoliska. Najstarszy z "moich" Sadowskich to Roch, urodzony około 1760 roku, mój 5xpradziadek. Zmarł w 1820 roku w Mokrej Wsi. Jeżeli kogoś interesują informacje o tej rodzinie proszę o kontakt.
Pozdrawiam, Kamil Bednarczyk.
w swoim drzewie mam 26 Sadowskich, wszyscy pochodzą z parafii Klembów bądź Postoliska. Najstarszy z "moich" Sadowskich to Roch, urodzony około 1760 roku, mój 5xpradziadek. Zmarł w 1820 roku w Mokrej Wsi. Jeżeli kogoś interesują informacje o tej rodzinie proszę o kontakt.
Pozdrawiam, Kamil Bednarczyk.
Pozdrawiam
Kamil Bednarczyk
Kamil Bednarczyk
- historyk1920

Witam !
Odnalazłem dosyć ciekawy wpis , który wprowadził mnie w zakłopotanie! Dotyczy on właśnie nazwiska SADOWSKI zapisany w taki oto sposób : SATTOWSKI .
Moje pytanie dotyczy właśnie tego zapisu, czy to jest te same nazwisko w jakiś sposób zniekształcone , czy są to różne nazwiska tylko i wyłącznie podobnie brzmiące ?
Za odpowiedzi z góry dziękuję - pozdrawiam .
Odnalazłem dosyć ciekawy wpis , który wprowadził mnie w zakłopotanie! Dotyczy on właśnie nazwiska SADOWSKI zapisany w taki oto sposób : SATTOWSKI .
Moje pytanie dotyczy właśnie tego zapisu, czy to jest te same nazwisko w jakiś sposób zniekształcone , czy są to różne nazwiska tylko i wyłącznie podobnie brzmiące ?
Za odpowiedzi z góry dziękuję - pozdrawiam .
- gawroński_maciej

Sadowscy z Mlewa w woj. Kuj-Pom
Mój prapradziadek Teofil Gawroński ożenił się z Katarzyną Sadowską ze wsi Mlewo parafia Kiełbasin niedaleko Torunia, około 1858 roku . poszukuję rodzeństwa Katarzyny i ich potomstwa . Może ktoś trafił na Sadowskich z Mlewa między Toruniem a Kowalewem Pom. .
proszę o kontakt Maciej.
proszę o kontakt Maciej.
Sadowscy z Mlewa w woj. Kuj-Pom
Moja prapraprababcia Salomea Sadowska ur około 1799,żona Bogumiła Katelbacha(ślub w Radzyniu Podlaskim w 1821) była córką Andrzeja Sadowskiego i Rozalii Plucianki.
Tereny Lubelszczyzny .
Tereny Lubelszczyzny .