Programy do drzewa genealogicznego

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

wf161

Post autor: wf161 »

Iwono

wszystko o programie Ages znajdziesz na stronie http://www.daubnet.com/english/ages.html
jako użytkownik (co prawda uzywam go tylko do wydruków i z rzadka do wpisywania danych; według mnie PAF lepiej nadaje sie do wpisywania danych) polecam ten program

Pozdrawiam,
Witek
Awatar użytkownika
lubczyńska-iwona

Sympatyk
Ekspert

Post autor: lubczyńska-iwona »

Dziękuję.Mnie też chodzi o wydruki(dane wprowadzam w PAF,ale wydruki mnie nie satysfakcynują).
Iwona :D
Awatar użytkownika
Grochowicki_Andrzej

Sympatyk

Post autor: Grochowicki_Andrzej »

Spróbuj w Family Tree Maker. Tu raportów jest sporo, wydruki są czytelne ...
Chalabala_Rafał

Sympatyk

Post autor: Chalabala_Rafał »

A czy może ktoś z Was używa PhpGedView i mógłby mi pomóc w imporcie pliku GED? Próbuję zaimportować dane z ponad 700 osobami, a ostatecznie wyświetla się tylko jedna osoba i to z narzuconymi nazwami przez program. Nie wiem jak sobie poradzić, bardzo proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
piotrm1975
Kontakt:

Post autor: piotrm1975 »

Ja wydałem CAŁE 79zł na Drzewo Genealogiczne II w wersji PRO i nie żałuję. Co 2-3 tygodnie są aktualizacje, a jak mam problem to dzwonię i naprawde się starają pomóc (problemy nie z winy programu lecz mojej niewiedzy). I co najważniejsze nie ignorują sugestii co poprawić w programie. A że ma jakieś braki. Pokażcie program doskonały.
Pozdrawiam
Piotr
Chalabala_Rafał

Sympatyk

Post autor: Chalabala_Rafał »

Też aktualnie używam DGII i jestem zadowolony, choć do ideału jeszcze trochę mu brakuje.
Awatar użytkownika
Grochowicki_Andrzej

Sympatyk

I oto właśnie chodzi, żeby wybrać dla siebie taki program, w którym obsługa jest [dla nas] intuicyjna i zadowalająca. Dlatego warto przetestować dema, czy triale i później dopiero zdecydować się na swój właściwy program. Każdy z nas ma inne doświadczenia, potrzeby i ....
Pozdrawiam serdecznie
Andrzej-Maciej
Awatar użytkownika
Grochowicki_Andrzej

Sympatyk

Witam zainteresowanych,

informuję o pojawieniu się nowej wersji polskiego programu:
Drzewo Genealogiczne II 1.3.6.0.
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=1202&t=118
tu można sobie przeczytać o tym programie i ściągnąć do przetestowania.

Natomiast tu:
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=2331&t=118
jest program Brother's Keeper 6.2.52

Pozdrawiam serdecznie
Andrzej-Maciej
Karcz_Łukasz

Post autor: Karcz_Łukasz »

Witam,

przy okazji zachęcam do edycji hasła "program genealogiczny" na Wikipedii - trochę jest już zrobione, ale każda pomoc oczywiście mile widziana :)

Co do swoich doświadczeń, używam darmowego GRAMPSa. Bazę ok. 400 osób obsługuje praktycznie bez opóźnień, mimo dość dużej już w tej chwili ilości dodanych multimediów. Jedyna wada, jaką dostrzegam, to brak przyzwoitego widoku [bo w raportach oczywiście to jest] ekranowego, ujmującego rodziców i wszystkie ich dzieci, Domyślny widok drzewa przodków koncentruje się na jednej linii, bez uwzględnienia rodzeństwa, ale w widokach da się z tym żyć. Poza tym - generalnie bez zastrzeżeń. Jest również polska wersja.

Pozdrawiam,

--
ŁK
Awatar użytkownika
Grochowicki_Andrzej

Sympatyk

Witam,

nowy Family Tree Maker 2008 ma zupełnie inny, zmieniony interfejs !
Tutaj należy zmienić swoje upodobania do poprzednich wersji, ale program też jest intuicyjny.
Bazę danych z poprzednich wersji wczytuje się bez problemu [może wystąpić błąd w polskich literach, ale nie ma problemu w ich poprawie na polskie, np. "3", to jest polskie "ł" itd.].
Jest też kilka nowych raportów, których nie było w poprzednich wersjach.
No i oczywiście bez problemu instaluje się w Viście.

Pozdrawiam serdecznie
pjaw

Poprawny schemat drzewa genealogicznego

Post autor: pjaw »

Witam,
Ostatnio pomyślałem o tym aby wykonać drzewo genealogiczne mojej rodziny. Zacząłem przeszukiwać internet i niestety nie znalazłem odpowiadającej mi strony z wygodnym interfejsem i dużymi możliwościami. Dlatego sam postaram się stworzyć takie drzewo.
Czy istnieją jakieś zasady dotyczące tworzenia takiego drzewa? Ja wyobrażam sobie że na drzewie można zapisać takie informacje o danej osobie jak:
0. imie, nazwisko
1. kto byl ojcem, matka
2. jakie dana osoba miala dzieci
3. kiedy sie urodzila, kiedy zmarla
4. miejsce urodzenia

I mam parę pytań w związku z tym:
0. jakie jeszcze dane warto umiescic na drzewie?
1. jak przedstawić na drzewie że dana osoba żyła na danym terenie? Bo mogła się urodzić w Polsce a większość życia spędzić poza krajem...
2. jak przedstawia sie na drzewie to ze ktos mial wiele żon/mężów i że z każdego z tych związków powstały inne dzieci
3. I NAJWAZNIEJSZE PYTANIE: Jak narysować na drzewie to że ojciec z własną córką mieli dziecko?! (u mnie w rodzinie to się nie zdarzyło, ale chciałem również tworzyć drzewa monarchów, albo starożytnych, a tam mogło dojść do czegoś takiego)

z góry dziękuje za pomoc
Awatar użytkownika
Lipnik.F.Turas

Sympatyk

Post autor: Lipnik.F.Turas »

Trudno powielać stare posty o programach do katalogowania
przodków. Polecam program Ages w wersji 1.31

Kiedyś -,,Komputer swiat" -gazeta zrobił ranking i wydał płytę z kikoma najlepszymi

tu namiary na Ages

http://www.daubnet.com/english/ages.html
janek fturas

tu inne programy

http://www.komputerswiat.pl/download/in ... Geneologia

tu namiary na gazetę numer07/2007
jest dostępna jeszcze w sklepie internetowym

http://www.komputerswiat.pl/ks/archiwum/ks0707cd.html

Jan fturas
Ostatnio zmieniony pt 23 lis 2007, 02:12 przez Lipnik.F.Turas, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Post autor: Fronczak_Waldemar »

To trochę przypomina próbę ponownego wymyślenia koła :)
Genealogia przez setki lat wypracowała określone zasady budowania drzew genealogicznych. Są one różne w zależności od zakresu informacji, układu graficznego, sposobu numeracji itd. Różnice dotyczą też tradycji. Nieco inaczej wygląda to na gruncie anglo-amerykańskim, a inaczej na kontynencie.
Generalnie w Polsce, jako normę stosujemy konwencję przyjętą przez profesora Dworzaczka w jego Genealogii (Warszawa 1959).
Odsyłam w tym względzie do pracy Rafała T. Prinke "Poradnik genealoga amatora". Tam w sposób przystępny wyjaśnione są sposoby budowy drzew genealogicznych i omówione są ich różne rodzaje.
Również Małgorzata Nowaczyk w swojej książce "Poszukiwanie przodków" omawia ten problem.
Obie pozycje można dostać w księgarniach.
To zbyt obszerny materiał, aby można było tu na forum dokonać jego omówienia.
Praktyczne drzewa można zobaczyć choćby w publikacjach dotyczących genealogii Piastów czy Jagiellonów, dostępne w każdej bibliotece.
Jeśli chodzi o dostępność w internecie, to nie mam zbyt dobrego zdania. Zazwyczaj programy webowe są skierowane do amatorów i to bardzo amatorskich. Lepiej wybrać specjalistyczne programy genealogiczne.
I tu jest problem, bo jeśli jest dobry program do grafiki, to kuleje jako baza danych. I odwrotnie. Najlepiej stosować dwa programy współpracujące w płaszczyźnie GEDCOM.
Osobiście komputer i oprogramowanie traktuję jako element wspomagający. Podstawę stanowi dla mnie papier. Na nim gromadzę wszystkie dane. Internet jest niestety jeszcze daleko za bibliotekami i archiwami. To że coś nie występuje w sieci, to nie znaczy, że tego nie ma.
Jest w książkach.
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
pjaw

Post autor: pjaw »

Dziękuje za waszą pomoc

pozdrawiam
tobiaszboksik

Sympatyk

Drzewo genealogiczne - problem

Post autor: tobiaszboksik »

W jaki sposób przy tworzeniu drzewa genealogicznego w formie graficznej należy przedstawić następującą sytuację:

Między osobami wywodzącymi się z różnych linii (bocznych? - ich pradziadowie byli rodzonymi braćmi) zostało zawarte małżeństwo. Z tego związku urodziło się dziecko. Następnie osoby te rozwiodły się , kobieta wróciła do swego panieńskiego nazwiska, zaś mężczyzna zawarł ponownie związek małżeński i narodziły się dalsze dzieci.

Czy istnieją w tej materii zasady i jak należy postąpić w opisanym wypadku? Przy której linii należy umieścić ten związek – żony czy męża i jak ma wyglądać ta druga?
Proszę o pilną pomoc.

javascript:emoticon(':?:')
Question
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”