szlachcice ze Srocka Porczyński - Golygowski
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen
- JACEK_WINKIEL

Re: szlachcice ze Srocka Porczyński - Golygowski
Witam wszyskich
Ja z kolei szukam związku Dąbrowskich ur. w Parafii Koziegłowy z Dąbrowskimi z prafii Srockiej.
Józef Antoni Dąbrowski ur. 1796 - w Markowicach parafia Koziegłowy.Przebywał na terenie Rzepek, Żeromina. Niektórzy z Dąbrowskich zawierali związki małżęńskie z Rzepeckimi, Gołygowskimi. Dabrowscy zamieszkiwali w Wodzinku, Gołygowie. Natomiast moje pytanie dotyczy kwestii czy ktoś z Państwa orientuje się czy zachowały sie księgi urodzeń z parafii w Srocku z 1754 r. lub jakie ksiegi wogóle się zachowały pomiędzy 1750 r. 1760 r.
Ja z kolei szukam związku Dąbrowskich ur. w Parafii Koziegłowy z Dąbrowskimi z prafii Srockiej.
Józef Antoni Dąbrowski ur. 1796 - w Markowicach parafia Koziegłowy.Przebywał na terenie Rzepek, Żeromina. Niektórzy z Dąbrowskich zawierali związki małżęńskie z Rzepeckimi, Gołygowskimi. Dabrowscy zamieszkiwali w Wodzinku, Gołygowie. Natomiast moje pytanie dotyczy kwestii czy ktoś z Państwa orientuje się czy zachowały sie księgi urodzeń z parafii w Srocku z 1754 r. lub jakie ksiegi wogóle się zachowały pomiędzy 1750 r. 1760 r.
Dzien dobry,
Chrzty z parafii Srock od 1756 roku juz sa w Genetece.
Moi przodkowie Swierczynscy z Dabrowki i Golygowa sa tez spokrewnieni z Golygowskimi, Porczynskimi i Dabrowskimi z tej parafii.
Dabrowscy z parafii Srock - moze wies Dabrowka w parafii Srock ?
Pozdrawiam,
Bozenna
Moi przodkowie Swierczynscy z Dabrowki i Golygowa sa tez spokrewnieni z Golygowskimi, Porczynskimi i Dabrowskimi z tej parafii.
Pozdrawiam,
Bozenna
-
gregorian76

Również mam nazwisko Dąbrowska, powiązani są z Porczyńskimi poprzez Popiewskich i Fijarskich.Bozenna pisze:Dzien dobry,
Pozdrawiam,
Bozenna
Proszę o bezpośredni kontakt w sprawie wymiany danych.
Grzegorz
https://dgmojejrodziny.blogspot.com/
https://dgmojejrodziny.blogspot.com/
-
kulik_agnieszka

Lutosławscy i Koryccy też 
Tak jak na Mazowszu, do którego domu nie wejdziesz to tam ciotka.

Tak jak na Mazowszu, do którego domu nie wejdziesz to tam ciotka.
-
Dąbrowska_Danuta

Dzień dobry
Szukam osób, które w drzewie mają Porczyńskich z Wodzina.
Pozdrawiam
Danuta
Szukam osób, które w drzewie mają Porczyńskich z Wodzina.
Pozdrawiam
Danuta
Mam w swoim drzewie Macieja Porczyńskiego (1760-1826) Podleśniczego Borów Narodowych stanu szlacheckiego syna Jakuba ur.w 1719 w Srocku i Marianny z Wodzina . Prawdopodobnie rodzicami Jakuba byli Adam i Marianna.
Jedną z córek Macieja była Bogumiła (w niektórych aktach Teofila), która w roku 1840 poślubiła w Rzgowie Wawrzyńca Salskiego (rodzonego brata mego prapradziadka Mateusza Rocha Salskiego). Ich synem był Józef Salski Powstaniec Styczniowy poległy w bitwie pod Dobrą.
Jedną z córek Macieja była Bogumiła (w niektórych aktach Teofila), która w roku 1840 poślubiła w Rzgowie Wawrzyńca Salskiego (rodzonego brata mego prapradziadka Mateusza Rocha Salskiego). Ich synem był Józef Salski Powstaniec Styczniowy poległy w bitwie pod Dobrą.
-
Dąbrowska_Danuta

O mój Maciej:)
Miał też córkę Ludwikę, w moim drzewie.
Piszę prywatną wiadomość, proszę o kontakt.
Miał też córkę Ludwikę, w moim drzewie.
Piszę prywatną wiadomość, proszę o kontakt.
Moje poszukiwania w ostatnich dniach wykazały, że Porczyńscy to niekoniecznie linia poboczna w moim drzewie. Kluczem jest Matka Bronisława Salskiego mego pradziadka, której autentyczność muszę ustalić. Być może mój pradziadek jest synem Bronisławy Salskiej, córki Wawrzyńca i Bogumiły (Teofili) Porczyńskiej, a nie jak dotąd uważałem Bronisławy żony Mateusza Salskiego. Oznaczałoby to,że Maciej to też mój poczwórny pradziadek. Może ktoś zna odpowiedź na tę zagadkę. W akcie urodzenia Bronisława ojciec jest NN, a matka to Bronisława Salska. Istniały wtedy w Warszawie przynajmniej dwie Bronisławy Salskie ale rodzinnie skoligacone.