Porozmawiajmy o książkach
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Po co zaraz kupować. Można wypożyczyć. Proszę odwiedzić Miejską Bibliotekę w Gdyni. W siedleckiej bibliotece jest ta pozycja, ale do Siedlec z Gdyni to spora odległość.
Narodowe Siły Zbrojne na Podlasiu. T. 1 : materiały posesyjne / red. Mariusz Bechta, Leszek Żebrowski. - 1997.
Narodowe Siły Zbrojne na Podlasiu. T. 2 : W walce z systemem komunistycznym w latach 1944-1952 / red. Mariusz Bechta, Leszek Żebrowski. - 1998
Pozdrawiam - Pasik Krzysztof
Narodowe Siły Zbrojne na Podlasiu. T. 1 : materiały posesyjne / red. Mariusz Bechta, Leszek Żebrowski. - 1997.
Narodowe Siły Zbrojne na Podlasiu. T. 2 : W walce z systemem komunistycznym w latach 1944-1952 / red. Mariusz Bechta, Leszek Żebrowski. - 1998
Pozdrawiam - Pasik Krzysztof
Jolanto,
nawiązując do listów Włodzimierza i Krzysztofa, dodam.
Jeżeli chodzi o zakup książki to spróbuj pod adresem: NSR P.O.BOX 143, 21-500 Biała Podlaska, ewentualnie e-mail: nsr@pf.pl.
Tu > odsyłacz < natomiast znajdziesz więcej informacji (zawartość tomu oraz recenzję Marka Jerzmana w "Słowo Podlasia", nr 48(921), 2-8 grudnia 1997) na temat samej książki: Bechta Mariusz, Żebrowski Leszek (red.), Narodowe Siły Zbrojne na Podlasiu, tom I, Materiały posesyjne, Związek Żołnierzy Narodowych Sił Zbrojnych, Siedlce 1997, ss. 299. ISBN 83-903124-6-8. Przypisy, indeks nazwisk i pseudonimów, indeks nazw geograficznych, geograficzno-politycznych, ilustracje, faksymilia, mapy.
Materiały z sesji popularnonaukowej "XII Okręg NSZ w walce o Wielką Polskę z dwoma okupantami" zorganizowanej w Siedlcach 15 września 1996 roku.
Z zakupem może być już trudno lecz książka powinna znajdować się w czytelni Biblioteki Pedagogicznej im. Heleny Radlińskiej w Siedlcach i może pomoże Tobie ktoś mieszkający w Siedlcach (Krzyś?), w pobliżu lub dojeżdżający do Siedlec „na nauki”? Jest tam kilka szkół wyższych.
Pozdrawiam serdecznie –
Virg@
nawiązując do listów Włodzimierza i Krzysztofa, dodam.
Jeżeli chodzi o zakup książki to spróbuj pod adresem: NSR P.O.BOX 143, 21-500 Biała Podlaska, ewentualnie e-mail: nsr@pf.pl.
Tu > odsyłacz < natomiast znajdziesz więcej informacji (zawartość tomu oraz recenzję Marka Jerzmana w "Słowo Podlasia", nr 48(921), 2-8 grudnia 1997) na temat samej książki: Bechta Mariusz, Żebrowski Leszek (red.), Narodowe Siły Zbrojne na Podlasiu, tom I, Materiały posesyjne, Związek Żołnierzy Narodowych Sił Zbrojnych, Siedlce 1997, ss. 299. ISBN 83-903124-6-8. Przypisy, indeks nazwisk i pseudonimów, indeks nazw geograficznych, geograficzno-politycznych, ilustracje, faksymilia, mapy.
Materiały z sesji popularnonaukowej "XII Okręg NSZ w walce o Wielką Polskę z dwoma okupantami" zorganizowanej w Siedlcach 15 września 1996 roku.
Z zakupem może być już trudno lecz książka powinna znajdować się w czytelni Biblioteki Pedagogicznej im. Heleny Radlińskiej w Siedlcach i może pomoże Tobie ktoś mieszkający w Siedlcach (Krzyś?), w pobliżu lub dojeżdżający do Siedlec „na nauki”? Jest tam kilka szkół wyższych.
Pozdrawiam serdecznie –
Virg@
Poszukuję poniższych pozycji, Czy ktoś jest może w posiadaniu tych książek?
Ksie̜gi robocizn chłopów z dóbr pszczyńskich z 1764 roku
Autorzy Leszek Wiatrowski
Księga sądowa państwa żywieckiego 1681-1773, Issues 57-61
Księga ślubów parafii radzionkowskiej z lat 1801-1850
Autorzy Zbigniew Kwaśny
Pozdrawiam
Damian Jureczko
Ksie̜gi robocizn chłopów z dóbr pszczyńskich z 1764 roku
Autorzy Leszek Wiatrowski
Księga sądowa państwa żywieckiego 1681-1773, Issues 57-61
Księga ślubów parafii radzionkowskiej z lat 1801-1850
Autorzy Zbigniew Kwaśny
Pozdrawiam
Damian Jureczko
Bardzo dziekuje Włodkowi, Krzysiowi i Virgo za rady
Pozycje juz zamówilam poprzez wypozyczalnie miedzybiblioteczna.
Jak sie napisze lub mowi o swoich oczekiwaniach to i "wpadnie sie" na pomysl rozwiazania, czasami tak bardzo oczywisty
Oczekuje przeslania ksiazki niedostepnej juz na rynku ksiegarskim i jak napisal mi jeden z autorow: nie przewiduja na razie wznowienia
pozdrawiam serdecznie
Jolanta
Jak sie napisze lub mowi o swoich oczekiwaniach to i "wpadnie sie" na pomysl rozwiazania, czasami tak bardzo oczywisty
Oczekuje przeslania ksiazki niedostepnej juz na rynku ksiegarskim i jak napisal mi jeden z autorow: nie przewiduja na razie wznowienia
pozdrawiam serdecznie
Jolanta
- Dławichowski

- Kontakt:
Dzień dobry!
Wątek jak najbardziej godny stałego utrzymania na forum.
MAŁY SŁOWNIK ZAGINIONEJ POLSZCZYZNY pod red. Felicji Wysockiej; Krakow 2003
SŁAWETNI I URODZENI - Krystyna Zienkowska Warszawa 1976
DOBRA SZLACHECKIE W POWIECIE TYKOCIŃSKIM - Marian Butkiewicz - Lublin 1998
poleca:
Krzycho z Koszalina
Wątek jak najbardziej godny stałego utrzymania na forum.
MAŁY SŁOWNIK ZAGINIONEJ POLSZCZYZNY pod red. Felicji Wysockiej; Krakow 2003
poleca:
Krzycho z Koszalina
O mnie:
http://www.dlawich.pl/
-
SylwiaWitalinska

Serdecznie witam!
Pilnie poszukuje pozycji książkowej autora - Tadeusz Dubicki "Wojsko Polskie w Rumunii w latach 1939-1941"
Może ktoś z forumowiczów mógłby mi odstąpić ?
Bardzo chciałabym tę książke przekazać synowi brata mojego ojca,gdyż jest w niej o Nim wzmianka i szczegółowo opisane losy Polaków,którzy w owym czasie się tam znależli.
Serdecznie pozdrawiam i oczekuje pomocy
SylwiaWitalinska
Pilnie poszukuje pozycji książkowej autora - Tadeusz Dubicki "Wojsko Polskie w Rumunii w latach 1939-1941"
Może ktoś z forumowiczów mógłby mi odstąpić ?
Bardzo chciałabym tę książke przekazać synowi brata mojego ojca,gdyż jest w niej o Nim wzmianka i szczegółowo opisane losy Polaków,którzy w owym czasie się tam znależli.
Serdecznie pozdrawiam i oczekuje pomocy
SylwiaWitalinska
Dzień Dobry Drogi Krzysztofie,Dławichowski pisze:MAŁY SŁOWNIK ZAGINIONEJ POLSZCZYZNY pod red. Felicji Wysockiej; Krakow 2003
poleca:
Krzycho z Koszalina
wierzę Ci na słowo, bo zwyczajnie łatwowierna jestem, iż podane przez Ciebie pozycje godne są polecenia, lecz jestem ciekawa co takiego jest urzekającego lub wyjątkowego w „Małym słowniku zaginionej polszczyzny”, pod red. Felicji Wysockiej, czego nie mogą zastąpić dostępne w Internecie: ośmiotomowy Słownik języka polskiego, ułożony pod red. Jana Karłowicza, Adama Kryńskiego i Władysława Niedźwiedzkiego; Słownik Staropolski; Słownik języka polskiego XVII I 1. Połowy XVIII wieku oraz Encyklopedia staropolska Zygmunta Glogera - razem wzięte?
Albo, którzy to sławetni i urodzeni, bohaterami książki Krystyny Zienkowskiej są?
Nie sądzisz, Krzysztofie, iż sama „wyliczanka” to troszeczkę za mało (ambitne i fascynujące)? Tym bardziej, że opowiadasz się za stałym utrzymaniem tego tematu na Forum.
Pozdrawiam serdecznie –
Virg@
- Dławichowski

- Kontakt:
Dzień dobry!
Jestem wielkim enuzjastą bezpośredniego kontaktu z książką (taka wada bibliotekarza). Kupuję wszystkie ksiażki genealogiczne, biograficzne itp. o których istnieniu wiem i uznam za warte wydania grosza).
Tak więc wyliczanka ma dla mnie sens.
Jeżeli kogoś dany tutuł zainteresuje - wpisuje go do wyszukiwarki Allegro i... już wie, co w danej pozycji jest, a niekiedy zna nawet spis treści.
Natomiast wpisanie w tym wątku postu o tematyce - szukam jest chybionym czyba pomysłem.
Ośmielę się więc podać kilka innych pozycji, których znajomość, oraz samozaparcie pozwoliło mi dotrzeć do końca mego drzewa genealogicznego, czyli do roku 1610.
Jak taki koniec wygląda? Ciekawe - prawda? Ale to już inny watek. Powróćmy do rzeczy:
KRÓTKI FRAGMENT DZIEJÓW RODU - Janusz Przybysz Poznań 1981
DAWNI WIELKOPOLANIE NA CO DZIEŃ I OD ŚWIĘTA - J.Iwańska i M.Rezler - Poznań 1997
ŻYCIORYSY POKORNYCH - Wojciech Wieczorek - Warszawa 2007
WSPOMNIENIA MEGO ŻYCIA - Antoni Mańkowski - Warszawa 1997
PAMIĘTNIK ZDEKLASOWANEGO SZLACHCICA - Seweryn Łusakowski - Warszawa 1952
Poleca:
Krzycho z Koszalina
acha - "Słownikiem zaginionej polszczyzny" często podpiera sie "Jan Chryzostom Przydomek" wyjaśniając czytelnikom "Angory" etymologię tego czy innego nazwiska.
Jestem wielkim enuzjastą bezpośredniego kontaktu z książką (taka wada bibliotekarza). Kupuję wszystkie ksiażki genealogiczne, biograficzne itp. o których istnieniu wiem i uznam za warte wydania grosza).
Tak więc wyliczanka ma dla mnie sens.
Jeżeli kogoś dany tutuł zainteresuje - wpisuje go do wyszukiwarki Allegro i... już wie, co w danej pozycji jest, a niekiedy zna nawet spis treści.
Natomiast wpisanie w tym wątku postu o tematyce - szukam jest chybionym czyba pomysłem.
Ośmielę się więc podać kilka innych pozycji, których znajomość, oraz samozaparcie pozwoliło mi dotrzeć do końca mego drzewa genealogicznego, czyli do roku 1610.
Jak taki koniec wygląda? Ciekawe - prawda? Ale to już inny watek. Powróćmy do rzeczy:
KRÓTKI FRAGMENT DZIEJÓW RODU - Janusz Przybysz Poznań 1981
DAWNI WIELKOPOLANIE NA CO DZIEŃ I OD ŚWIĘTA - J.Iwańska i M.Rezler - Poznań 1997
ŻYCIORYSY POKORNYCH - Wojciech Wieczorek - Warszawa 2007
WSPOMNIENIA MEGO ŻYCIA - Antoni Mańkowski - Warszawa 1997
PAMIĘTNIK ZDEKLASOWANEGO SZLACHCICA - Seweryn Łusakowski - Warszawa 1952
Poleca:
Krzycho z Koszalina
acha - "Słownikiem zaginionej polszczyzny" często podpiera sie "Jan Chryzostom Przydomek" wyjaśniając czytelnikom "Angory" etymologię tego czy innego nazwiska.
O mnie:
Krzysztofie,Krzysztof Dławichowski pisze: [...] Natomiast wpisanie w tym wątku postu o tematyce - szukam jest chybionym chyba pomysłem. [...]
Krzycho z Koszalina
całkowicie się tym razem z Tobą, jako inicjatorka tego tematu, zgadzam. Lecz co zrobić? To chyba byłaby rola i zadanie moderatora Forum, gdyby taki istniał, nie sądzisz?
Pozdrawiam serdecznie –
Virg@
- Kaczmarek_Aneta

Wspaniała sprawa z tym projektem WYCZERPANE.PL, dająca przynajmniej nadzieję.
„Szukasz tytułu, nigdzie nie możesz go znaleźć?
Wypełnij poniższe pola a postaramy się wkrótce umieścić go na liście publikacji wyczerpanych.”
Wypełniłam formularz: „Poszukiwany tytuł wyczerpany” dla jednej z wielu od dawna poszukiwanych pozycji. Dane te zostały dopisane do bazy danych książek poszukiwanych, a ja jestem pełna optymizmu.
Łączę pozdrowienia, szczególnie serdeczne dla Anetki, która (jak otrzymam książkę) ma u mnie dużą porcję lodów z ewentualną zamianą na ciacho ogromne –
Virg@
„Szukasz tytułu, nigdzie nie możesz go znaleźć?
Wypełnij poniższe pola a postaramy się wkrótce umieścić go na liście publikacji wyczerpanych.”
Wypełniłam formularz: „Poszukiwany tytuł wyczerpany” dla jednej z wielu od dawna poszukiwanych pozycji. Dane te zostały dopisane do bazy danych książek poszukiwanych, a ja jestem pełna optymizmu.
Łączę pozdrowienia, szczególnie serdeczne dla Anetki, która (jak otrzymam książkę) ma u mnie dużą porcję lodów z ewentualną zamianą na ciacho ogromne –
Virg@
- Kaczmarek_Aneta

Lidziu, Tomku
jak skorzystam z Waszych słodkich propozycji, to od stołu nie wstanę...
Kiedyś na GenPolu poruszaliśmy już problem wyczerpanych tytułów – na piedestał poszła oczywiście lektura obowiązkowa, czyli Genealogia Dworzaczka i była mowa o tej stronie (odkrył ją Grzegorz), zresztą sami poczytajcie:
http://www.genpol.com/index.php?name=PN ... dworzaczka
A z ciekawości zapytam: jakie książki warte reprintu zgłosiliście lub zamierzacie zgłosić ?
Pozdrawiam serdecznie,
Aneta
jak skorzystam z Waszych słodkich propozycji, to od stołu nie wstanę...
Kiedyś na GenPolu poruszaliśmy już problem wyczerpanych tytułów – na piedestał poszła oczywiście lektura obowiązkowa, czyli Genealogia Dworzaczka i była mowa o tej stronie (odkrył ją Grzegorz), zresztą sami poczytajcie:
http://www.genpol.com/index.php?name=PN ... dworzaczka
A z ciekawości zapytam: jakie książki warte reprintu zgłosiliście lub zamierzacie zgłosić ?
Pozdrawiam serdecznie,
Aneta
Anetko,
nie martw się na zapas, może wcale książki mi nie prześlą. A jak prześlą to podzielisz moją radość, a z Tomkiem się ciastkiem ogromnym. Na szczęście panowie są łasi na słodycze
, więc to nie będzie dla Niego poświęceniem ogromnym.
A tak w ogóle, to poszukuję różnych książek, lecz na początek wypełniłam formularz dla ostatniej [url=http://www.album_foto.republika.pl/start/ogloszenia.html]z wymienionych pozycji[/url].
Równie serdecznie pozdrawiam –
Lidia
nie martw się na zapas, może wcale książki mi nie prześlą. A jak prześlą to podzielisz moją radość, a z Tomkiem się ciastkiem ogromnym. Na szczęście panowie są łasi na słodycze
A tak w ogóle, to poszukuję różnych książek, lecz na początek wypełniłam formularz dla ostatniej [url=http://www.album_foto.republika.pl/start/ogloszenia.html]z wymienionych pozycji[/url].
Równie serdecznie pozdrawiam –
Lidia
Droga Lidio, zajrzyj pod te linki:Virg@ pisze:A tak w ogóle, to poszukuję różnych książek, lecz na początek wypełniłam formularz
Sejm i Senat RP 1928-1933
Parlament Rzeczypospolitej Polskiej 1919-1927
---
Pozdrawiam,
Konrad