Nazwisko: Szymańska
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
-
Bożena_Prymus

-
Janiszewska_Janka

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 19:04 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Szymanski_Piotr
Dzień dobry
Szukam wszelkich informacji dot. Franciszka Szymańskiego (parafia prawdopodobnie Pałuki. woj Mazowieckie) i jego żony Marianny. Mam problem z ustaleniem nazwiska panieńskiego. Z informacji jakie posiadam wynika, że syn Franciszka - Jan Szymański był potrójnie żonaty i rubryce "rodzice" widnieją trzy wersje nazwiska matki.
Franciszek Szymański i Marianna Krupiecka
Franciszek Szymański i Marianna Kruszewska
Franciszek Szymański i Marianna Krupecka
Będę wdzieczny za każdą datę czy informację
Szukam wszelkich informacji dot. Franciszka Szymańskiego (parafia prawdopodobnie Pałuki. woj Mazowieckie) i jego żony Marianny. Mam problem z ustaleniem nazwiska panieńskiego. Z informacji jakie posiadam wynika, że syn Franciszka - Jan Szymański był potrójnie żonaty i rubryce "rodzice" widnieją trzy wersje nazwiska matki.
Akt urodzenia Jana Szymańskiego nr 45:Szymanski_Piotr pisze:Dzień dobry
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 1742&y=120
Jan urodził się w 1873 roku w Morawce w parafii Ciemniewko.
Prześledziłam metryki małżeństwa Jana i w każdym jest nazwisko matki Krupecka - osoby indeksujące różnie odczytywały to nazwisko stąd te rozbieżności.
Pozdrawiam
Ola
-
Szymanski_Piotr
-
Arek_Bereza

-
Szymanski_Piotr
Dziękuję bardzo Pani Olu. Zajmę się tłumaczeniem aktu i mam nadzieję że ruszę z miejsca 
Mogę zapytać jak udało się pani dotrzec do aktu zgonu Franciszka Szymańskiego?? Wyszukiwarka genealodzyzy.genetyka. nie znajduje tego aktu. Czyżby trzeba szukać w metrykach po datach i samemu dochodzić do aktów po nitce do kłębka?
Znalazła pani metrykę urodzenia Jana Szymańskiego. Mogę prosić o pomoc w znalezieniu metryki zgonu wyżej wymienionego Jana?
A co do familysearch panie Arku, wyszukiwarka jest bardzo rozbudowana jednak nie jestem w stanie znaleźć aktu ślubu Krupeckiej Marianny. Ale jestem w trakcie poznawania strony i możliwe że znajdę tam jakieś szczegóły. Dziękuję tak czy inaczej.
Mogę zapytać jak udało się pani dotrzec do aktu zgonu Franciszka Szymańskiego?? Wyszukiwarka genealodzyzy.genetyka. nie znajduje tego aktu. Czyżby trzeba szukać w metrykach po datach i samemu dochodzić do aktów po nitce do kłębka?
Znalazła pani metrykę urodzenia Jana Szymańskiego. Mogę prosić o pomoc w znalezieniu metryki zgonu wyżej wymienionego Jana?
A co do familysearch panie Arku, wyszukiwarka jest bardzo rozbudowana jednak nie jestem w stanie znaleźć aktu ślubu Krupeckiej Marianny. Ale jestem w trakcie poznawania strony i możliwe że znajdę tam jakieś szczegóły. Dziękuję tak czy inaczej.
-
Arek_Bereza

Panie Piotrze (choć my tu na TY zwykle jesteśmy ale wolna wola),
Wyszukiwarki są na bazie indeksów, nie ma indeksów nie ma danych w bazie. Proces trwa i szybko się nie skończy.
Kluczem jest akt zgonu Marianny. Widzi Pan gdzie Ola znalazła AZ Franciszka ? tam będzie AZ Marianny ? Nie w indeksach (geneteka), bo tam tego jeszcze nie ma ale w ksiegach (metryki).
Uprzedzam, że bez tego AZ poszukiwanie ślubu będzie szukaniem igły w stogu siana (szkoda zdrowia). Znalezienie AZ poskutkuje znalezieniem AM w ciągu 15 minut (po zapoznaniu się z działaniem familysearch, dostępnym po zalogowaniu - tylko tam znalazłem pożądane akta online).
Wyszukiwarki są na bazie indeksów, nie ma indeksów nie ma danych w bazie. Proces trwa i szybko się nie skończy.
Kluczem jest akt zgonu Marianny. Widzi Pan gdzie Ola znalazła AZ Franciszka ? tam będzie AZ Marianny ? Nie w indeksach (geneteka), bo tam tego jeszcze nie ma ale w ksiegach (metryki).
Uprzedzam, że bez tego AZ poszukiwanie ślubu będzie szukaniem igły w stogu siana (szkoda zdrowia). Znalezienie AZ poskutkuje znalezieniem AM w ciągu 15 minut (po zapoznaniu się z działaniem familysearch, dostępnym po zalogowaniu - tylko tam znalazłem pożądane akta online).
Udało się dotrzeć w bardzo prosty sposób.Szymanski_Piotr pisze: Mogę zapytać jak udało się pani dotrzec do aktu zgonu Franciszka Szymańskiego?? Wyszukiwarka genealodzyzy.genetyka. nie znajduje tego aktu. Czyżby trzeba szukać w metrykach po datach i samemu dochodzić do aktów po nitce do kłębka?
Widzę że jesteś początkujący więc niestety, ale trzeba samemu próbować i kilku rzeczy się nauczyć. Im więcej sam rzeczy znajdziesz - tym większą będziesz mieć frajdę
Zasugerowałam się tym, co drogi Piotrze napisałeś na początku czyli parafia Pałuki.
Wybierając w genetyka.genealodzy.pl wszystko po kolei (tzn. województwo i parafię) i klikając przycisk "wyszukaj" pojawia nam się na zielono pewien zakres - oznacza on zindeksowane lata (cyfry pod spodem).
Jak widać w zgonach w parafii Pałuki zindeksowane są lata 1781-1900 i 1916-1936 (późniejszych lat nie ma ze względu na przepisy - ochrona danych osobowych; RODO). Czyli brakuje od 1901 do 1915.
W Twoim przypadku brakujące lata można znaleźć w metryki.genealodzy.pl (Pałuki do 1911 roku) a także tak jak pisał wcześniej Arek na stronie Familyserach (Pałuki do 1913 roku) - metryki z Pałuk dostępne są na jeszcze jednej stronie Metryki.Genbaza.pl
Z tego co widzę wszędzie lat 1914-1915 brak - ale one Ci nie są potrzebne.
Powracając do zakresu - zaczęłam przeglądać na stronie metryki.genealodzy.pl tych lat których brak... nie przeglądam kartki po kartce.
Zauważ, że po wybraniu Pałuk a także roku i interesujących Cię metryk (np. zgonu) pojawiają się pliki z cyframi, na końcu zamiast cyfr jest "SkZ" - to alfabetyczna lista osób, które zmarły w wybranym roku.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 2330&y=666
Nazwisko "Szymański" jest 6 od końca. Przy każdym nazwisku masz cyfry, które świadczą, który to akt - przy Franciszku akt 34.
Podobnie możesz szukać na FamilySearch - zgony przeważnie są na końcu ksiąg - tak samo i listy osób. W księgach znajdujesz Mariannę na liście i cofasz się do tego numerku w zgonach, który był podany obok jej nazwiska.
Jan Szymański urodził się 1873 roku. Nie wiem kiedy i gdzie zmarł, a parafia Pałuki jest zindeksowana do 1936 roku. Późniejszych lat nigdzie nie znajdziesz. Chyba, że wybierzesz się na cmentarz i sam poszukasz grobu to się dowiesz kiedy zmarłSzymanski_Piotr pisze: Znalazła pani metrykę urodzenia Jana Szymańskiego. Mogę prosić o pomoc w znalezieniu metryki zgonu wyżej wymienionego Jana?
Mam nadzieję że troszkę rozjaśniłam
Powodzenia!
też nie lubie jak ktoś mi mówi na Pani - jakoś tak staro się czujęArek_Bereza pisze: (choć my tu na TY zwykle jesteśmy ale wolna wola),
Pozdrawiam
Ola