Dobrzechów
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
JBlazejowska

Re: Poszukuję DOBRZECHÓW
Pani Elu! Zaparło mi dech !!! Dziękuję! Przeglądnę i z pewnoscią się odezwę. Jasia
-
mmaziarski

Podtrzymuję ,że trzeba skorzystać z USC w Wiśniowej.,
W parafii Dobrzechów księga ślubów z Różanki kończy się w 1889 roku.
W USC jest od 1890.
MM
W parafii Dobrzechów księga ślubów z Różanki kończy się w 1889 roku.
W USC jest od 1890.
MM
MMaziarski
-
JBlazejowska

Serdecznie dziękuję. Postaram się jeszcze raz poszukać w Wiśniowej.Jasia
-
JBlazejowska

Dziękuję za wszelką pomoc. Znalazłam wiadomości, o których nie wiedzieliśmy. Wciąż jednak nie mogę znaleźć żadnej adnotacji ,dot. Andrzeja Błażejowskiego, gdzie i kiedy zmarł. Błażejowska
-
JBlazejowska

Czekam na info z USC Wiśniowa.JBLAZEJOWSKA pisze:Dziękuję za wszelką pomoc. Znalazłam wiadomości, o których nie wiedzieliśmy. Wciąż jednak nie mogę znaleźć żadnej adnotacji ,dot. Andrzeja Błażejowskiego, gdzie i kiedy zmarł. Błażejowska
-
Smoczyńska_Magdalena
Re: Poszukuję DOBRZECHÓW RÓŻANKA
mmaziarski pisze:Zakończyłem indeksację chrztów.
Wyciągnąłem nazwiska oznaczone jako Nobilis lub Generosus.
Oto one:
Burlewicz,Baszczewicz,Bleszeński,Bobrownicki,Bylczynski,Bzowski,Crosby,Beth,
Chronowski,Ciesielski,Cybulski, Dembicki, Dobrowolski, Dydyński,Dulęba,Dobrzański,
Federowski,Fredro,Fabiański,Gawlicki,Gajewski, Godaczewski,Górski,Grudziński,
Gutowski,Gostficki,Hordyński,Jakubowski,Iwelski,Jezierski,Koźmian,
Kaczkowski,Kiernicki,Kisielowski,Kłosiński,Kozłowski,Kopciński,Kordaszewski,Kulczykowski,Kustrzycki,
Lubański,Łazowski,Ławrowski,Moszczyński,
Maciejowski,Małachowski,Marszałkiewicz,Michalski,Michałowski,Myszkowski,Mirowski,
Niewiadomski,Niewosielecka,Nowakowski,Oraczewski,Pęgowski,Plecki,Rogoyski,Rozek,Rucki,
Rudzki,Romer,Rychter,Rieger,Rutkowski,Ramult, Sitoski,Skalski,Skrzeczenski,Skrzyński,
Smokoski,Snamierowski,Stodolak,Starzewski,Szumowski, Sikorski,Szweykowski
Tarnawiecki,Trembecki,Trębaczewski,Wasilewski,Zachorski,
Węgliński,Wojnarowicz,Woyciechowski,Woytawski,Wyrzykowski,Zaręba,Zawadzki,Zwolanski,
Zbierzchowski,Znamierowski,Żukotyński,Żuławski.
MM
Bardzo proszę o dane indeksacyjne z Różanki dotyczące nazwisk Dobrowolski, Dydyński i Kulczykowski spośród wymienionych przez Pana.
Czy u ks. proboszcza da się zamówić skany metryk czy trzeba pojechać i sfotografowac?
Chodzi mi o właścicieli folwarku w Różance (Średniej?): Franciszek (Nieczuja) Dobrowolski, pierwsza żona de domo Kunegunda Dydyńska, druga żona de domo Emilia Kulczykowska i dzieci z obu małzeństw.
Zapytam jeszcze, czy w świetle Pańskiej wiedzy mam jeszcze szukać danych o tej rodzinie w tych dwóch innych sąsiednich parafiach - prócz Dobrzechowa?
Jeśli coś źle napisałam, proszę o wyrozumiałość, bo to mój pierwszy post na forum.
Magdalena Smoczyńska
-
mmaziarski

Proboszcz w Dobrzechowie posiada indeksy oraz zdjęcia ksiąg parafialnych.
Do niego proszę zwrócić się.
Do niego proszę zwrócić się.
MMaziarski
-
Smoczyńska_Magdalena
Dziękuję bardzo.
-
JBlazejowska

Kubusia210 pisze:Witam!
Sprawdziłem w książce "Rocznik Niebylecki" ale niestety nie ma w niej nazwisk Błażejowski/a, ani Szkotuł. Spróbuję przeszukać strony, może się na coś natknę to się odezwę.
Pozdrawiam
Jakub Józef Musiał
Nazwisko Szkołut/przestawił Pan literki/
-
JBlazejowska

[quote="Kubusia210"-Rocznik Niebylecki
Wspomniał Pan , że dysponuje Pan spisem nazwisk osób w latach wyjeżdżających do USA .Czy Nazwisko Skok z Glinika Dolnego., nazwisko Haber widnieje? lata 1880- 1910.BłażejowskaKubusia210 pisze:Witam!
Jestem w posiadaniu książki "Rocznik Niebylecki" - są w niej wymienione nazwiska mieszkańców m.in.: podróżujących do Ameryki. Proszę podać nazwiska jakie Panią interesują, to sprawdzę.
Pozdrawiam
Jakub
-
mmaziarski

Po otwarciu tej strony trzeba wpisać nazwisko i potem na dole search.
https://www.jewishgen.org/databases/eidb/ellisgold.html
Jest mnóstwo osób o nazwisku Skok.
Nazwy miejscowości są pisane po amerykańsku i trzeba czasami domyślać się prawidłowej nazwy.
W genetece jest indeks tylko z Frysztaka i Stempiny.
https://www.jewishgen.org/databases/eidb/ellisgold.html
Jest mnóstwo osób o nazwisku Skok.
Nazwy miejscowości są pisane po amerykańsku i trzeba czasami domyślać się prawidłowej nazwy.
W genetece jest indeks tylko z Frysztaka i Stempiny.
MMaziarski
-
JBlazejowska

Dziękuję. Ale bez przeglądnięcia ksiąg w parafii się nie obejdzie. Dziękuję za podany kontakt , porozmawiam z proboszczem.W końcu jest to blisko.Błażejowska
Andrzej ur.9.10.1863 syn Sebastiana Błażejowski i Apolonia Julia Śledziona-rodzice Jakub i Antonina zd. FortunaJBLAZEJOWSKA pisze:Dziękuję. Podaję nazwiska Błażejowski Andrzej s.Sebastiana z Niewodnej ur. ok.1863; Maria Błażejowska zd.Szkołut-Różanka. ich córka Klementyna Błażejowska ur.1892 Niewodna wypłynęli do USA Massachusetts Ware. Wrócili od Różanki po 1900r. Prawdopodobnie Błażejowski Andrzej wypłynął znów do USA po 1905/6/. w 1910 na pewno już nie żył . Może Pan coś znajdzie. Może i jego/ Andrzeja/ bracia migrowali, nie znamy historii .
-
JBlazejowska

Dziękuję.Tak dokładnej informacji nigdzie w dokumentach nie znalazłam. Może zna Pan datę śmierci i miejsce Andrzeja Błażejowskiego.Nie znajduję żadnej zmianki.Jedynie ,że wdowa po jędrzeju wychodzi drugi raz zamąż za Fr.Wiśniowskiego.Czy zna Pan więcej danych o rodzie Błażejowski? Pozdrawiam. Błażejowska
-
manoska214