Izbica Kujawska - Kmieć

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Zwróć uwagę na najstarszych Kmieci w genetece, sam początek XVIII w., parafia Kruszyn koło Włocławka, ciekawe czy też Twoi.
Kujawy są bardzo ciekawe i metryki są całkiem dostępne, na ogół. Różne ciekawe historie tam się działy.
W parafii Izbica w 1782 r. chrzest matki Fryderyka Chopina, Tekli Justyny Krzyżanowskiej, nie tylko ta sama parafia, ale i miejsce - Długie, tyle, że ileś lat wcześniej. Chrzestni matki Fryderyka to Skarbkowie, Justyna z Dąbskich, żona Kacpra Skarbka i Eugeniusz, brat Kacpra.
Kim byli Kmieciowie? Czy ich migracje po Kujawach są związane z tamtejszą szlachtą? Dąbski jest akurat związany z parafią Kruszyn, ale jako ksiądz, koło Lekarzewic jakaś Wola Skarbkowa jest na mapie, itd.
Kmieć nazwisko niby bardzo liczne, ale są wyraźne wyspy i ci z Kujaw mogą wszyscy być "Twoi".

Łucja
MariannaF

Sympatyk
Mistrz

Post autor: MariannaF »

Serdecznie dziękuję za ostatnio podesłane wskazówki i informacje. Z podesłanych linków od Basi i Danusi domniemywam, że są to moi krewni w linii bocznej. Oczywiście sprawdzam to.
Serdecznie pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Sawicka_Wanda

Post autor: Sawicka_Wanda »

Mój teść Henryk Kmieć syn Jana i Marianny zd. Piątkowska ur. 26 lip. 1916 w Radziejowie zm. w 1966 roku w Myśliborzu .Tyle zdołałam ustalić w Urzędzie Stanu cywilnego w Myśliborzu .Mąż Zbigniew Kmieć nie żyje jego brat Henryk również nie znam więcej krewnych ,którzy mogliby coś na ten temat wiedzieć .
MariannaF

Sympatyk
Mistrz

Danusiu. Informacja o urodzeniu Marcina w Lekorzewicach bardzo się przydała. To mój pradziadek. Wielkie dzięki :k:
Pozdrawiam
DankaW

Sympatyk
Adept

Post autor: DankaW »

Cieszę się, że mogłam pomóc :)
Poniżej akt urodzenia Ludwika - syna Marcina i Jadwigi z Kaźmierskich
parafia Wieniec wieś Siedlimin akt nr 60/1866 - "kafelek" 16
https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... archer=big
Pozdrawiam
Danuta
Pozdrawiam
Danuta
MariannaF

Sympatyk
Mistrz

Wszystkim, którzy pomogli mi w poszukiwaniach moich przodków z rodziny KMIEĆ bardzo serdecznie dziękuję. Szczególnie dziękuję Ali i Danusi. Dzięki Wam, moje drogie Panie, odnalazłam prawie wszystkich o których na tym etapie mi chodziło. Jednak jak zwykle jest „ale”:). Z tego co mi wiadomo moi pradziadkowie Marcin i Jadwiga Kmieć (z domu Kaźmierska ślub w 1865 roku w Wieńcu), mieli 8 dzieci. Znalazłam sześcioro. Pięcioro urodzonych w Siedliminie parafia Wieniec (lata 1866-1873) oraz jednego urodzonego w Górach parafia Izbica Kujawska (1882 rok). Oznacza to chyba, że zmienili miejsce zamieszkania. Różnica między ostatnim dzieckiem urodzonym w parafii Wieniec a Izbicą Kujawską wynosi 9 lat. Domniemywam, że w tych latach urodziło się pozostałych dwoje. Swoje domysły opieram na tym, że prababcia w 1882 roku miała 46 lat, choć oczywiście może to być mylne rozumowanie. Nie mogę trafić na ślad pradziadków w tym i późniejszym okresie. Nie mogę też znaleźć ich aktów zgonu. Gdyby ktokolwiek trafił w swoich poszukiwaniach na takie osoby bardzo serdecznie proszę o informację.
Z góry serdecznie dziękuję. Z pozdrowieniami Marianna
MariannaF

Sympatyk
Mistrz

Poszukuję Jatczak, Kmieć, Kazimierska

Dzień dobry.
Znów zwracam się z ogromną prośbą o pomoc.
Poszukuję aktów urodzenia:
1. Wincentego Jatczaka, który urodził się prawdopodobnie ok 1843 roku w Józefowie parafii Izbica Kujawska. Był synem Błażeja i Agnieszki z domu Jankowska.
2. Marcina Kmiecia urodzonego około 1833 roku w Lekarzewicach gmina Osięciny. Był synem Franciszka i Marianny z domu Jaskulska.
3. Jadwigi Kazimierskiej (żony Marcina Kmiecia), urodzonej około 1840 roku w Łowiczku gm. Bądkowo. Była córką Józefa i Marianny z domu Korzeniowska. Jadwiga po pierwszym mężu miała nazwisko Balcerak.
Informacje o latach i miejscach urodzeń wynikają z ich aktów ślubu, które znalazłam.
Interesujące mnie lata znajdują się w Projektach „Genealogia w Archiwach”, Projekcie „BASIA” i „Genealodzy PL” lecz nie znalazłam nikogo z poszukiwanych. Przeglądałam wszystkie akta urodzeń z marginesem pięciu lat góra/dół.
Serdecznie proszę o pomoc, wyjaśnienie, wszelkie wskazówki i rady. Czy jest szansa, że kiedykolwiek znajdę te akta urodzeń?
Z góry dziękuje
Marianna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”