[Ankieta] Przyszłość indeksów w Metrykach

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Oczywiście, że 5
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
igoriosso

Administrator Geneteki
Legenda

Post autor: igoriosso »

5
IgorD.
Awatar użytkownika
iwomi

Sympatyk
Ekspert

Post autor: iwomi »

5
Pozdrawiam Iwona
edamian

Sympatyk

Post autor: edamian »

W takim razie również 5.

Pozdrawiam

Damian
jurekzur

Sympatyk
Legenda
Kontakt:

Post autor: jurekzur »

Zdecydowanie

5
Pozdrawiam
Jurek
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Nie jestem jedyną, a sugerowałem, że tak jest?
Przepraszam, jeśli odniosłeś takie wrażenie. Co do reszty - pozostawiam bez zmian i argumentację i propozycję ("szukaj tylko wśród zweryfikowanych") i wnioski. Również "relacje" z zapewnień "wstawienie indeksów do geneteki z metryk nie odbije się na metrykach" pozostawiam. Jest - jak widać - decyzja o skopiowaniu indeksów jest podstawowym argumentem za skasowaniem/ukryciem.
Nie ma za co:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

Post autor: hniew »

Gdyby Zarząd nie dopuścił się manipulacji
odpowiedziałbym, że zdecydowanie
5
Jednak wyniki przeszukiwania indeksów z poziomu wyszukiwarek Geneteki i Geneszukacza nie duplikują wyników wyszukiwarki Metryk.
Żeby było jasne, Metryki nadal dają unikatowe wyniki przeszukiwania indeksów, nie występujące w wynikach wyszukiwarki Geneteki.
Ponieważ nie wiem co jest tego przyczyną piszę tylko o manipulacji a nie o kłamstwie Zarządu.

Hubert Niewęgłowski
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Najlepszym rozwiązaniem jest utrzymywanie
jednej bazy indeksów i wyszukiwarki .
Przemawiają za tym argumenty (kadrowe ,ekonomiczne itd) ,które przytaczał Sebastian.
Potencjalny użytkownik jest zainteresowany otrzymaniem interesujących go danych w jednym miejscu .
Zweryfikowanych , bez powtórnego sprawdzenia oraz ze skorowidzów .
Przekazywaliśmy z Elą Ćwiklińską końcowe prace naszych zespołow z
jednoznacznym adresem. Podstawa , to Geneteka .
Jeżeli arkusze zostały tak wprowadzone to nie może pojawić się różnica pomiędzy Geneteką , a Metrykami .
I ogólnie
Podoba mi się otwarcie PTG na naszą społeczność i kulturalna dyskusja .
Mam nadzieję , że Zarząd (jeżeli podejmie decyzję o likwidacji ) nie zapomni
podziękowac publicznie twórcy tej bazy, za pomysł ,naukę i ogromny wkład pracy .
Waldemar
Danecka

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: Danecka »

Brawa dla Sebastiana.

Jestem zdecydowanie za 5.

Danuta
gz1411

Sympatyk
Tytan

Post autor: gz1411 »

5

Widząc chęć uporządkowania kilku spraw proponowałbym usuniecie
również zakładek
Wojsko Polskie 1918-20
i straty WP 1918-20
Dane zawarte w nich są niepełne – pomysł może był dobry a nie skończony .
Pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
sebastian_gasiorek

Zarząd PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: sebastian_gasiorek »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:...Co do reszty - pozostawiam bez zmian i argumentację i propozycję ("szukaj tylko wśród zweryfikowanych")...
Włodku,

Popieram tutaj Twoje zdanie. Możemy zrobić wyszukiwanie tylko wśród zweryfikowanych indeksów. Do tego dodać na głównej stronie ilość "zweryfikowaną" w podsumowaniu.
hniew pisze:Jednak wyniki przeszukiwania indeksów z poziomu wyszukiwarek Geneteki i Geneszukacza nie duplikują wyników wyszukiwarki Metryk.
Marku,

To jest jeden z tematów do wyprostowania zanim cokolwiek miałoby być usunięte. Z tego też powodu czasem zdarza się, że ktoś dostaje do indeksowania zasób który znajduje się już w Metrykach a nie ma go w Genetece.
Pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek

http://genrod.eu - największe opracowanie Kwiatkowskich (6 tys. osób)
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

W tym temacie mam pytanie o los indeksów jakie zrobiłam ze zdjęć jakie "zdobyłam" z parafii Kutno-Łąkoszyn, gdyż jest to XVIII wiek i metryki nie będą publikowane, więc nie mogę udostępnić ich do weryfikacji w PTG.
Z powodu różnych wersji postępowania w takim przypadku nie robię dalszych tego typu indeksów, mimo iż mam jeszcze dalsze zdjęcia z tej parafii oraz parafii Kutno.
Proszę o jasne określenie jak w takim przypadku PTG zamierza postępować, czy będą takie indeksy udostępniane w bazie, czy nie ma sensu takiego projektu kontynuować.

Pozdrawiam
Janina Tomczyk
Awatar użytkownika
jurekstefan

Sympatyk
Ekspert

Post autor: jurekstefan »

sebastian_gasiorek pisze: To jest jeden z tematów do wyprostowania zanim cokolwiek miałoby być usunięte.
Po uwzględnieniu uwag Sebastiana - absolutnie popieram wariant 5

pozdrawiam
Jurek :P
sebastian_gasiorek

Zarząd PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: sebastian_gasiorek »

Janina_Tomczyk pisze:W tym temacie mam pytanie o los indeksów jakie zrobiłam ze zdjęć jakie "zdobyłam" z parafii Kutno-Łąkoszyn, gdyż jest to XVIII wiek i metryki nie będą publikowane, więc nie mogę udostępnić ich do weryfikacji w PTG.
Z powodu różnych wersji postępowania w takim przypadku nie robię dalszych tego typu indeksów, mimo iż mam jeszcze dalsze zdjęcia z tej parafii oraz parafii Kutno.
Proszę o jasne określenie jak w takim przypadku PTG zamierza postępować, czy będą takie indeksy udostępniane w bazie, czy nie ma sensu takiego projektu kontynuować.

Pozdrawiam
Janina Tomczyk
Witaj Janino,

Indeksy z ksiąg łacińskich były, są i będą publikowane w projekcie Geneteka.
Ograniczenia występują jedynie w przypadku uproszczonych indeksów z ksiąg dostępnych online lub ewentualnie takich ksiąg które niebawem mają się pojawić w internecie. Zakładam, że Twoje indeksy zawierają wszystkie dane (dotyczące rodziców) dostępne w metrykach. Jeśli zdjęcia nie posiadają danych rodziców to uznajemy je za pełne i nie podlegają ograniczeniom. Indeksy z ksiąg znajdujących się w AD/AA mają dla nas wszystkich szczególną wartość ze względu na ograniczoną dostępność. Nie musisz nikomu udostępniać zdjęć żeby mogły być wstawione do Geneteki.

Więcej na ten temat możesz się dowiedzieć u Tomka Turniaka - naszego głównego administratora Geneteki.
Pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek

http://genrod.eu - największe opracowanie Kwiatkowskich (6 tys. osób)
besla35

Sympatyk

Post autor: besla35 »

a co z tymi latami, ktorych nie ma w genetece?
Bernard
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”