Lubania

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Sorry akurat padło na Ciebie, nie Ty sto razy zapytałaś, ale pechowo setne pytanie było Twoje
tak - prawie na każdym forum wręcz nietaktem jest prosić o pomoc w formie pytania, jeśli wiadomość jest już dostępna
nietaktem i zachowaniem poza regulaminem
a serwis PTG to nie tylko forum ale i bazy- do korzystania z których (także z kzm, czyli parafie.genealodzy.pl) zachęcam

wątek chyba można skasować...
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
olenka777

Sympatyk

Post autor: olenka777 »

Zapytałam o brakujące lata, konkretne, niestety w tym co szukałam nie ma ich stąd zapytanie. Gdybym znalazła z pewnością bym nie pytała uwierz mi.
Więcej takiego nietaktu postaram się nie popełnić.
Pozdrawiam
Aleksandra
Poszukuję Różańskich, Różalskich, Rozalskich z okolic Błędowa, Lubani, Mszczonowa, ogólnie mazowieckie i łódzkie; oraz nazwiska Hemlich/Emlich - Żyrardów, Drobin, Szymanów.
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Post autor: Marcin.Rybicki »

Ja zawsze zaczynam sprawdzanie dostępnych roczników od bazy pradziad, czyli od tych dokumentów, które są dostępne w Archiwach Państwowych. Jeśli tam nie ma konkretnych roczników-sprawdzam familysearch, czy może są dostępne u mormonów. Można też sprawdzić Archiwa Diecezjalne, do których podlega dana parafia. Zostaje też telefon/wizyta w parafii, gdzie powinien znajdować się unikat.
olenka777

Sympatyk

Marcin to co udało mi się znaleźć sprawdzone, w parafii nie ma niestety ;(
Dziękuję za podpowiedzi
Ola
Pozdrawiam
Aleksandra
Poszukuję Różańskich, Różalskich, Rozalskich z okolic Błędowa, Lubani, Mszczonowa, ogólnie mazowieckie i łódzkie; oraz nazwiska Hemlich/Emlich - Żyrardów, Drobin, Szymanów.
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Post autor: Marcin.Rybicki »

To w takim razie dziwna sprawa. Rozumiem, jak nie ma duplikatów z konkretnych lat-pisane rocznikami razem urodzenia, małżeństwa i zgony, ale że nie ma unikatów, gdzie każdy rocznik jest oddzielny.... Może są informacje o pożarach kościoła/plebanii.
olenka777

Sympatyk

Ksiądz właśnie był pewien, że ma te lata, jednak sprawdził i niestety nie ma, przypuszcza, że może właśnie pożar. Udam się jeszcze raz do Łowicza może tam coś uda się znaleźć.
Ola
Pozdrawiam
Aleksandra
Szczepaniak_Tomasz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Szczepaniak_Tomasz »

Olu,

Daj znać jak znajdziesz jakieś brakujace roczniki z Lubani.

Pozdrawaim
Tomasz Szczepaniak
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Pierwopisy ASC gminnych miały na ogół ten sam układ co wtórouste, nie ciągiem pisane.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Szczepaniak_Tomasz

Sympatyk
Mistrz

Nie dość że Lubania ma swoje akta rozsiane po różncyh archiwach (Piotrków, Grodzisk, Łódź) to na dodatek z niewyjaśnionych powód ma braki w rocznikach.

Księgi też były prowadzone niechlujnie. Przejrzałem dużą część metryk pod kątem poszukiwań nazwiska Szczepaniak.
W metrykach ten sam Szczepaniak występował jako Szczepański, Szcześniak, Stefaniak ale też jeden stał się Wójciakiem (w tej samej ksiedze jest pod poprawnym nazwiskiem, a w tym samym akcie jako syn Eleonory Szczepaniak).

Jedyne za co trzeba pochwalić księzy z Lubani to podawanie nr gospodarstw w aktach - ułatwia to odnajdowanie konkretnych osób wśród rzeszy błędnych wpisów.

Pozdrawiam
Tomasz Szczepaniak
Szczepaniak_Tomasz

Sympatyk
Mistrz

Dla wszystkich zainteresowanych.
Udalo mi sie zindeksowac na podstawie zasobów szukajwachiwach metryki dostępne z lat 1808-1825. Dodatkowo spisuje również wszelkich świadków z tego okresu (zostalo mi kilka rcznikow) w tym dane z możliwych do rozszyfrowania alegat.
Udalo sie takze rozwiązać kilka zagadek nazwisk/przezwisk oraz różnych imion.
Zainspirowala mnie do tej pracy lektura Wielkiej Księgi Rodzin Warszawskich Grzegorza Wójcika. Kto wie, może w przyszlosci powstanie z tego podobne opracowanie.

Pozdrawiam
Tomasz Szczepaniak
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”