Najstarsze księgi z Przeworska i powiatu przeworskiego

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

GosiaFabiańska

Sympatyk

Post autor: GosiaFabiańska »

genek72 pisze:W Leżajsku nikt o takim nazwisku nie brał ślubu, ani się nie ochrzcił. Niestety nie wiem jak ze zgonami i świadkami przy ślubach i chrztach. Ale będę pamiętał i jak coś znajdę to dam znać.
I kilka minut później znalazłem w ks. Bractwa Różańcowego. W 1769 r. gdy proboszczem był ks. Józef Fabiański, vice protektorami bractwa byli Mateusz i Wiktoria Fabiańscy subdelegaci sandomierscy
PS.W zgonach od 1786 do 1800 r. nazwisko Fabiański nie występuje
Bardzo serdecznie dziękuję !!!

Kolejna dla mnie wielka niespodzianka.
Ten Mateusz Fabiański to na 98% mój przodek. Do tej pory nie znałam imienia jego żony. Dziękuję bardzo za informację o Wiktorii Fabiańskiej !

Gosia Fabiańska

PS. A co się tyczy subdegegatów sandomierskich - czy może ktoś z Forumowiczów wie, jak można by dotrzeć do informacji ze spisami subdelegatów sandomierskich z latami pełnienia przez nich tej funkcji.
Widziałam kiedyś taką serię książek - spisy urzędników Rzeczypospolitej XVIII wieku ale nie wiem, czy tam mogą być subdelegaci ?
MarfoJ

Sympatyk

Post autor: MarfoJ »

Pani Gosiu,
czy posiada Pani jakieś informacje na temat rodziny Fabiańskich z Kresów Wschodnich? Przeglądając pani posty widzę, że szuka pani Fabiańskich z Przeworska, czyli niedaleko naszej obecnej polskiej granicy i ówczesnych Kresów Wschodnich. Chodzi mi konkretnie o Fabiańskich z okolic Saren (obwód Sarneński) oraz Równego. Chodzi o lata 1880-1920.
Pozdrawiam serdecznie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”